Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Tümâdır Binti Amr (r.a)

Tümâdır Binti Amr (r.a)
0
68

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Tümâdır Binti Amr (ra) Tümâdır Binti Amr Arial,Verdana, Arial, Helvetica, sansserif (ra) Hazreti Hansâ radıyallahu anhâ mersiyeleriyle tanınmış ünlü hanım şâirlerden Yiğitlik ve kahramanlığıyla ün salmış bir hanım sahâbî Dört oğlunun şehadet haberini müjde gibi tedarik eden iman dolu bir anne Çocuklarının şehidlik sevincini hamdederek, duâ ve niyaz ile açığa vuran, kadere teslim olmuş bir iman eri O bir çok şâir yetiştirmiş Beni Süleym kabilesine mensuptur Hansâ (çekik burunlu) lâkabıyla tanınmıştır Asıl adı Tümâdır binti Amr'dır Babası, Amr ibni Şerîd'dir O, Arap edebiyatında kadın şâirlerin en önde geleni kabul edilir Şiirlerinin çoğunu Câhiliye devrinde söylemiştir Savaşlardaki, yiğitlik, mertlik sahnelerini bayan duygusallığı içinde sâde bir dille anlatmıştır Özellikle mersiye türünde ünlü olmuştur 1549032506 1549032506 tumdirbintiamrra5c545c4016244tumdirbintiamrra5c545c4016244 http:wwwbirizbizsahabilerkadsah40 Hansa'nın biri Muaviye adında esas bir diğeri Sahr isminde baba bir iki kardeşi vardı Muâviye yakışıklı bir yiğit, Sahr da halimselim cömertti Kabileler arasındaki savaşlarda ikisi de öldürülmüştür Hansa bu iki kardeşinin yiğitlik ve cömertliğine dair söylediği mersiyelerle ünlü olmuştur O, İslâm'ın ortaya çıktığı birincil dönemlerde çocuklarıyla birlikte müslüman oldu Resûli Ekrem sallallahu aleyhi vesellem efendimizin sohbetinde bulundu Hz Ömer (ra) ile görüştü İki Evren Güneşi Efendimiz onun şiilerini beğenirdi Haydi Hunâs!diyerek şiir okumasını isterdi Hz Hansâ (ranhâ) öldürülen kardeşleri için fazla göz yaşı döküyordu böylece oysa ağlamaktan dolayı yüzünde izler meydana geldi Hz Ömer (ra) kendisine: Niçin bu dek ağlıyorsun? Onlar derhal cehennem odunudeyince o şefkat ve merhametinin neticesi olarak bu sözden alındı ve: İşte derhal hüznüm bir kat daha arttıdiye serzenişli bir yanıt verdi Hz Hansâ (ranhâ) İslâm'ın nuruyla kalbini doldurmağa ve çocuklarını da bu yolda yetiştirmeğe çaba etti Mülk ve evlâdın Allah'ın bir emâneti olduğunu bildi Dört oğlunu da Allah yolunun yolcuları olarak büyüttü Onlar Allah yolunda cihad edebilecek yaşa gelmişti 1718 yaşlarına girmişlerdi Enerjik, kuvvetli devingen ve gönülleri şehidlik özlemiyle dolu, pırıl pırıl bir genç olmuşlardı İslâm dini yayılmaya başlamış, fetihler çoğalmıştı Müslümanlar zaferden zafere koşuyordu Bu dört mücâhid genç delikanlılar, anneleriyle birlikte Hz Ömer (ra)'ın halifeliği döneminde Kadisiye Savaşıiçin hazırlanan orduya gönüllü olarak katıldılar Allah'a ve Resûlüne teslim olmuş bir anne için ne büyük bir mutluluktu bu Hz Hansâ (ranhâ) bir akşam üstü çocuklarını yanında topladı Dört oğlunu bir anne şefkati nazarıyla süzdükten sonra onlara ulu hedeflere ulaşma konusunda