Türkiye İstatistik Kurumu, "İstatistiklerle Bayan" isimli araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Açıklanan datalar, bayanların erkeklerden daha uzun yaşadığını gözler önüne seriyor. Fakat sağlıklı hayat, eğitim, istihdam edilme ve meslek hayatına devam etme üzere mevzularda ise bayanların daha altlarda kaldığı ortaya çıktı.
TÜİK'in açıkladığı datalara nazaran Türkiye nüfusunun yüzde 49.9'u bayanlardan oluşuyor. Bu orana nazaran ülkemizde yaşayan bayanların sayısı, 41 milyon 698 bin 377 olarak belirlenmiş durumda. Beklenen hayat müddeti ise bayanlar için 81,3 yıl, erkeklerdeyse 75,9 yıl olarak kayıtlara geçti. Bayanlar, ömürlerinin 55,4 yılını sağlıklı bir halde geçirirken erkeklerde bu müddet 59,1 yıl.
Eğitim, Türkiye'nin kanayan yarası olmaya devam ediyor

Eğitimin ülkemizdeki bayanlar için bir sorun olduğu, yıllardır bilinen bir gerçektir. Neyse ki son yıllarda bu durum bir nebze de olsa düzgünleşmiş durumda. Ulusal Eğitim İstatistikleri Bilgi Tabanı'ndan aldığı bilgileri paylaşan TÜİK, 2019 yılı sonu prestijiyle bayanların yüzde 85,7'sinin en az bir eğitim kademesini tamamladığını söylüyor. Tıpkı oran erkekler için, yüzde 96,4 olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıyeten 25 yaş ve üzerinde olup en az üniversiteyi tamamlamış olan bayanların oranı yüzde 18,5 olurken, erkeklerin ise yüzde 23,1'i birebir kategoride yer alıyor.
Araştırmaya nazaran bayanların mesleklerindeki devam mühleti ile erkeklerinki ortasında büyük bir uçurum var. Buna benzeri bir durum, istihdam oranında da karşımıza çıkıyor. Bu bağlamda Türkiye'de 15 yaş ve üzeri olan vatandaşların yüzde 45,7'si istihdam edilmiş durumdayken bunların sırf yüzde 28,7'si bayanlardan oluşuyor. Erkeklerin istihdam oranı ise yüzde 63,1. Öte yandan, bayanların mesleksel hayatlarına devam mühleti 2019 yılı prestijiyle 19,1 yıl, erkeklerinki ise 39 yıl olarak kaydedildi.

Araştırmadaki öbür sonuçlara baktığımızda, bayanların evlilik yaşı ortalamasının 25,1 olduğunu görüyoruz. Ayrıyeten bayanların yüzde 24,8 üzere azımsanamayacak bir kısmı, obeziteden muzdarip. Bayanların yüzde 38,6'sının deveran sistemi hastalıkları nedeniyle öldüğünü gözler önüne seren araştırmaya nazaran bayanların yalnız yürürken kendilerini inançta hissetme oranları da istenen seviyede değil. Buna nazaran gece saatlerinde yolda yalnız yürüyen neredeyse 3 bayandan bir tanesi, kendini inançta hissetmiyor.