Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Sütün Evde Kaynatılması Besin Değerinde Kayıplara Sebep Olur mu?

Sütün Evde Kaynatılması Besin Değerinde Kayıplara Sebep Olur mu?
0
96

nicealem

FD Üye
Katılım
Kas 17, 2018
Mesajlar
308
Etkileşim
0
Puan
16
Yaş
37
Konum
Adana
F-D Coin
84
Sütün evde kaynatılması vitamin değerlerinde ciddi kayıplara yol açar Evde mikrobiyolojik olarak patojen mikroorganizmalardan arındırmak için sütü en az 1015 dakika kaynatmak gerekir Evde sıcaklık ve süre kontrolü olmadan yapılan kaynatma işlemi süt proteinlerinin de besin değerinin düşmesine ve çok kaynatmaya dayalı olarak sağlık açısından olumsuz olabilecek (Maillard reaksiyon ürünleri) protein yapıların oluşmasına neden olabilir Kaynatma, suda çözünen ve ısıya duyarlı olan vitaminlerde (B kompleksi vitaminler, C vitamini) %50100 arasında kayıp meydana getirir

Açık sütler ile ilgili yapılan bir araştırmada (Besler T ve Ünal S, 2006), vitamin değerlerinin beklenenden düşük olduğu belirlenmiştir 10 dakikalık kaynatmanın tiamin, riboflavin, niasin, B12 ve folik asit vitaminlerinde sırasıyla; %60, %25, %12, %21 ve %32 oranında önemli kayıplara neden olduğu, bu kayıpların 15 dakikalık kaynatmada daha da arttığı (sırasıyla %66, %34, %12, %28 ve %50) saptanmıştır Pastörizasyon ve UHT uygulamaları, kontrollü ısıl işlem uygulamalarıdır Bu uygulamalar, sütün doğal, biyolojik ve besleyici değerinde en az değişim yaratacak, fakat sütü mikrobiyolojik açıdan güvenli kılacak şekilde yürütülürler
 
858,505Konular
982,776Mesajlar
33,071Kullanıcılar
NefSeCihadSon üye
Üst Alt