Burnumuza yemeği tattıran , haneye mis üzere kokular dolduran marinasyondan yemeği yemek yapmasına kadar sofralarımızın başrolü hak eden figüran lezzetleri baharatlar… Bazen göründüklerinden de kolay bakarız tuz, karabiber, acı biber kekikdir en çokça kullandığımız meğer türk mutfağının o kadar geniş bir yelpazisi var ki gelin birlikte inceleyelim. Benin en sevdiğimden başlamak istiyorum;
BİBERİYE
et yemeklerin vazgeçilmezi tazesi de kurusu da başka bir lezeettir fakat ben tazesini severim balığa , ete , tavuğa hepsine de ne de hoş yakışır. Kokusu bile iştah açar mahsusen çocuklarda iştah açmada kullanılabilir. Yapılan araştırmalarda, biberiye yağı koklamanın bile zihinsel aktiviteler üzerinde mucize tesirleri olduğunu gösterildi: biberiye yağı içinde bulunan 1,8 sineol ( 1,8 cineole ) isimli unsurun, Alzheimer illetine sebep olan asetilkolinesteraz aktivitesini ( asetilkolin parçalanması ) durdurduğu tespit edilmiştir. Yapılan klinik araştırmada, biberiye yağı konulan bir odada toplanan 20 iştirakçinin belli bir mühlet sonra yapılan kan tahlillerinde 1,8 sineol hususunun büyük nispette arttığı tespit edilmiştir. Bu deneyle biberiye yağının kokusunun bile kandaki sineol orantısını arttırdığı bu sebeple, Alzheimer illetine neden olan asetilkolinesteraz aktivitesini durdurabileceği belirtilmiştir. Yeniden bu iştirakçiler üzerinde denenen çeşitli zihinsel testlerde, biberiye yağı kokusuna maruz kalan iştirakçilerin daha yeterli performans gösterdikleri belirtilmiştir. Ayrıyeten ruh hallerinde de besbelli bir olumlu tesir gözlenmiştir. Meskenin içerinde ağızı açık bırakabileceğiniz 1 küçük şişe biberiye yağı hem zihni aktifleştiriyor hem de moralinize âlâ geliyor , bir deneyin derim.
KİŞNİŞ
Aromatik olduğu kadar sıhhate önemli yararları olan bu baharatın anksiyeteyi azalttığı ve uyumaya yardımcı olduğu birçok çalışma sonucunda bulunmuştur. Ayrıyeten Tip 2 Diyabeti olan beşerler için de değerli bir baharattır.2001’de Biyolojik ve Kimyasal Bilimler Araştırma Mecmuası'nda yayınlanan bir çalışmada, kişnişin kan şekeri ve kolesterolü düzenleyici tesiri olduğu görülmüştür.
Tasarrufu: Salata sosları, haşlanmış sebzeler ve yumurta ile birlikte kullanılabilir.
DEFNE YAPRAĞI
Aromali Laurus nobilis bitkisinin açık yeşil renkteki yaprakları. Corbalarda, domates soslarinda, pilavlarda, vesair et, zerzevat ve balik yemeklerinde, marine prodüksiyonunda kullanilir.
İdrar söktürücü ve ödem azaltıcı tesiri mevcuttur.
FESLEĞEN
1783 yılına ilişkin kayıtlarda Fesleğen için, Fransızların o kadar sevdiklerini, münasebetiyle her tıp çorba ve sosa karıştırıldığını, şeflerin Fesleğene “aromatik bitkilerin kralı” dediğini ve kokusunun o denli kusursuz olduğunu, ama Hükümdarlara layık olduğu yazılmıştır. Sarımsak ve zeytinin tamamlayıcısı olarak bilinen fesleğen, yaygın biçimde kullanılır. Nane familyasından olup, keskin aroması hasebiyle hamurlara karıştırılır. Fesleğen mideyi yumuşatıcı, hazımsızlığı giderici, teskin edici ve barsaklarda gaz oluşumunu engelleyici tesiri vardır. İdrar yolları hastalıklarına karşı, öksürük kesici, baş dönmelerini giderici özelliği vardır.
KEKİK
Güçlü ve hafif acımtrak lezzeti ile en yaygın kullanılan aromatik bitkilerdendir. Domates soslarından et yemeklerine kadar kendini gösterir. Kuvvetli bir aromaya sahiptir kekik, pişirme aşamasında az ölçüde eklenmesi önerilir. Vücudu güçlendirici, hazmı kolaylaştırıcı, çarpıntı giderici, iltihap sökücü, salgı düzenleyici, mesanedeki mikropları öldürücü, şeker düşürücü, afrodizyak tesiri mevcuttur.
MERCAKKÖŞK
Küçük yapraklı, hoş kokulu bir saksı bitkisi. Kekikle alakalı oldugu soylenen mercankoskun kekikten daha tatli ve şirin bir tadi bulunmaktadir. Balık ve et yemeklerinde, kuzu ve dana eti ile yapılan ızgara ve soslu yemeklerde, domatesli yemek ve salatalarda, haşlanmış sebzelerde (lahana pırasa havuç patates) kullanılır.
ADAÇAYI
Ballıbabagiller ailesinden kokulu bir bitkidir. Adaçayı çayı uyarıcıdır. Baharat olarak bilhassa Avrupa memleketlerinde kızarmış patateslerin ve hamurlara eklenen yağların kokulandırılmasında, salamuralarda, etlerin terbiyelenerek dinlendirilmesinde kullanılır.
