
Toprak Güveçte Yoğurt Tanımı İçin Gereçler
- 5 litre günlük taze süt
- Yarım yemek kaşığı yoğurt ( maya olarak)
Toprak Güveçte Yoğurt Tanımı Yapılışı
- 5 litre günlük taze sütü tenceremize güzelce süzüyoruz ve ocağımıza alıyoruz.
- Denetimli olarak kaynayana kadar pişiriyoruz.
- Kaynayınca 10 dk daha kısık ateşte kaynatıyoruz.
- Kaynayan sütü toprak güvece alıyoruz ve mayalama sıcaklığına gelene kadar bekliyoruz.
- Serçe parmağımızla sütü denetim ediyoruz. 6 sn sütün içinde tutabilirsek istediğimiz sıcaklığa gelmiş demektir.
- Sıcaklık parmağınızı ısırıyormuş üzere olacak.
- Çabucak sonrasında mayayı çırpıp bir çimdik tuz ekliyorum ben.
- Sütten alıp yoğurdu sıvılaştırıyorum ve güvece ek ediyorum.
- Bir iki çeşit karıştırıp fırına koyuyorum ve üzerine bir bez örtüyorum. (!!dikkat!! güvecin kapağını kapatmıyorum ve fırını ısıtmıyorum. ).
- Fırının kapağını kapatıp 4-5 saat bekleyip yeniden güvecin kapağı açık kalacak halde dolaba kaldırıyorum ve bir gece kapağı açık bekletiyorum.
- 1 gün bekledikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz. ????taş üzere yoğurdumuz hazır.