Şizofreni Hastalarına Nasıl yaklaşılmalı
Şizofreni olanlara Nasıl Davranılmalı
Ailenin daha sakin ve telaşsız davranabildiği durumlarda hasta kendini daha rahat hisseder
Hastanızın rakibi değil dostu olduğunuzu unutmayın
Eksik gorduğunuz şeyleri doğrudan eleştirmeyin
Hastalığı ile ilgili endişelerini anlayışla karşılayın
Yapmak istemediği şeyler konusunda zorlamayın
Ancak ilgi gosterdiği aktivitelere teşvik edilebilirOrneğin; markete gitmek hoşuna giderdi, şu anda da gidebileceğine inanıyorum gibi
Bazen de benim icin sut alırsan ben de sigaralarını alabilirim denilebilir
Bazen de hastaya basitce hareketlerinin sonuclarını hatırlatmak onemli olabilir Orneğin ; senin kararını anlayabiliyorum fakat anlaşmamız senin markete gidip alışveriş yapabileceğin şeklindeydi denilebilir
Sorgulayıcı olmayın!
Ne duşunuyorsun
Niye boyle yapıyorsungibi sorular sormayın
Gunluk yaşamadaki olaylardan soz etmeyi deneyin
Neler yapmak istediğini konuşun
Oncelikle temizlik, giyim ve duzenli yemek konusunda teşvik edin
İyi dengelenmiş , yuksek protein ve vitamin iceren yiyecekler hazırlayabilirsiniz ya da bunlar icin teşvik edebilirsiniz Yuksek miktarda karbonhidrattan kacınmak ( patates kızartması,cikolata ve kahve vb ) fakat tartışmaya da girmemek onemlidir
Duzenli bir şekilde uyumak ; belli saatlerde yatıp belli saatlerde kalkmakla ilgili de teşvikler olabilir
Ev işlerinde sorumluluk verin
Sosyal ortamlara katılmaya teşvik edin, ancak zorlamayın, eve bir arkadaşını yemeğe cağırmak uygun olabilirken duğune gitmesi sıkıntı verebilir
Şehir dışında piknik, yuruyuş, araba gezintisi yapmak icin oneride bulunulabilir
Sizinle sohbet etmek yakınınıza zor gelebilir
Ancak birlikte bir şeyler yapmaktan hoşlanabilir
Orneğin; birlikte TV izlemek, muzik dinlemek, iskambil oynamak, sizin bir şeyler okumanız gibi
Tanıdığı ya da tanımadığı kişilerin yanında sıkıntısı olursa bununla nasıl başa cıkabileceği konusunda tavsiyelerde bulunun
O ortamdan uzaklaşıp , dikkatini başka şeye verebileceği,
Konuyu değiştirip , istediği hoşuna gidecek bir konuyu acabileceği vb
Kronik hastalığı olan birisiyle yaşamak sorumluluk isteyen bir durumdur Bunu ızdırap ve onunla sonsuza kadar yaşayacakmış gibi duşunmeyin
Onun dışarda diğer insanlarla iletişim icinde olmasına izin verin
Kendinizi de ilginc aktivitelere dahil etmeye calışın ki butun hayatınız hastadan ibaret olmasınOrneğin tatillere cıkabilir , ilgi alanlarınızla uğraşabilirsiniz
Bircok aile uyesi ; sinirlenme , utanma , sucluluk , panik , uzuntu , gucenme yaşayabilirBunlar doğal tepkilerdir , bunları hissettiğiniz icin kendinizi suclamayın
Hastalığın alevlenme donemi yatıştıktan sonra;( hastaneden cıkış sonrası)
Sakin ve yavaş sesle konuşun
Basit cumleler kurun
Gunluk faaliyetleri hep aynı saatte yapın, hastanız ne zaman eve geldiğinizi, yemeğin kacta yeneceğini vb bilsin
Bir şey soyleyip sonradan vazgecmeyin
Neyi nicin yaptığınızı acıklayın
Hastanızı fazla kontrol etmeyin, rahat bırakın İlk gunlerde istemezse yemeği tek başına yemesi daha uygun olabilir
Takdir ettiğinizi gosterin
İlaclarını duzenli almasını ve randevularına gitmesini hatırlatın, ancak zor kullanmayın
alıntı
Şizofreni olanlara Nasıl Davranılmalı
Ailenin daha sakin ve telaşsız davranabildiği durumlarda hasta kendini daha rahat hisseder
Hastanızın rakibi değil dostu olduğunuzu unutmayın
Eksik gorduğunuz şeyleri doğrudan eleştirmeyin
Hastalığı ile ilgili endişelerini anlayışla karşılayın
Yapmak istemediği şeyler konusunda zorlamayın
Ancak ilgi gosterdiği aktivitelere teşvik edilebilirOrneğin; markete gitmek hoşuna giderdi, şu anda da gidebileceğine inanıyorum gibi
Bazen de benim icin sut alırsan ben de sigaralarını alabilirim denilebilir
Bazen de hastaya basitce hareketlerinin sonuclarını hatırlatmak onemli olabilir Orneğin ; senin kararını anlayabiliyorum fakat anlaşmamız senin markete gidip alışveriş yapabileceğin şeklindeydi denilebilir
Sorgulayıcı olmayın!