ACI AL BİBER
Acı yahut tatlı taze biberlerin kurutulup, dövülmesiyle birlikte kavrularak yada kavrulmadan yapılır. En tanınan baharatlar arasındadır. Acı al biber C vitamini açısından zengindir. Hem de metabolizmayı hızlandırır.
BİBERİYE
et yemeklerin vazgeçilmezi tazesi de kurusu da başka bir lezeettir fakat ben tazesini severim balığa , ete , tavuğa hepsine de ne de hoş yakışır. Kokusu bile iştah açar mahsusen çocuklarda iştah açmada kullanılabilir. Yapılan araştırmalarda, biberiye yağı koklamanın bile zihinsel aktiviteler üzerinde mucize tesirleri olduğunu gösterildi: biberiye yağı içinde bulunan 1,8 sineol ( 1,8 cineole ) isimli unsurun, Alzheimer illetine sebep olan asetilkolinesteraz aktivitesini ( asetilkolin parçalanması ) durdurduğu tespit edilmiştir. Yapılan klinik araştırmada, biberiye yağı konulan bir odada toplanan 20 iştirakçinin belli bir mühlet sonra yapılan kan tahlillerinde 1,8 sineol hususunun büyük nispette arttığı tespit edilmiştir. Bu deneyle biberiye yağının kokusunun bile kandaki sineol orantısını arttırdığı bu sebeple, Alzheimer illetine neden olan asetilkolinesteraz aktivitesini durdurabileceği belirtilmiştir. Yeniden bu iştirakçiler üzerinde denenen çeşitli zihinsel testlerde, biberiye yağı kokusuna maruz kalan iştirakçilerin daha yeterli performans gösterdikleri belirtilmiştir. Ayrıyeten ruh hallerinde de besbelli bir olumlu tesir gözlenmiştir. Meskenin içerinde ağızı açık bırakabileceğiniz 1 küçük şişe biberiye yağı hem zihni aktifleştiriyor hem de moralinize âlâ geliyor , bir deneyin derim.
KİŞNİŞ
Aromatik olduğu kadar sıhhate önemli yararları olan bu baharatın anksiyeteyi azalttığı ve uyumaya yardımcı olduğu birçok çalışma sonucunda bulunmuştur. Ayrıyeten Tip 2 Diyabeti olan beşerler için de değerli bir baharattır.2001’de Biyolojik ve Kimyasal Bilimler Araştırma Mecmuası'nda yayınlanan bir çalışmada, kişnişin kan şekeri ve kolesterolü düzenleyici tesiri olduğu görülmüştür.
Tasarrufu: Salata sosları, haşlanmış sebzeler ve yumurta ile birlikte kullanılabilir.
DEFNE YAPRAĞI
Aromali Laurus nobilis bitkisinin açık yeşil renkteki yaprakları. Corbalarda, domates soslarinda, pilavlarda, vesair et, zerzevat ve balik yemeklerinde, marine prodüksiyonunda kullanilir.
İdrar söktürücü ve ödem azaltıcı tesiri mevcuttur.
FESLEĞEN
1783 yılına ilişkin kayıtlarda Fesleğen için, Fransızların o kadar sevdiklerini, münasebetiyle her tıp çorba ve sosa karıştırıldığını, şeflerin Fesleğene “aromatik bitkilerin kralı” dediğini ve kokusunun o denli kusursuz olduğunu, ama Hükümdarlara layık olduğu yazılmıştır. Sarımsak ve zeytinin tamamlayıcısı olarak bilinen fesleğen, yaygın biçimde kullanılır. Nane familyasından olup, keskin aroması hasebiyle hamurlara karıştırılır. Fesleğen mideyi yumuşatıcı, hazımsızlığı giderici, teskin edici ve barsaklarda gaz oluşumunu engelleyici tesiri vardır. İdrar yolları hastalıklarına karşı, öksürük kesici, baş dönmelerini giderici özelliği vardır.
KEKİK
Güçlü ve hafif acımtrak lezzeti ile en yaygın kullanılan aromatik bitkilerdendir. Domates soslarından et yemeklerine kadar kendini gösterir. Kuvvetli bir aromaya sahiptir kekik, pişirme aşamasında az ölçüde eklenmesi önerilir. Vücudu güçlendirici, hazmı kolaylaştırıcı, çarpıntı giderici, iltihap sökücü, salgı düzenleyici, mesanedeki mikropları öldürücü, şeker düşürücü, afrodizyak tesiri mevcuttur.
MERCAKKÖŞK
Küçük yapraklı, hoş kokulu bir saksı bitkisi. Kekikle alakalı oldugu soylenen mercankoskun kekikten daha tatli ve şirin bir tadi bulunmaktadir. Balık ve et yemeklerinde, kuzu ve dana eti ile yapılan ızgara ve soslu yemeklerde, domatesli yemek ve salatalarda, haşlanmış sebzelerde (lahana pırasa havuç patates) kullanılır.
ADAÇAYI
Ballıbabagiller ailesinden kokulu bir bitkidir. Adaçayı çayı uyarıcıdır. Baharat olarak bilhassa Avrupa memleketlerinde kızarmış patateslerin ve hamurlara eklenen yağların kokulandırılmasında, salamuralarda, etlerin terbiyelenerek dinlendirilmesinde kullanılır.
ACI AL BİBER
Acı yahut tatlı taze biberlerin kurutulup, dövülmesiyle birlikte kavrularak yada kavrulmadan yapılır. En tanınan baharatlar arasındadır. Acı al biber C vitamini açısından zengindir. Hem de metabolizmayı hızlandırır.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.