elektronikci
FD Üye

Tulumba Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
Şerbeti için:
- 3,5 su bardağı toz şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı limon suyu ve bir dilim limon kabuğu
- 2 su bardağı su
- 2 tatlı kaşığı toz şeker
- Yarım çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2,5 su bardağı un
- 4 adet yumurta
Tulumba Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Şerbeti için tüm malzemeleri bir tencereye alıp kaynatalım, kaynayınca altını kısıp 25 dk daha kaynatalım ve ocaktan alıp ılık olunca hemen buz dolabına koyalım.
- Hamuru için; su, şeker, limon, sıvı yağ ve tuzu bir tencereye alıp kaynayana kadar karıştıralım.
- Kaynayınca unu ekleyip kavuralım. Bu aşama oldukça zahmetli, topaklanmaması için bir kepçe yardımıyla bastıra bastıra iyice her yanını kavurun.
- Ardından yağlı kağıt serdiğiniz tezgaha alın ve hamuru ellerinizle yoğurarak soğutun, ilk başta kaşık yardımıyla da yapabilirsiniz ellerinizin yanmaması açısından.
- Soğuyan hamuru bir yoğurma kabına alıp bir yumurta kırıp güzelce yedirin ve yoğurun. Kıvam alınca, yumurtanın ıslaklığı tamamen kaybolunca tekrar bir tane daha kırın ve aynı şekilde hamura yedirin. Bu işlemi yumurtalar bitene kadar devam ettirin.
- Hamur toparlandığında sıkma torbasına ya da şırınga şeklinde olan sıkma aparatına koyun. Ben şırınga şeklinde olan aparatla yaptım. Ancak torba kullanacaksınız iki torbaya koymakta fayda var aksi takdirde yırtılma olabilir.
- Büyük bir tencereye bolca yağ koyun. Ben ilk başta tavada yaptım ancak hamur kararınca yağ yükseldi ve riski göze alıp derin ve geniş bir tencereye aldım. Siz de geniş ve derin bir tencerede bolca yağla yapabilirsiniz.
- Şırınga veya torbadan bir miktar sıkıp sıvı yağa bitirdiğim parmağımla hamuru kestim. Ben bütün hamuru bir tencereye aldım. Bütün hamur bitince ocağın altını en kısık dereceye alın. Yavaşça kaynasın.
- Kaynamaya başlayınca üste çıkan hamurları hafifçe alta doğru bastırabilirsiniz ancak karıştırmayın birbirine yapışmasın. Yağın hepsine eşit gelmesi açısından bu işlemi yapabilirsiniz.
- Hamur ne zaman pembeleşirse o zaman orta ateşe alın ve hızla renk değiştiren hamurlarınızı rengi iyice koyulacak kadar güzelce kavurun.
- Hamurlar iyice kavrulup renk değiştirince hemen buz dolabından çıkardığımız soğuk şerbetin içine atalım.
- Bir kaç kez çevirip (2-3 dk kadar) şerbetten alalım ve servis edelim.
- Çıtır çıtır oluyor ve tadı da harika. Üzeri açık şekilde muhafaza edin. Ben bir kısmını buzluğa atmayı düşünüyorum. Siz de atıp, canınız istediğinde çıkarıp yiyebilirsiniz.
Tulumba Tatlısı Tarifi Fotoğraflı Yapılışı