
Tirşik Tanımı İçin Materyaller
- 5 kg tirşik pancarı
- 1,5 su bardağı nohut
- 1,5 su bardağı dövme
- 1 su bardağı un
- 3 kg yoğurt
- Kaynar su
Tirşik Tanımı Yapılışı
- İmaline akşam başlayalım, zira bir gece beklemesi gerekir.
- İncecik doğranan tirşik pancarını güzelce 3 sefer sıcak suyla yıkayalım.
- Akabinde büyük kazana alalım nohutu dövmeyi ekleyelim.
- 3 kg yoğurdu yeterlice çırpalım.
- Üzerine ekleyelim ve düzgünce karıştıralım.
- Akabinde kaynar su ekleyelim. Her eklemeye karıştıralım.
- Kazan dolana kadar bu sürece devam edelim.
- Akabinde 1 adet tahta kaşık içine gömelim üzerini ince bir halde un ile kaplayalım.
- Akabinde kapağını kapatalım ve üzerine minder koyalım ve 3 adet battaniye ile saralım.
- Son olarak komik gelebilir lakin genelde konutta en sonlu ve inatçı kişinin bir kıyafeti üstüne atılır.
- Sabah üstündeki unu bir derin kaba kaşık yardımı ile alalım.
- Bir kenara ayıralım, ocağa alalım ve 6 saat pişecek. Dışarda ateşte de yapabilirsiniz.
- Ocağa koyduktan sonra kaynamaya başladığında 1 ketıl su kaynatalım ve kenara ayırdığımız üstünden aldığımız una döküp düzgünce döküp kazana ekleyelim.
- Tekrar kaynayınca 2 kez daha ketilda kaynatalım.
- Kaynar suyu ekleyelim ve akabinde 6 saat müddet boyunca orta ara karıştıralım.
- Sonra konserve kavanozlarına doldurup kapatalım ve aksi çevirelim.
- Bir gece serin bir yere dizin.
- Yemeklerin yanına çorba niyetine afiyetle yenir.
Deneyenlere afiyet şifa olsun ????.