Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Takıntı Hastalığı Obsesyon

Takıntı Hastalığı Obsesyon
0
95

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Takıntı hastalığı nedir?
Takıntı hastalığının belirtileri
Obsesyon diğer deyimiyle saplantı, sacma ve mantık dışı bulunmasına rağmen kişinin isteği dışında ısrarlı ve zorlayıcı bir şekilde aklına gelen yineleyici duşuncelerdir

imagestakintihastaligiobsesyon5b102e669f7f8

Kompulsiyonlar (zorlantı) ise kişinin gercekleştirmek zorunda hissettiği tekrarlayıcı davranışlar ya da zihinsel eylemlerdir Anksiyete yaratan obsesyonlardan kurtulmak icin yapılan bu davranışlar bir kısır dongu yaratarak aslında sıkıntıyı daha da artırırlar

Tipik obsesyonlar; bulaşma, kirlenme, cinsellik saldırganlık iceriklidir Tipik kompulsiyonlar ise el yıkama, kontrol etme, sayma, duzenleme şeklinde gorulurler Evden cıkmadan once kapılar, pencereler, ocaklar sık sık kontrol edilir Dışarıya cıktıklarında mikrop kapma ya da aşırı kirlenmiş olduğu duşuncesiyle eve gelindiğinde sayısız ve ceşitli temizlenme rituelleri yapabilirler İleri derecede el yıkayanlarda ellerin derisinde sabun ve deterjan izleri, hatta yaralar gorulebilir Otomobil plakaları, evlerin numaraları, apartmanların kac kat olduğu sayılabilir Kimilerinde kanser, AIDS gibi hastalık obsesyonları olabilir Bir şeyi kuralına gore yaptım mı yapmadım mı, duşundum mu duşunmedim mi kuşkuları icinde bunalan hastalar etrafındakileri de bunaltabilirler

Tipik olarak gec ergenlikte ya da erken erişkinlikte başlar Bazen 5 yaş gibi cocukluk doneminde bile başlayabilir Hastalığın ortaya cıkmasında psikososyal ve genetik etkenlerin sozkonusu olduğu duşunulmektedir

Bu hastalar genellikle titiz, duzenli ve kusursuzluk arayan kişilik yapısı gosterdiklerinden dışavuran davranışlarında duzenli, titiz, aşırı kontrollu ve kuralcıdırlar Duşuncelerinde surekli bir tereddut ve kararsızlık dikkati ceker

Hastalık genellikle suregen ve inatcı bir gidiş gosterir Başlangıcta hastalar saplantı ve zorlantılarını gizlemeye calışırlar Kendi cabalarıyla yenebileceklerini duşunurler Genellikle yaşam kaliteleri ciddi şekilde etkilenmeye başladığında ve cevresindekilerin de bıkıp usanmasından sonra psikiyatristlere başvururlar
DrOya Bozkurt Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı

858,500Konular
982,396Mesajlar
32,981Kullanıcılar
ilkinsanSon üye
Üst Alt