Bitki halinde yetişen sumak topluluğu ayrıştırılarak kullanılır. Öğütülür ya da kurutularak baharat olarak tüketilen sumak içerdiği yüksek besin pahaları sayesinde insan sıhhatine yarar sağlar. Pekala sumağın yararları nelerdir? Tertipli tüketilen sumak suyu ne işe yarar? Ekşi tadı olan sumak Anadolu yemeklerinin baş tacıdır. Haberin detayında sumağa dahi bilinmeyen her şeyi bulabilirsiniz.
Yabani otlar arasında yanını alan sumak meyvesi toplanır ve kurutularak toz haline getirildikten sonra baharat olarak kullanılır. Acilen derhal her toprakta yetişen bu otun yekunda 150 tipi bulunmaktadır. Sadece iki çeşidi zehirsizdir. Ekşi tada sahip sumak, limonun olmadığı devirlerde alternatif olarak kullanılır. Yapılan araştırmalarda limon üzere sumağın da antioksidan özelliği olduğu gözlemlenmiştir. Birebir hengamda mütehassıslar üst teneffüs yolu hastalıklarında ilaç kullanmadan sumak suyu ile tedavi olunabileceğini vurguluyor. Türkiye'de mahsusen Şark Anadolu mutfağının vazgeçilmezi olan sumak, kuru dolma üzere yemeklerin yanı sıra ağız içi yararlarda kullanılan en güçlü doğal ilaçtır. Tohum olarak toplanan sumak tuz ile havanda dövülerek kullanılır. Soğan üzere ağır kokuya neden olan besinlerle birlikte yapılarak kokularının tesirleri azaltılmaya çalışılır.
SUMAĞIN YARARLARI NELERDİR? TERTIPLI TÜKETİLEN SUMAK SUYU NE İŞE YARAR?
- Kandaki insülin nispetini istikrarlar. Bu özelliği sayesinde diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının tüketmesi gereken besinler arasındadır.
- Antioksidan tesiri sayesinde üst teneffüs yolları hastalıklarında aniden meydana gelen yüksek ateşi düşürerek dimağ sıhhatini korur.

- Hafta da bir bardak tüketilen sumak suyu, had sisteminde deforme olmuş hücrelerin sayısını azaltarak sağlıklı hücrelerin artmasına yardımcı olur. Yorgunluk, gerilim ve depresyon üzere rahatsızlıkların yaşanma riskini de azaltır.
- Besin zehirlenmesi esnasında sumak baharatını kaynatıp bir bardak içmeniz yararlı olacaktır. Hem midenizi hem de bağırsaklarınızı temizleyerek idrar ve dışkılamayla zehirlenmeye neden olan zararlı bakterileri vücuttan atar.

- Sumak suyu, sindirimi düzenlediği için zayıflamak içinde kullanabilirsiniz. Tıpkı hengamda gün içerisinde yarım çay bardağı tükettiğiniz sumak suyu hazımsızlık ve şişkinliği de önler.
- İştahsızlık sorunu yaşayan evladınıza sumak suyundan ayda bir kez içirmeniz de yarar vardır. Hem evladınızın vücut direncini artırır hem de iştahını açarak daha sağlıklı beslenmesine yardımcı olur.

SUYUNDAN ELDE EDİLEN VESAIR USULLER
- Sumak, ekseriyetle tırnak altlarında oluşan dolamanın uygunlaşması için de kullanılan doğal tedavi sistemlerinden biridir. Kaynayan sumak suyunun içine sirke ve bal koyarak düzgünce kaynatın. Bu karışımı bir gün beklettikten sonra dolamanın üzerine sürünüz.
- Hücreleri yenileyici özelliği sayesinde cilde ve saça da yararı vardır. Kaynatılmış sumak suyunu tonik olarak kullanabilirsiniz. Sabah akşam tertipli olarak kullandığınız bu su hem sivilce ve akne oluşumunu handikaplar hem de yaşlanmayı geciktirir.