Ne duşunuyorsun
Niye boyle yapıyorsungibi sorular sormayın
Gunluk yaşamadaki olaylardan soz etmeyi deneyin
Neler yapmak istediğini konuşun
Oncelikle temizlik, giyim ve duzenli yemek konusunda teşvik edin
İyi dengelenmiş , yuksek protein ve vitamin iceren yiyecekler hazırlayabilirsiniz ya da bunlar icin teşvik edebilirsiniz Yuksek miktarda karbonhidrattan kacınmak ( patates kızartması,cikolata ve kahve vb ) fakat tartışmaya da girmemek onemlidir
Duzenli bir şekilde uyumak ; belli saatlerde yatıp belli saatlerde kalkmakla ilgili de teşvikler olabilir
Ev işlerinde sorumluluk verin
Sosyal ortamlara katılmaya teşvik edin, ancak zorlamayın, eve bir arkadaşını yemeğe cağırmak uygun olabilirken duğune gitmesi sıkıntı verebilir
Şehir dışında piknik, yuruyuş, araba gezintisi yapmak icin oneride bulunulabilir
Sizinle sohbet etmek yakınınıza zor gelebilir
Ancak birlikte bir şeyler yapmaktan hoşlanabilir
Orneğin; birlikte TV izlemek, muzik dinlemek, iskambil oynamak, sizin bir şeyler okumanız gibi
Tanıdığı ya da tanımadığı kişilerin yanında sıkıntısı olursa bununla nasıl başa cıkabileceği konusunda tavsiyelerde bulunun
O ortamdan uzaklaşıp , dikkatini başka şeye verebileceği,
Konuyu değiştirip , istediği hoşuna gidecek bir konuyu acabileceği vb
Kronik hastalığı olan birisiyle yaşamak sorumluluk isteyen bir durumdur Bunu ızdırap ve onunla sonsuza kadar yaşayacakmış gibi duşunmeyin
Onun dışarda diğer insanlarla iletişim icinde olmasına izin verin
Kendinizi de ilginc aktivitelere dahil etmeye calışın ki butun hayatınız hastadan ibaret olmasınOrneğin tatillere cıkabilir , ilgi alanlarınızla uğraşabilirsiniz
Bircok aile uyesi ; sinirlenme , utanma , sucluluk , panik , uzuntu , gucenme yaşayabilirBunlar doğal tepkilerdir , bunları hissettiğiniz icin kendinizi suclamayın
Hastalığın alevlenme donemi yatıştıktan sonra;( hastaneden cıkış sonrası)
Sakin ve yavaş sesle konuşun
Basit cumleler kurun
Gunluk faaliyetleri hep aynı saatte yapın, hastanız ne zaman eve geldiğinizi, yemeğin kacta yeneceğini vb bilsin
Bir şey soyleyip sonradan vazgecmeyin
Neyi nicin yaptığınızı acıklayın
Hastanızı fazla kontrol etmeyin, rahat bırakın İlk gunlerde istemezse yemeği tek başına yemesi daha uygun olabilir
Takdir ettiğinizi gosterin
İlaclarını duzenli almasını ve randevularına gitmesini hatırlatın, ancak zor kullanmayın
alıntı
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.