Şukur Sozleri
Şukur İle İlgili Ayet ve Hadisler
Şukur; gonlunun, nimeti veren Allahu Tealaya tam bağlı olmasıdır Tirmizi
Şukur, nimeti değil, nimeti vereni gormektir Şibli
Şukur, Hakkın kuluna verdiğini Onun yolunda kullanmaktır Abdulhakim Arvasi ks
Şukur, zenginliğin susudur HzOsman ra
Şukurle sabır birer binek hayvanı olsalardı, hangisine daha once bineceğimi kestiremezdim HzOmer ra
Elindekine şukretmezde, komşunun niye daha cok var, demeye donerse bir millet, o da giderde kalır zillet, Tevetzade
Şukur
Allaha şukretmek herkesin boynunun borcudur Kavga etmek suratını ekşitmek şukur değildir
Kendinize gelin de şu kereme bakın! Bir şukre karşılık bu kadar nimeti kim verir?
Bir koku alıp da şukrunu eda etmeyen kufranı nimette bulunur ve kendi burnunu yitirir
Şukur nimetin canıdır nimetse deriye benzer Cunku seni Sevgiliye kadar ulaştıran şukurdur
Nimet insana gaflet verir; şukurse uyandırır Padişahın şukur tuzağıyla nimet avla!
Şukretmeyenden guzellik de kaybolur huner de sanat da Artık bir daha ondan bir eser bile gorunmez
O kufur inadı maymun adetidir Şu hamd ve şukur ise Peygamberin yoludur
Nimet ve ihsanlarına karşılık Allaha şukret fakat sana ihsan eden kişiye de şukret onun adını da an!
Allah kıyamet gunu kuluna Ne getirdin sana verdiğim nimetlere karşılık ne yaptın? der
Kul der ki: Yarabbi! Sana candan ve gonulden şukrettim Cunku o rızık ve ekmek asılesas bakımından sendendi
Allah der ki: Hayır! Sana bağışta bulunan kişiye şukretmediğin icin bana da şukretmedin
Bir kerem sahibine zulmettin sitemde bulundun Halbuki onun yuzunden benim nimetlerime nail olmadın mı?
Şukret ve şukredenlere kole ol; onların huzurunda ol de ebedilik bul!
(I1525, III2672, I442, III2896, 2897, V997, VI1829, 3256, 32593262, I443)
Mesneviden
Mihnete şukretmeyen, nimete şukretmez Hatimi Esam
Nimetleri, Allaha şukrederek elde tutunuz Abdulhakim Arvasi ks
Şunu iyi bilin: İlmin şukru ameldir, amelin şukru ise ilimdir Abdullah Tusteri
Şukru eda edilen az bir mal, şukrune takat getirilmeyen cok maldan daha hayırlıdır Hadisi Şerif
Bana şukredin; sakın bana nankorluk etmeyin! Bakara Suresi 152
Biz şukredenleri mukafatlandıracağız Ali İmran Suresi 145
İnsanlara şukretmeyen, Allaha da şukretmez Hadisi Şerif
Şukur İle İlgili Ayet ve Hadisler
Şukur; gonlunun, nimeti veren Allahu Tealaya tam bağlı olmasıdır Tirmizi
Şukur, nimeti değil, nimeti vereni gormektir Şibli
Şukur, Hakkın kuluna verdiğini Onun yolunda kullanmaktır Abdulhakim Arvasi ks
Şukur, zenginliğin susudur HzOsman ra
Şukurle sabır birer binek hayvanı olsalardı, hangisine daha once bineceğimi kestiremezdim HzOmer ra
Elindekine şukretmezde, komşunun niye daha cok var, demeye donerse bir millet, o da giderde kalır zillet, Tevetzade
Şukur
Allaha şukretmek herkesin boynunun borcudur Kavga etmek suratını ekşitmek şukur değildir
Kendinize gelin de şu kereme bakın! Bir şukre karşılık bu kadar nimeti kim verir?
Bir koku alıp da şukrunu eda etmeyen kufranı nimette bulunur ve kendi burnunu yitirir
Şukur nimetin canıdır nimetse deriye benzer Cunku seni Sevgiliye kadar ulaştıran şukurdur
Nimet insana gaflet verir; şukurse uyandırır Padişahın şukur tuzağıyla nimet avla!
Şukretmeyenden guzellik de kaybolur huner de sanat da Artık bir daha ondan bir eser bile gorunmez
O kufur inadı maymun adetidir Şu hamd ve şukur ise Peygamberin yoludur
Nimet ve ihsanlarına karşılık Allaha şukret fakat sana ihsan eden kişiye de şukret onun adını da an!
Allah kıyamet gunu kuluna Ne getirdin sana verdiğim nimetlere karşılık ne yaptın? der
Kul der ki: Yarabbi! Sana candan ve gonulden şukrettim Cunku o rızık ve ekmek asılesas bakımından sendendi
Allah der ki: Hayır! Sana bağışta bulunan kişiye şukretmediğin icin bana da şukretmedin
Bir kerem sahibine zulmettin sitemde bulundun Halbuki onun yuzunden benim nimetlerime nail olmadın mı?
Şukret ve şukredenlere kole ol; onların huzurunda ol de ebedilik bul!
(I1525, III2672, I442, III2896, 2897, V997, VI1829, 3256, 32593262, I443)
Mesneviden
Mihnete şukretmeyen, nimete şukretmez Hatimi Esam
Nimetleri, Allaha şukrederek elde tutunuz Abdulhakim Arvasi ks
Şunu iyi bilin: İlmin şukru ameldir, amelin şukru ise ilimdir Abdullah Tusteri
Şukru eda edilen az bir mal, şukrune takat getirilmeyen cok maldan daha hayırlıdır Hadisi Şerif
Bana şukredin; sakın bana nankorluk etmeyin! Bakara Suresi 152
Biz şukredenleri mukafatlandıracağız Ali İmran Suresi 145
İnsanlara şukretmeyen, Allaha da şukretmez Hadisi Şerif