Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Tehlikeli benlerin takibi ve dermatoskopi

Tehlikeli benlerin takibi ve dermatoskopi
0
135

makaleci

FD Üye
Etkileşim
8
F-D Coin
73
Benlerin Takibi Gerekli midir?

Benler melanosit ismi verilen ve deriye renk veren hücrelerin oluşturduğu deri değişiklikleridir. İnsan vücudunda çok sayıda ben görülebilir. Bu benlerin kimileri doğuştan vardırlar, kimileri ise güneşe maruz kalınması sonucu sonradan oluşurlar. Benler kahverengi, siyah ya da nadiren koyu mavi renkte olabilirler. Her koyu renk değişikliği ya da kabarıklık ben değildir. Deride var olan değişikliğin ben olup olmadığının tespiti konusunda size dermatoloğunuz yardımcı olacaktır. Doğuştan gelen benlerde daha ziyade risk olmakla birlikte benlerin kimileri kanser riski taşıyabilirler. Bu nedenle tehlikeli benlerin takibi son aşama değerlidir.

Benlerin Çıkarılması Zararlı mıdır?

Halk arasında benlere bıçak değdiği vakit berbata dönüşecekleri ile ilgili yanlış bir inanış vardır. Meğer tam karşıtı tehlike taşıyan benler cerrahi olarak çıkarılmazlarsa ömrü tehtid eden melanom isimli bir deri kanserine dönüşüm riski taşırlar. Melanom tüm yerkürede süratle artmakta olan istenilmeyen seyirli ve ölümcül olabilen bir deri kanseri tipidir. Bu nedenle tehlikeli benlerin tespiti ve cerrrahi olarak çıkarılması kişinin hayatını kurtarabilir.

Benlerde Kansere Dönüşüm Belirtileri Nelerdir?

Simetrik olmayan ve sistemsiz hudutlu benler ani değişiklikler gösterirse hastanın vakit geçirmeden bir dermatoloğa başvurması gerekir. Ani değişiklikler süratli büyüme, hal değiştirme ve kanama olarak kendini gösterebilir.

Kimler Risk Altındadır?

Çok sayıda beni olan ( 50'den fazla), çocukluk periyodunda ağır güneş yanıkları geçiren, ailesinde melanom olanlar ile açık ten renkli ve renkli gözlü şahıslarda benlerin kansere dönüşüm riski daha ziyadedir. Bu özelliklere sahip insanların belli başlı aralıklarla dermatoskopik muayeneden geçmeleri gerekir.

Tehlikeli Benler Nasıl Tespit Edilir?

Dermatoskopik muayene benin iç yapısındaki detayların büyütülerek görülmesini sağlayan dermatoskop isimli bir el cihazı ile yapılır. Bu muayeneden sonra dermaoloğun kuşkulu bulduğu benler cerrahi olarak çıkarılır ve patolojik inelemeye gönderilir. Vesair benler ise tertipli aralıklarla dermatoskop ile denetim edilmeye devam edilir.

858,505Konular
982,770Mesajlar
33,065Kullanıcılar
DoxySon üye
Üst Alt