Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

SKT ile TETT farkı nedir? SKT ile TETT ne anlama gelir?

SKT ile TETT farkı nedir? SKT ile TETT ne anlama gelir?
0
92

seocu

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,340
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
69

Gıdaların üzerindeki etiket bilgilerinden besin ile ilgili birçok şey öğrenebilmenin mümkün. “Bu bilgilerden biri besinin ‘son tüketim tarihi’ oburu ise ‘tavsiye edilen tüketim tarihi’. Bu iki tarih birbirinden farklıdır. Ancak, ortalarındaki farkı ne yazık ki birden fazla insan bilmemekte ve bunun sonucunda binlerce ton besin çöpe gitmektedir.

SKT NE DEMEK?


SKT son kullanma tarihi manasına gelir. Son tüketim tarihi (STK) de tıpkı manası taşımaktadır.

Türk Besin Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ndeki tarifine nazaran STT(SKT), "mikrobiyal açıdan kolay bozulabilen ve kısa bir müddet sonra insan sıhhati açısından tehlike teşkil etmesi mümkün besinlerin tüketilebileceği son tarihi gösterir” formunda tabir ediliyor. STT etiketleme hali genel olarak riskli besinlerde bulunur. Bu besinlerden kimileri süt ve süt eserleri, et ve et eserleri ve yumurta üzere besinlerdir. STT dolan besinler insan sıhhatini tehlikeye attığından ötürü tüketilmemelidir.

TETT NE DEMEK?

TETT tavsiye edilen tüketim tarihi manasına gelir.

TETT, Türk Besin Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği’ne nazaran, uygun formda koruma edilmesi durumunda besinin kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir. Etikette belirtilen TETT gününe kadar besin, kalitesini en güzel halde koruma edebilmektedir. Ancak bu tarihten sonra besinin kalitesi ve besin pahası azalmaya başlayabilir. Bilhassa bakliyat, çay, şeker üzere raf ömrü daha uzun olan besinlerin etiketinde TETT yer almaktadır. 

SKT İLE TETT FARKI NEDİR? 

Mutfak Eserleri ve Margarin Sanayicileri Derneği Lideri besin mühendisi Ebru Akdağ, ambalajlı besinlerin üzerinde yazan son tüketim tarihi ile tavsiye edilen tüketim tarihi ortasındaki fark yanlışsız bilinmediği için besin israfı artırdığına işaret etti. Akdağ,

“Çoğu tüketici bunu bilmiyor. O yüzden de besin israfına neden oluyoruz. Son tüketim tarihi gelen bir eser o saatten sonra bir defa tüketilmeyecek net. Hayvansal eserlerde bu vardır, zira o saatten sonra sıhhat riski oluşturur. Lakin tavsiye edilen tüketim tarihi öbür bir şey. O o besinin duyusal özelliklerinin, tadının en hoş olduğu devirdir. Lakin o geçtikten sonra siz hakikat halde koruma ettiyseniz alır bakarsınız, çoklukla kuru eserlerde vardır bu mesela. Tavsiye edilen tüketim tarihi geçtikten sonra da eserde bir sorun gözlemlemiyorsanız kullanabilirsiniz. O çöp değildir. Bunu unutmamak gerekir” dedi.

 


 

Similar threads

Koronavirüs nedeniyle eve stok yapan vatandaşların ön gördüğü durumlar arasında, besinlerin doğru saklanması ve bozulmaması yer almaktadır. Peki, stoklanan gıda paketlerinin üzerinlerinde yer alan TETT ve SKT tarihlerinin anlamını biliyor musunuz? Sizlere TETT ve SKT arasındaki farklı açıkladık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
80
Sağlıklı beslenme bilinçlenme ile başlamaktadır. Yanlışsız olan seçimleri yapmak için bireyin muhtaçlığı olan bilgiler aslında elinin altındadır. En kolayından bilhassa paketli eserlerin besin etiketleri okunarak bilinçlenme başlayabilir. Paketlerin porsiyonları da bazen bireyleri yanlış...
Cevaplar
0
Görüntüleme
64
Besin etiketleri besinin kimliğidir. Gelişen teknoloji ile çabucak hemen her şeyin içerisine dahil edilen ek hususları yüzünden daima tıpkı soru kurcalıyor aklımızı: BİZ ASLINDA NE YİYORUZ? İşte bu sorunun yanıtı aldığını azığın etiketinde saklı… Besin etiketlerinde; Besinin ismi, Bileşenler...
Cevaplar
0
Görüntüleme
113
Sağlıklı bir ömür için vücudumuzun gereksinim duyduğu besin öğelerini kâfi ve istikrarlı beslenmeyi hayat stili haline getirerek sağlamak mümkündür. Yerinde ve istikrarlı beslenebilmek ve mevcut kaynakları en ekonomik halde kullanabilmek için besinlerin üretiminden tüketimine kadar geçen tüm...
Cevaplar
0
Görüntüleme
131
Özellikle de sıcakların arttığı bu yaz günlerinde tahminen de pek çoğumuzun gün içerisinde en sık tekrar ettiği hareketlerden biri de su içmektir. Hakikaten havaların ısınmasıyla birlikte yaşadığımız su kaybını, yalnızca su içerek dengeleyebiliriz. Su içerken ister istemez şişelerin üzerindeki...
Cevaplar
0
Görüntüleme
126
858,528Konular
981,444Mesajlar
31,359Kullanıcılar
efe16aSon üye
Üst Alt