iltasyazilim
FD Üye
Süt Ne Seslenmek
Sütün Bileşenleri nelerdir
Sütün Yararları Nelerdir
Sütün Besin değeri
Süt Dişi memeli hayvanların meme bezlerinden salgılanan kendine özgü lezzet koku ve kıvamda olan hemen hemen bütün gıda öğelerini tatmin edici ve dengelenmiş bir şekilde bünyesinde bulunduran bir gıda maddesidir Süt ifadesi genellikle süt kaynağı olarak kabul edilen inek sütlerini kapsar böylece diğer sütler hayvan adları ile adlandırılır Mesela :koyun sütü keçi sütü gibi Doğanın bizlere armağanı olan SÜT yapısında ve niteliğinde bir gıda maddesi demin sentezlenememiştir
Sütün Bileşimi
Sütün bileşimi değişik etkenlere alt olarak değiştirme göstermekle birlikte ortalama inek sütünün bileşiminde şunlar bulunur:
Su % 873
Mineral maddeler % 075
Protein % 340
Süt Şekeri % 470
Yağ % 350
Vitaminler % 035
Sütün Bileşimini Etkileyen Faktörler
Sütün bileşimini etkileyen faktörlerin en önemlileri ise şunlardır:
Besleme
İklim
Hayvanın türü ve ırkı
Hastalıklar
Mevsimsel değişmeler
Laktasyon dönemi
Çevre faktörleri
Sütün Faydaları
1 Yükselme ve gelişmeyi sağlar Vücudu sağlamlaştırır, güçlendirir
2 Kemik erimesini önler
3 Mikrobik enfeksiyonlara karşısında etkilidir
4 İshali çare eder
5 Mide rahatsızlıklarını giderir
6 Sindirim sistemini düzene sokar
7 Ülseri önler
8 Beyne enerji verir
9 Diş çürüklerini önler
10 Kronik bronşiti önler
11 Tansiyonu düşürür
12 Yağsız süt, kolestrolü düşürür
13 Kanserin önlenmesine yardımcı olur
14 Saç ve tırnakların oluşumunda büyük rol oynar
15 Yaşlanmayı geciktirir
16 Vücutta ödem yapan sıvıların toplanmasını önler
17 Cilt üzerinde nemlendirici etki yaparak cildin yıpranmasını engeller
Süt, yükselme ve gelişmenin temel inşa taşlarını içerir Vücudun çoğu hayati fonksiyonunu karşılayan yürek, sinir ve kas hücreleri için gerekli unsurlara sahiptir Sütte, kalsiyumun yanı sıra, potasyum, fosfor ve protein bulunur
Süt Tokluk hissi veriyor
Kadınların menopoz döneminde de ihtiyacı olan kalsiyum ihtiyacı süt ve süt ürünleri ile karşılanabilir
Yapılan araştırmalara göre vücudumuzun en kayda değer yapı taşlarından biri kalsiyum Diyet sırasında kalsiyum alan kişiler daha süratli kilo veriyor Bunun nedeni minerallerin yağ yakımını hızlandırması
Yağların vücuda yerleşmesine engel olan kalsiyum mineralleri bilhassa süt gibi sıvılardan karşılandığında ise midede tatmin edici yer kaplayacağından beyne de tokluk hissi gitmesini sağlıyor
bu nedenle diyetlerde az yağlı yoğurt, peynir ve öteki sütlü mamüller fazla önemli yer tutuyor *
Sütün Bileşenleri nelerdir
Sütün Yararları Nelerdir
Sütün Besin değeri
Süt Dişi memeli hayvanların meme bezlerinden salgılanan kendine özgü lezzet koku ve kıvamda olan hemen hemen bütün gıda öğelerini tatmin edici ve dengelenmiş bir şekilde bünyesinde bulunduran bir gıda maddesidir Süt ifadesi genellikle süt kaynağı olarak kabul edilen inek sütlerini kapsar böylece diğer sütler hayvan adları ile adlandırılır Mesela :koyun sütü keçi sütü gibi Doğanın bizlere armağanı olan SÜT yapısında ve niteliğinde bir gıda maddesi demin sentezlenememiştir
Sütün Bileşimi
Sütün bileşimi değişik etkenlere alt olarak değiştirme göstermekle birlikte ortalama inek sütünün bileşiminde şunlar bulunur:
Su % 873
Mineral maddeler % 075
Protein % 340
Süt Şekeri % 470
Yağ % 350
Vitaminler % 035
Sütün Bileşimini Etkileyen Faktörler
Sütün bileşimini etkileyen faktörlerin en önemlileri ise şunlardır:
Besleme
İklim
Hayvanın türü ve ırkı
Hastalıklar
Mevsimsel değişmeler
Laktasyon dönemi
Çevre faktörleri
Sütün Faydaları
1 Yükselme ve gelişmeyi sağlar Vücudu sağlamlaştırır, güçlendirir
2 Kemik erimesini önler
3 Mikrobik enfeksiyonlara karşısında etkilidir
4 İshali çare eder
5 Mide rahatsızlıklarını giderir
6 Sindirim sistemini düzene sokar
7 Ülseri önler
8 Beyne enerji verir
9 Diş çürüklerini önler
10 Kronik bronşiti önler
11 Tansiyonu düşürür
12 Yağsız süt, kolestrolü düşürür
13 Kanserin önlenmesine yardımcı olur
14 Saç ve tırnakların oluşumunda büyük rol oynar
15 Yaşlanmayı geciktirir
16 Vücutta ödem yapan sıvıların toplanmasını önler
17 Cilt üzerinde nemlendirici etki yaparak cildin yıpranmasını engeller
Süt, yükselme ve gelişmenin temel inşa taşlarını içerir Vücudun çoğu hayati fonksiyonunu karşılayan yürek, sinir ve kas hücreleri için gerekli unsurlara sahiptir Sütte, kalsiyumun yanı sıra, potasyum, fosfor ve protein bulunur
Süt Tokluk hissi veriyor
Kadınların menopoz döneminde de ihtiyacı olan kalsiyum ihtiyacı süt ve süt ürünleri ile karşılanabilir
Yapılan araştırmalara göre vücudumuzun en kayda değer yapı taşlarından biri kalsiyum Diyet sırasında kalsiyum alan kişiler daha süratli kilo veriyor Bunun nedeni minerallerin yağ yakımını hızlandırması
Yağların vücuda yerleşmesine engel olan kalsiyum mineralleri bilhassa süt gibi sıvılardan karşılandığında ise midede tatmin edici yer kaplayacağından beyne de tokluk hissi gitmesini sağlıyor
bu nedenle diyetlerde az yağlı yoğurt, peynir ve öteki sütlü mamüller fazla önemli yer tutuyor *