iltasyazilim
FD Üye
Tokat Yemekleri
Tokatın Yemek Yemek Kültürü
Tokatın Bölgesel Yemek Yemek Tarifleri
Tokat ili verimli topraklarında yetişen ürünleriyle zengin bir mutfağa sahiptir Anadolu mutfaklarını sınamak ve yemek yemek kültürümüzü daha yakından tanımak isteyenler için Satı Kargı nın katkıları ile derlediğimiz Tokat mutfağına ait tözel tatlar
Tokat ın bereketli toprakları Tokat mutfağının zenginliğini oluşturur Orta Anadolu ya özgü unlu besinlerin yanı sıra, yöre mutfağında sebze ve meyva da kayda değer yer miktar Tokat mutfağında asma yaprağı yaygın ve öbür biçimlerde kullanılır Yaprak sarması, cevizli bat, bakla dolması bunların başlıcalarıdır Kazova üzümü, zile pekmezi ya da cevizli şeker sucuğu Tokat yöresi ile özdeşleşmiş tatlardır
Özel tatlar
Yöre mutfağının en önemli yemeklerinden biri olan cevizli batöbür bir içle hazırlanan bir tür yaprak sarmasıdır En kayda değer özelliği içinde bulgur ve döğülmüş ceviz içi kullanılmasıdır Kışın keşkekle birlikte tüketmek üzere yazdan pastırma veya kemikli etler tuzlanıp çemen sürülerek kurutulur Tekrar keşkek pişirileceği vakit, yarma ve nohut haşlanır ve kurutulmuş etle birlikte yenir Yöreye özgü hamur işlerinin en önemlilerinden biri de çökeliklidir Bu börek saçta pişirilir ve pide şeklindedir
TOKAT KEBABI
Taze dana eti, zeytin yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan Tokat yöresine ait enfes bir yemektir Özel kebap ocaklarında yapılır
Minik parçalar halinde kesilen etler baharat, biber ve soğanla nezaket edildikten sonra hafif yağlanmış şişlere takılmak üzere bekletilir Şişlere azıcık margarin sürülürŞişlerin en başına et ve sebzelerin düşmemesi için patlıcanın sap kısmı takılır Şiş üstüne bir et bir sebze ve sebze aralarına bir tutam margarin ve bir iki diş sarımsak dizilir Patlıcanların kabuğu alınmaz yarıdan indirimli ve uzun selvi doğranmış patlıcanlar önceden hafifçe tuzlanmalıdır Birkaç şişe de etler müstakil olarak takılır
Kebap ocağının ortasında yer alan yatay demire şişler asılır Fırının iki tarafında bulunan yatay bölümde yanan odunların ateşi ile pişmeye bırakılır Fırının daha alçak kısmında bulunan şaç tepsiye damlayan yağlar toplanır Özel pişirilmiş pideler bir tepsiye yayılır Pişen etler ve sebzeler bunun üzerine sıyrılır Tepsinin ortasına pişen domatesler konulur Üzerine toplanan yağlardan gezdirilerek servise alınır
Tokat mutfağında fazla dağıtılmış ot gibi yaşama de kullanılır Mesela ekşi bir tadı olan pancar yaprağına benzeşen evelik, madımak, nivik gibi bitki örtüsü pilav, çorba ve kavurmalarda sıklıkla kullanılır Bunun yanına bulgur, keşkek, tarhana, kuskus, pekmez, sucuk, sebze meyva kurutması, geleneksel Tokat mutfağının temelini oluşturur *
Tokatın Yemek Yemek Kültürü
Tokatın Bölgesel Yemek Yemek Tarifleri
Tokat ili verimli topraklarında yetişen ürünleriyle zengin bir mutfağa sahiptir Anadolu mutfaklarını sınamak ve yemek yemek kültürümüzü daha yakından tanımak isteyenler için Satı Kargı nın katkıları ile derlediğimiz Tokat mutfağına ait tözel tatlar
Tokat ın bereketli toprakları Tokat mutfağının zenginliğini oluşturur Orta Anadolu ya özgü unlu besinlerin yanı sıra, yöre mutfağında sebze ve meyva da kayda değer yer miktar Tokat mutfağında asma yaprağı yaygın ve öbür biçimlerde kullanılır Yaprak sarması, cevizli bat, bakla dolması bunların başlıcalarıdır Kazova üzümü, zile pekmezi ya da cevizli şeker sucuğu Tokat yöresi ile özdeşleşmiş tatlardır
Özel tatlar
Yöre mutfağının en önemli yemeklerinden biri olan cevizli batöbür bir içle hazırlanan bir tür yaprak sarmasıdır En kayda değer özelliği içinde bulgur ve döğülmüş ceviz içi kullanılmasıdır Kışın keşkekle birlikte tüketmek üzere yazdan pastırma veya kemikli etler tuzlanıp çemen sürülerek kurutulur Tekrar keşkek pişirileceği vakit, yarma ve nohut haşlanır ve kurutulmuş etle birlikte yenir Yöreye özgü hamur işlerinin en önemlilerinden biri de çökeliklidir Bu börek saçta pişirilir ve pide şeklindedir
TOKAT KEBABI
Taze dana eti, zeytin yağı, patlıcan, domates, yeşil biber, patates, soğan, sarımsak ve özel pişirilmiş kebap pidesi kullanılarak yapılan Tokat yöresine ait enfes bir yemektir Özel kebap ocaklarında yapılır
Minik parçalar halinde kesilen etler baharat, biber ve soğanla nezaket edildikten sonra hafif yağlanmış şişlere takılmak üzere bekletilir Şişlere azıcık margarin sürülürŞişlerin en başına et ve sebzelerin düşmemesi için patlıcanın sap kısmı takılır Şiş üstüne bir et bir sebze ve sebze aralarına bir tutam margarin ve bir iki diş sarımsak dizilir Patlıcanların kabuğu alınmaz yarıdan indirimli ve uzun selvi doğranmış patlıcanlar önceden hafifçe tuzlanmalıdır Birkaç şişe de etler müstakil olarak takılır
Kebap ocağının ortasında yer alan yatay demire şişler asılır Fırının iki tarafında bulunan yatay bölümde yanan odunların ateşi ile pişmeye bırakılır Fırının daha alçak kısmında bulunan şaç tepsiye damlayan yağlar toplanır Özel pişirilmiş pideler bir tepsiye yayılır Pişen etler ve sebzeler bunun üzerine sıyrılır Tepsinin ortasına pişen domatesler konulur Üzerine toplanan yağlardan gezdirilerek servise alınır
Tokat mutfağında fazla dağıtılmış ot gibi yaşama de kullanılır Mesela ekşi bir tadı olan pancar yaprağına benzeşen evelik, madımak, nivik gibi bitki örtüsü pilav, çorba ve kavurmalarda sıklıkla kullanılır Bunun yanına bulgur, keşkek, tarhana, kuskus, pekmez, sucuk, sebze meyva kurutması, geleneksel Tokat mutfağının temelini oluşturur *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.