Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Taşköprü kuyu kebabı nedir ve neyden yapılır? Taşköprü kuyu kebabı tarifi

Taşköprü kuyu kebabı nedir ve neyden yapılır? Taşköprü kuyu kebabı tarifi

elektronikci

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,347
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
69
taskopru_kuyu_kebabi_nedir_ve_neyden_yapilir_taskopru_kuyu_kebabi_tarifi_1615977873_3133.jpg

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde en kalitelisi yapılan kuyu kebabı her yıl olduğunu gibi bu sene de revaçta. Taşköprülüler'in ve gelen misafirlerin vazgeçilmez damak tadı olan kuyu (biryan) kebabının nasıl yapıldığını merak ediyorsanız hazırladığımız içeriği inceleyebilirsiniz.
HABERE AİT VİDEO İÇİN TIKLAYIN
3 Harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra Taşköprü’ye yerleşmiştir. Osmanlı padişahlarından Sultan Hamit’in yanında maiyet çavuşu olarak askerlik yapan Abdurrahman Kesici kuyu kebabını Taşköprü’de ilk kez yapan kişidir. Abdurrahman Kesici'nin torunu Orhan Kesici'nin ifadesine göre, kuyu kebabı Anadolu’ya Taşköprü’den yayılmıştır. Rivayete göre askerlik görevi için Taşköprü’ye gelen veya Taşköprü’den giden kişiler tarafından farklı yörelere taşınmıştır. 1 metre civarında derinliğe sahip bir kuyunun içine döşenmiş tuğlalar ve bu kuyunun orta yerinde yakılmış ateşin sönmesi beklenir. ateş söndükten sonra bir çubuğa takılan kuzu gövdesi 6 saat kadar pişmelidir (yani aslında bu yemek, sönmüş ateşin sıcaklığıyla pişen kuzu kebabıdır. her ne kadar orjinali böyle olup Arapların kültürüne ait bir yemek olsa da Türkiye'nin farklı bölgelerinde farklı pişirme biçimleri ve malzemeleriyle yapıldığına tanık olunmuştur.)
  • Kebap kuyusu; Genellikle 1.5m. derinlikte, 85-90 cm. çapındadır. Eski kesme tuğlalardan, sarı toprak harcı ile düz (üst üste)kuyunun orta kısmına doğru içten-dışa bombe verilerek örülür.
  • Baca yüksekliği ne kadar fazla olursa o kadar iyi olur. Kuyunun üstünde kuzuları asmak için demir çubuklar bulunur.
  • Her kuyu ortalama sekiz kuzu alır. Kuyu kapağı ağaçtan yapılmıştır ve sac ile kaplanmıştır.
  • Kapak sıvanırken harç yapmak için kullanılan toprak kullanılır.


KUYU KEBABI TARİFİ:

MALZEMELER

1 kilogram az yağlı koyun eti
Kekik
Kimyon

qdhmu_1615977905_263.jpg

YAPILIŞI

Eti tencereye koyduktan sonra içerisine iç su koymadan yüksek ateşte pembeleşinceye kadar pişirin.

Et pembeleştikten sonra kısık ateşte, kapağı kapalı bir şekilde 3 saat daha pişirin.

Hazır olduktan sonra baharat ilave ederek servis edin.

Afiyet olsun...

 
858,507Konular
982,857Mesajlar
33,082Kullanıcılar
iptvmaSon üye
Üst Alt