Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Tatlı krizi ile başa çıkmanın yolları

Hoş geldin! stola tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
Tatlı krizi ile başa çıkmanın yolları
0
125

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
Psikoloji ve Beslenme Münasebeti

Beslenme, pek çok insan tarafından karın doyurmak, açlığı bastırmak, canın istediği besinleri tüketmek formunda tanımlanmaktadır. Halbuki vücudun gereksinim duyduğu güç ve 50’ye yakın tıpta besin öğesinin, yerinde ve istikrarlı bir biçimde besinler yolu ile alınması gerekmektedir. Besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral üzere besin öğeleri beslenmede büyük kıymet taşımaktadır. Gayri yandan beslenme yalnızca fizyolojik bir vukuat üzere algılanmamalı, bunun sosyolojik ve ruhsal bir boyutunun da olduğu unutulmamalıdır. Nasıl Türk kişisi neşeden de kederden de içki içiyorsa, birebir halde bu üzere durumlar kişinin beslenmesine de yansımaktadır.

Kişinin öncelikli olarak “bugün de yesem, yarın başlarım” psikolojisinden kurtulması gerekir. Daha kaç pazartesi geçecek? Bireyin ehil, istikrarlı ve her şeyden değerlisi sağlıklı beslenme alışkanlığını ömür biçimi haline getirmesi gerekir. Tabiat kişilere meyveler, sebzeler, tahıllar vs sunmakta. İçlerine de iştah isminde birer şeytan koymaktadır. İştahı baskılamanın ve tatlı buhranından kurtulmanın en kolay yolu, kan şekerinde dalgalanma yaratan rafine şeker tüketiminden kaçınmaktır. Halbuki kişiler meyve yemek mahalline komposto içmekte, tahıllardan tatlılar vs hazırlamaktadır. Yani besinlerin içine kesinlikle şeker karıştırmaktadır. Ayrıyeten posalı (lifli) besinler tüketmek, yavaş yemek, bol su içmek, gün içerisinde sık aralıklarla azar azar beslenmek ve en kıymetlisi sistemli egzersiz yapmak iştah denetiminde hayli değerlidir.

Posalı Besinlerin Kıymeti

Posalı besinlerin diyette artırılmasıyla, çiğneme ve hasebiyle tükürük salgısının artışı, kolesistokinin hormonunun salgılanması ve besin alımının azalması kelam konusu olmaktadır. Posa içeriği en yüksek besinler kuru fasulye, nohut, kuru barbunya, mercimek üzere kurubaklagillerdir. Bunları badem, fındık, yerfıstığı ve ceviz üzere yağlı tohumlar, kepeği ayrılmamış tahıl eserleri, zerzevat ve meyveler izlemektedir. Soyulmadan yenilebilen zerzevat ve meyvelerin kabukları ile birlikte tüketilmesi önerilmektedir. Münhasıran kan yağ bedelleri yüksek olanlar, şeker marazı riski taşıyanlar, kabızlıktan yakınanlar, kilo meselesi olanlar, iştahını baskılayamayanlar ve daima olarak tatlı bunalımına girenler beyaz ekmek yanına esmer ekmek, pirinç noktasına bulgur, kurubaklagil yemeği, bol zerzevat ve meyve tüketmelidir. Gelgelelim posanın vücudumuzda yararlı tesirler gösterebilmesi için, yanında kesinlikle bol likit alınması kuralı aranmaktadır. Böylece şeker, kolesterol ve tansiyonu istikrarlar, tokluk hissi verir, dışkılama sayısını ve ölçüsünü artırarak kabızlığı, münasebetiyle kalın bağırsak kanserini önleyici tesirler gösterirler.

Tatlı buhranıyla başa çıkma yolları nelerdir? Buhran anında tatlı bölgesine sağlıklı neler tüketilebilir?

Rafine şeker içeren besinler kan şekerinde ani bir dalgalanmaya neden olurlar. Çok kısa müddette yükselen kan şekeri tıpkı süratte düşmeye başlar. Her çıkışın bir inişi vardır. İşin bed tarafı; tatlı yenildikten bir vade sonra kan şekerinde aniden bir pik yaşanması tekrardan tatlı yeme isteği doğurur. Bu nedenle kimse bir kesim tatlı yiyerek dur diyememektedir. Böylesi bir durumda tek tek ve çok düzgün çiğneyerek kuru meyve yenilmesi, leblebi tüketilmesi, yağsız ve tuzsuz halde patlamış mısır yenilmesi, taze meyve ile birlikte süt yahut yoğurt tüketilmesi çok daha sağlıklı bir alternatif olacaktır. İlla ki tatlı yenilecekse de iştahı baskılamak ve tekrar tatlı buhranına girmemek ismine light olanların tüketimine ehemmiyet verilmelidir. Öte yandan Konya Mevlana Şekeri yahut akide şekerinin ağza atılması, tatlı bir şeyler yeme isteğini karşılama konusunda tesirini uzun müddet gösterebilmektedir.

Her devir için besinlerin doğalını tercih etmekte yarar vardır. Ancak bu demek değildir ki: Hiç tatlı yenilmemelidir! Elbette “bazen” tatlı yenilebilir (tatlı yenilmemesini gerektiren şeker marazı üzere bir durum kelam konusu değilse). Ama tatlıların tüketim sıklığına ve ölçüsüne dikkat etmek gerekir. Başkaca baklava, lokma, tulumba üzere ağır tatlılar alanına; sütlaç, muhallebi, puding, komposto, hoşaf, kabak tatlısı üzere hafif tatlıları tercih etmekte yarar vardır. Bu tatlıların prodüksiyonunda – güç alımını azaltmak ismine – şeker alternatiflerinden (yani yapay tatlandırıcılardan) yararlanılabilir.

Spor ile birlikte salgılanan endorfin hormonunun insana memnunluk verdiği ve sporun iştahı baskılamaya yardımcı olduğuna dair pek çok ilmî çalışma da mahal almaktadır. O nedenle tertipli olarak yapılacak egzersiz ile kilo vermek, kaybedilen kiloları korumak, iştahı baskılamak ve tatlı buhranından kurtulmak mümkün olabilmektedir.

 
858,500Konular
982,380Mesajlar
32,974Kullanıcılar
Üst Alt