nasihatler yaptı Gönüllerini çoşturan tesirli, derin ifadelerle, onların iman doymuş damarlarını harekete geçiren şöyle bir hitabede bulundu: Yavrularım! Sizi müslüman olmaya kimse zorlamadı Kendi isteğinizle müslüman oldunuz Kendi irâdenizle orduya katılıp buralara kadar geldiniz Kendisinden başka hiçbir ilâh bulunmayan Allah'a ant ederim ki, siz her zaman bir annenin oğlu bir babanın çocuklarısınız Ben sizin babanızın namusunu korudum;ona Arial,Verdana, Arial, Helvetica, sansserifihanet etmedim Dayınızı da mahcup edecek bir ahlâksızlıkta bulunmadım Şerefinize leke düşürmedim Soyunuzu değiştirip bozmadım Arial,Verdana, Arial, Helvetica, sansserif Sizler, Allah yolunda savaşan mücâhidlere Rabbinizin hazırladığı sevabı biliyorsunuz Bâkî olan âhiret yurdunun fânî olan dünyadan daha bahtı açık olduğunu da biliniz Cenâbı Adalet'ın: Ey iman edenler! Sabredin; (düşman aleyhinde) sebat gösterin; (cihad için) hazırlıklı ve kurnaz bulunun ve Allah'tan korkun oysa başarıya erişebilesiniz(Âli İmran Sûresi 200) buyurduğunu hatırlayınızYarın inşallah sağ salim sabaha erişirseniz, basîretli bir şekilde, dayanıklılık ve sebatla düşmana saldırın Bu konuda düşmana karşı yalnızca Allah'tan yardım isteyin Harp kızıştığında düşmanın can müşteri yerine dek gidin Onların kumandanı ile çarpışın Başarı elde ederseniz ganimete kavuşursunuz Şehid olursanız cennete girer, ikrâma nâil olursunuzSevgili annelerinin gösterdiği hedefe ulaşmak için dört kardeş sabahı zorlama etti Sabah olduğunda yerlerinde duramayan Hz Hansâ (ranhâ)'nın oğulları arslanlar gibi savaş meydanına atıldılar Büyük kahramanlıklar sergilediler Sonunda özlemini çektikleri şehidlik mertebesine eriştiler Bedenleri savaş meydanında kaldı Ruhları Cenneti âlâya uçtu Ne Seâdet! Ne hoş mükâfat! Ne mutlu son! Kadisiye savaşı müslümanların zaferiyle neticelendi Dört civan genç kardeşler de şehidler arasındaydı Annesine haberdar etmek için gelenler acıklı dertli Hz Hansa (ranhâ)'nın yanında geliyordu Halbuki o büyük bir metânet içerisinde, kadere teslim olmuş bir vaziyette, son derece sâkin bir halde idi Dört oğlunun şehidlik makamını kazanmaları onun için büyük bir seâdetti Onların şehâdet haberini yarı bir müjde gibi karşıladı Allah'a hamdedip sevincini şu duâ ve niyaz ifadeleriyle açığa vurdu: Onların şehadetiyle beni şereflendiren Allah'a hamdolsun Yüce Rabbim beni onlarla beraber rahmetinin gölgesinde birleştirsinHz Hansâ (ranhâ), hayatın, servetin ve evlâdın kendine Allah'ın bir emâneti olduğunun şuurunda idi Çocuklarını da bu duygu ve düşüncelerle yetiştirdi Onlara ölmez ufuklar verdi Dünya hayatı fânî, ahiret yurdu bâki idi Emâneti sahibinin yoluna feda etmek en kârlı ve en akıllı bir işti Sonunda kendinden önce âhirete böyle şanslı oğullar gönderdi Arkaya da rahmet ile anılacak bir ad bıraktı Ruhu şâd, kabri cennet bahçesi olsun Cenâbı Hak şefaatlerine nâil buyursun Amin