Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Spor Sakatlıklarında İlk Yardım

Spor Sakatlıklarında İlk Yardım
0
109

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Spor Yaralanmalarında birincil Yardım
Spor Sakatlıklarında Birincil Yardım Nedir
Spor sakatlıklarında Şlk Yardım Nasıl Yapılır

Sporcular için özellikle de profesyonel sporcular için antrenmansız geçen her gün her açıdan bir kayıptır Bu kayba yol açan en önemli sebeplerden biri de şüphesiz ki sakatlıklardır Bir lahza önce antrenmanlara başlayıp yarışmaya katılabilmek her sporcu için sakatlık sonrası en büyük hedeftir Sakatlığın cinsine, şiddetine, vücudun iyileştirme gücüne, sporcunun moral kondisyonuna ve birçok çevresel faktöre yan olan spora dönüş süresini kısaltan en önemli faktörlerden biri akut sakatlıklardaki ilk müdahaledir

R I C E:
Rest: dinlenme
Ice: Buz soğuk uygulaması
Compression: Kompresyon, basınç başvuru formu
Elevasyon: Yukarı kaldırma

Dinlenme: Sakatlanma hissedildiği andan itibaren egzersizespora anında ara vermek gerekir Esas olarak tasvir sancı yapan hareketten, duruştan sakınmak anlamına gelir Unutmamak gerekir ama sancı vücudun bir alarm mekanizmasıdır Sızı varlığı bir yanlamasına da ağrıyı yaratan hareketten vücudu sakınmamızı da sağlar

Soğuk tatbik: Acil olarak sakatlanan bölgeye soğuk uygulaması yapmak gereklidir Bu uygulama Soğutucu spreylerle de yapılabilir Oysa buz ya da buz jeli ile yapılan uygulamalar daha iyi netice vermektedir 1520 dakika ve saatte 1 yapılan dilekçe ilk saatler için içten uygulamadır Başvuru sıklığı azaltılarak 3 gün boyunca soğuk uygulaması devam ettirilmelidir Soğuk uygulaması kanamayı durdurmanın yanında, ağrıyı azaltır bununla beraber dokunun gıda ihtiyacını azaltarak (hücreleri bir değişiklik kış uykusuna sokarak) zararı en azda tutmaya yardımcı olur

Kompresyon: (sakatlanma bölgesi ve çevresine basınç uygulaması)
Sakatlanma sonrası sakatlanan bölgede ilk önce kanama olması ihtimaline karşısında, yöresel basınç uygulanması gerekir Nasıl kanayan bir yere pak bez ile baskı kullanmak gerekirse, sakatlanan bölgeye de yerinde materyallerle zorlama uygulanmalıdır En çok kullanılan ve en ivedi bulunabilen araç esnek bandajdır Esnek sargı uygulaması yaralanan bölgenin kalbe uzakta kısmından başlayıp, bir önceki bandın yarısına gelecek şekilde spiral uygulayarak kalbe dürüst yapılır Yaralanan bölgenin birazcık üzerinde sonlandırılır

lk anda mümkünse buz ile birlikte yapılacak kompres uygulaması kanama oluşumunu en azından yavaşlatacaktır Bazı ilave uygulamalar kullanılabilir: mesela ayak bileği burkulmalarında bandajın altına, ağrının en fazla olduğu bölgeye küçük bir ped koyulabilir

Yukarıya kaldırma (elevasyon): Yeniden kanama ve ödem oluşumunu önlemek yada en azda tutmak için buz ve sargı uygulaması ile birlikte sakatlanan bölgeyi yürek seviyesinin üstünde yakalamak gereklidir Bu şekilde buz ve bandaj uygulaması sürdürülmelidir

Önemli: Ilaç ve atel uygulaması mutlaka uzman bilgisi ve gözetiminde uygulanmalıdır *

858,505Konular
982,690Mesajlar
33,051Kullanıcılar
TahirGunduzSon üye
Üst Alt