Her derde deva olan ve faydaları saymakla bitmeyen Trabzon hurmasını kış mevsiminde tüketmek için kurutmak isterseniz bu haber tam size göre. Kışın sağlıklı yiyeceklerinden biri olan Trabzon hurması nasıl kurutulur sorusu birçok kadın tarafından merak ediliyor. Peki Trabzon hurması nasıl kurutulur, Trabzon hurmasını kurutmanın püf noktaları nelerdir? Detaylar haberimizde:
Ana vatanı bir çok meyve gibi Çin olan Trabzon (cennet) hurması abanozgiller familyasının en nadide meyvelerinden biridir. Latincesi Diospyros kaki olan bu şifalı meyve turuncu renkte ve yaklaşık elma büyüklüğündedir. Temmuz ağustos aylarında çiçek açar ve tohumları kasım ayında olgunlaşan bir meyvedir. Japon elması, Çin eriği olarak da bilinen Trabzon hurması, vücudun vitamin ihtiyacını karşılayarak bütün hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlıyor. Ayrıca Trabzon hurması önemli bir C vitamini kaynağı olup vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Bu yüzden Trabzon hurması oldukça yararlı bir besinlerden biridir. Trabzon hurması kurusu, Trabzon hurmasının tadı taze olarak tüketilen halinden daha lezzetlidir. Güneşte kurutulduğunda sağlık açısından da oldukça faydalı hale gelen Trabzon hurması kurusunun sağlık açısından da birçok faydasının olduğu söylenmektedir. O zaman Trabzon hurması nasıl kurutulur, püf noktaları nelerdir? İşte yanıtlar:
TRABZON HURMASI NASIL KURUTULUR
Cennet meyvesini kurutmak biraz zahmetli olsa da çok lezzetli olduğundan dolayı ev hanımları tarafından yapılmaktadır. Sabır ve zaman isteyen bir iş olan cennet hurmasını kurutmak için tam olgunlaşmamış, yarı yarıya ham meyveler tercih etmeniz gerekir. Tam olgunlaşmış hurmalar kurutma esnasında bozulmaya meyillidir, sinek çeker ve kolay çekerek çok çabuk bozulur. Yemeye henüz hazır olmayan yarı ham hurmalar kurutmak için en idealleridir.
İlk olarak meyvelerin kabukları soyun. Kabuklarını soyduğunuz hurmaların saplarından birbirleri ile temas etmeyecek bir şekilde iplere asın.
Astıktan hurma ipini mümkün olduğunca germeniz gerekiyor. İpi ayarladıktan sonra güneş olan bir yere asıp yaklaşık 1 ay boyunca kurumaları için bırakmanız gerekiyor.
Asılı olan hurmaları yağmurlu havalarda karşı korumanız gerekiyor. Yağmur yağdığında hurmalara temas etmemesi gerekir, Yoksa hurmalar küflenir ve sineklenir.
Güneşte kuruttuğunuz hurmaların kontrol ederek kuruduklarından emin olduktan sonra havayla birlikte oluşan toz ve yabancı maddelerden arındırmak için yıkamanız gerekiyor.
Hurmaları yıkadıktan sonra temiz bir kağıt havlunun üzerinde bekletin. Daha sonra kuruyan Trabzon hurma kuruları cam bir kavanoza koyup serin ve kapalı bir ortamda muhafaza edebilirsiniz.
TRABZON HURMASI KURUTMANIN PÜF NOKTALARI
Trabzon hurmasını kurutmak için henüz olgunlaşma işlemini tamamlamamış sert yapılı olan hurmaları seçmeniz daha doğru olur.
Hurmanın saplı olmasına dikkat edin. Saplı şekilde kuruttuğunuz takdirde daha uzun ömürlü olmasını sağlamış olursunuz. Ayrıca ipe dizmek için saplardan yardım alabilirsiniz.
Evinizin aldığı güneşe ve bulunduğunuz ortamdaki nem oranına göre kurutma süresi değişebilir.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.