Sutun donma noktası nedir
Sutte donma noktası
Donma noktası; ozellikle sute su katılarak yapılan hilenin saptanması ve katılan su miktarı hakkında gerceğe yakın bilgi vermesi nedeniyle onemlidir
Saf su normal koşullarda 0°C ’ de donmaktadır Sut ise saf suya gore; bileşiminde bulunan ve gercek cozelti halinde bulunan laktoz ve mineral maddelerden dolayı daha duşuk derecede, yaklaşık olarak –0,55°C ’ de donmaktadır
Sutun kaynatılması, bileşimindeki cozunen maddeleri azaltacağı icin donma noktasının yukselmesine neden olur
Sutun asitliğinin artması ise sutteki cozunur maddeleri artırdığı icin donma noktasının duşmesine neden olmaktadır Bu nedenle asitliği artmış sutlerde belirtilen donma noktası hatalı olmaktadır Bunun icin sutun asitliği 5,33 ile 8 SH ( % 0,12 0,18 ) iken donma noktası belirlenmelidir
Sutte donma noktası
Donma noktası; ozellikle sute su katılarak yapılan hilenin saptanması ve katılan su miktarı hakkında gerceğe yakın bilgi vermesi nedeniyle onemlidir
Saf su normal koşullarda 0°C ’ de donmaktadır Sut ise saf suya gore; bileşiminde bulunan ve gercek cozelti halinde bulunan laktoz ve mineral maddelerden dolayı daha duşuk derecede, yaklaşık olarak –0,55°C ’ de donmaktadır
Sutun kaynatılması, bileşimindeki cozunen maddeleri azaltacağı icin donma noktasının yukselmesine neden olur
Sutun asitliğinin artması ise sutteki cozunur maddeleri artırdığı icin donma noktasının duşmesine neden olmaktadır Bu nedenle asitliği artmış sutlerde belirtilen donma noktası hatalı olmaktadır Bunun icin sutun asitliği 5,33 ile 8 SH ( % 0,12 0,18 ) iken donma noktası belirlenmelidir