
Tam Ölçülü Mercimek Köftesi Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 3 su bardağı su
- 1,5 su bardağı ince bulgur
- 2 orta boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pulbiber
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 4-5 dal yeşil soğan
- 8-10 dal maydanoz
- Biraz taze nane
- 1 çay bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ/zeytin yağ
- Marul
- Limon
Tam Ölçülü Mercimek Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Kırmızı mercimeği 3 bardak su ile tencereye koyup pişiriyoruz. Kısık ateşte 15 -20 dk kadar mercimekler iyice pişene kadar pişiriyoruz.
- Mercimek iyice pişince altı kapatılır ve tencere ince bulgur eklenip biraz karıştırılıp tencerenin kapağı kapatılır ve ince bulgurunda şişmesi beklenir.
- Bir tava/tencereye küçük küçük doğranmış soğanla, zeytinyağı koyulup, soğanları kavurmaya başlıyoruz. Soğanlar pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
- Soğanlar pembeleştikten sonra biber salçası ve domates salçasını da ekleyip biraz karıştırıyoruz ve hemen ardından baharatların hepsini ekliyoruz. Bu şekilde 1-2 dakika pişirdikten sonra ocağın altını kapatıyoruz.
- Kırmızı mercimekli karışımın ince bulguru şiştikten sonra geniş bir yoğurma kabına alınır. Üzerine hazırlanan salçalı baharatlı sos koyulup, homojen hale gelene kadar iyice yoğurulur.
- En son yoğurulmuş olan köfteye, ufak ufak doğranmış olan yeşil soğan, taze nane ve maydanoz katılarak biraz karıştırılır. Karıştırırken yeşillikler çok ezilmemesi için dikkat edilmelidir.
- Son olarak mercimek köftemizden ceviz büyüklüğünde alınıp elde sıkılarak şekil verilir.
- Marul ve limon eşliğinde, şekil vermiş olduğunuz köfteleri servis edebilirsiniz. Afiyet olsun