Tanzimat Fermanı Maddeleri nelerdir
Tanzimat Fermanı Maddeleri ve ozellikleri
Tanzimat Fermanı hakkında bilgi
Tanzimat Fermanı 1839 yılında Sultan Abdulmecitin izniyle Mustafa Reşit Paşa tarafından hazırlanıp, Gulhane Parkında halka okunmuştur
Tanzimat Fermanının ilan edilmesinin en onemli nedeni, Avrupalı devletlerin icişlerimize karışmalarını onlemektir
Fermanın Başlıca Maddeleri
1 Hicbir kişi yargılanmadan cezalandırılmayacak, mahkemeler acık olacak, herkes yasalar onunde eşit olacak
2 Tum halkın can, mal ve namus guvenliği sağlanacak
3 Vergiler herkesin gucune gore alınacak ve devlet tarafından belli yontemlerle toplanacak
4 Askerlik, ocak şeklinden vatandaşlık gorevi haline getirilecek ve belli esaslara bağlanacak
5 Musadere usulu kalkacak ve mulkiyet hakları tanınacak Herkes malı ve mulkunun sahibi olacak, dilerse alıpsatabilecek ve evladına miras bırakabilecek
Ozellikleri
Yasa gucu her gucun uzerinde kabul edilmiştir
Tum Osmanlı halkına yoneliktir
Osmanlı Devletinde anayasacılılık fikrinin gelişmesini sağlamıştır
Osmanlı Devletinde ilk kez batılı anlamda hukuk kuralları uygulanmaya başlanmıştır
Yonetim, hukuk, eğitim, askeri ve mali alanda yenilikler getirmiştir
Tanzimat Fermanı Maddeleri ve ozellikleri
Tanzimat Fermanı hakkında bilgi
Tanzimat Fermanı 1839 yılında Sultan Abdulmecitin izniyle Mustafa Reşit Paşa tarafından hazırlanıp, Gulhane Parkında halka okunmuştur
Tanzimat Fermanının ilan edilmesinin en onemli nedeni, Avrupalı devletlerin icişlerimize karışmalarını onlemektir
Fermanın Başlıca Maddeleri
1 Hicbir kişi yargılanmadan cezalandırılmayacak, mahkemeler acık olacak, herkes yasalar onunde eşit olacak
2 Tum halkın can, mal ve namus guvenliği sağlanacak
3 Vergiler herkesin gucune gore alınacak ve devlet tarafından belli yontemlerle toplanacak
4 Askerlik, ocak şeklinden vatandaşlık gorevi haline getirilecek ve belli esaslara bağlanacak
5 Musadere usulu kalkacak ve mulkiyet hakları tanınacak Herkes malı ve mulkunun sahibi olacak, dilerse alıpsatabilecek ve evladına miras bırakabilecek
Ozellikleri
Yasa gucu her gucun uzerinde kabul edilmiştir
Tum Osmanlı halkına yoneliktir
Osmanlı Devletinde anayasacılılık fikrinin gelişmesini sağlamıştır
Osmanlı Devletinde ilk kez batılı anlamda hukuk kuralları uygulanmaya başlanmıştır
Yonetim, hukuk, eğitim, askeri ve mali alanda yenilikler getirmiştir