
Yumurta rengi sorulduğunda neredeyse herkesin bir tercihi vardır. Kimisi kahverengi yumurtayı daha sağlıklı bulurken kimisi de beyaz yumurtanın daha pak olduğunu düşünür. Pekala, tavuk yumurtalarının farklı renklerde olmasının nedeni nedir? Artık gelin, tavuk yumurtalarının renklerinin neden farklı olduğunu yakından inceleyelim...
Cevap epeyce kolaydır. Tavukların cinsine nazaran yumurtaların rengi değişir.
Yumurtalar farklı renklerde olabilir. Hatta marketlerde beyaz ve kahverengi yumurta hayli yaygındır. Bunun nedeni hayli kolaydır. Tavukların cinsine nazaran yumurtaların rengi değişir. Kabuk rengi kalıtsaldır. Yani genelde kahverengi renkli tavuklar kahverengi yumurtlar. Beyaz renkli tavuklar ise beyaz yumurtlar.
Tavukların yumurtalarında renklenmeye neden olan pigmentler vardır.
Tavuk yumurtasının rengi kahverengi, beyaz, mavi ve yeşil olabilir. Tavukların yumurtalarında renklenmeye neden olan pigmentler vardır. Yumurtanın kabuğunda kahverengi rengine sebep olan ana pigmente protoporfirin IX denir. Mavi ve yeşil renge sebep olan ana pigmente ise, biliverdin denir. Ameraucana mavi, Leghorn beyaz ve Orpinghton ırkı kahverengi yumurtlar.
Tüm yumurtalar rengi ne olursa olsun birebir besinsel pahaya sahiptir.
Yumurta rengi ile alakalı halk ortasında kıymetli yanılgılar kelam hususudur. Kimisi beyaz yumurtanın daha pak olduğunu düşünürken kimisi de kahverengi yumurtanın daha sağlıklı olduğunu düşünür. Fakat boyutlarına, formlarına ve renklerine bakılmaksızın tüm yumurtalar birebir besinsel pahaya sahiptir.
Değişik renklerdeki yumurtalar ortasındaki tek gerçek fark kabuktaki pigmenttir.
Bilim adamları kahverengi ve beyaz yumurtayı karşılaştırdılar. Ortalarındaki tek gerçek fark kabuktaki pigment olduğunu buldular. Lakin kimi faktörler yumurtaların besinsel bedelini etkileyebilir. Örneğin, güneşte dolaşan tavuklar daha fazla D vitamini aldığı için bu yumurta başkalarından daha sağlıklıdır. Bir de tavukların yediği yem çeşidi de yumurtaların besinsel kıymetini etkilemektedir.
Ayrıca yumurtaların renkleri tatlarını etkilemez.
Yumurtaların renkleri tatlarını etkilemez. Yani yumurtaların kabuk rengi tatlarını belirlemez. Tavuğun cinsi, yediği yem çeşidi ve pişirme tekniği yumurtanın tadını farklılaştırabilir. Bununla birlikte yumurtayı kısa müddette tüketmeniz gerekmektedir. Yumurta uzun müddet saklandığında, berbat tat geliştirebilir. Yumurtaları buzdolabında saklamanız lezzetlerini muhafazaya yardımcı olabilir.
Bozuk yumurtaların kabuk rengi gri olur.
Kokmuş yahut bozuk yumurtaların kabuk rengi gridir. Bozuk yumurtayı tüketenlerde ise, sindirim sistemi bozuklukları ve alerjik tepkiler görülür. Hatta mikrobiyolojik meselelere da neden olabilir. Yumurta bu sebeple mutlaka oda sıcaklığında saklanmamalıdır. Oda sıcaklığında saklandığında çok çabuk bozulur. Yani 12 dereceden yüksek yerlerde saklanan yumurtalar bozulur. Yumurtalar 5 dereceden düşük yerlerde saklanmalıdır. Ayrıyeten yumurta pak bir yerde saklanması gerekir. Zira yumurtanın üzerindeki küçük gözenekler dışarıdaki kokuların içerisine sızmasına neden olur.