iltasyazilim
FD Üye
Sivri Biber faydası
Sivri Biberin Faydaları
Biberin sağlığa yararları
Uzmanlar, biberlerde, bol beta karoten, C, P ve K vitaminleriyle bazı alkoloidler bulunduğunu kaydederek, bunların, mideyi kuvvetlendirdiğini, iştah açtığını ve mide tembelliğini giderdiğini söylüyor
Biber bitkisinin türlere tarafından değişmekle birlikte, uzunca oval biçimli, kenarları düz yapraklarının rengi, yeşilin açıktan koyuya kadar değişen tonlarında olur Yaz aylarında açan ufak çiçekleri, beyaz ve ender olarak menekşe rengindedir Biber meyveleri renk, biçim, cömertlik ve lezzet bakımından türlerine kadar büyük farklılıklar gösterir Meyvenin kabuğu, disk biçimindeki lekeli beyaz renkli küçük tohumlarının kümesinden bir boşlukla ayrılır
Ülkemizde dolmalık, sivri, çarliston, domates, süsleme vb türleri yetiştirilmektedir Biber meyvesi taze olarak salatalara katılır, öylece yenilir; dolması ve turşuları yapılır Acı biberler baharat olarak sık sık kullanılır Domates biberinin salçası yapılmakta ve hem biberler, türlü yemeklere katılmaktadır
BESIN DEĞERLERİ
100 gr dolmalık ya da sivri taze biberin içerdiği gida değerleri şunlardır: 22 kalori; 1,2 gr protein; 4,8 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr yağ; 14 gr lif: 22 mgr fosfor; 9 mgr kalsiyum; 0,7 mgr demir; 13 mgr sodyum; 213 mgr potasyum: 420 IU A vitamini; 0,08 mgr B1 vitamini; 0,08 mgr B2 vitamini; 0,5 mgr B3 vitamini; 026 mgr B6 vitamini; 98 mcgr folik asit; 128 mgr C vitamini ve 0,7 mgr E vitamini
Acı kırmızı biberlerin bir takım besin değerleri daha da yüksektir Şöyle oysa: 32 kalori; 3840 mcgr A vitamini kaynağı betakaroten: 140 mgr C vitamini ve 0,8 mgr E vitamini
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda görülen ve bazıları oldukça yüksek olan besin değerlerinin yanı sıra;
o Biberler, içerdikleri antioksidan ve öteki maddelerle bedenin birçok kanser türüne ve kalp hastalıklarına yakalanma rizikosunu azaltır; felç geçirme ve katarakt illetine tutulma tehlikesini en üye indirger
o C vitamini yönünden zenginliği tamamen biberler, bedenin hastalıklara direncini artırır, soğuk algınlığının ilk aşamasında iyileştirici olur
o Biberler, içerdiği yüksek orandaki lif sebebiyle pekliğe (kabızlığa) iyi gelir
o Bilhassa acı biberler akciğerlerin ilacı olur: Balgam söktürücü işlevleri vardır; kronik bronşit ile anfizemi önler ve hafifletir; solunum zorluklarını giderir
o Gene acı biber, damarlarda pıhtılaşmış kanı çözer, sızı geçirir ve hastaların kendisini iyi duyumsamalarını sağlar
o Hem bütün biberler mideyi uyarır, sindirim salgılarını artırır İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır İdrarı artırır, bütün bedeni uyana olurlar
Tüm bu kayda değer etkilerinden muamele etmek için biber türleri günlük diyete katılmalı ve bol bol tüketilmelidir
Uyarı: Acı biber fazla olarak alınırsa, mide ve bağırsaklarda tahrişlere yol açabilir, hatta böbreklerde, karaciğerde rahatsızlanmalara neden olabilir *
Sivri Biberin Faydaları
Biberin sağlığa yararları
Uzmanlar, biberlerde, bol beta karoten, C, P ve K vitaminleriyle bazı alkoloidler bulunduğunu kaydederek, bunların, mideyi kuvvetlendirdiğini, iştah açtığını ve mide tembelliğini giderdiğini söylüyor
Biber bitkisinin türlere tarafından değişmekle birlikte, uzunca oval biçimli, kenarları düz yapraklarının rengi, yeşilin açıktan koyuya kadar değişen tonlarında olur Yaz aylarında açan ufak çiçekleri, beyaz ve ender olarak menekşe rengindedir Biber meyveleri renk, biçim, cömertlik ve lezzet bakımından türlerine kadar büyük farklılıklar gösterir Meyvenin kabuğu, disk biçimindeki lekeli beyaz renkli küçük tohumlarının kümesinden bir boşlukla ayrılır
Ülkemizde dolmalık, sivri, çarliston, domates, süsleme vb türleri yetiştirilmektedir Biber meyvesi taze olarak salatalara katılır, öylece yenilir; dolması ve turşuları yapılır Acı biberler baharat olarak sık sık kullanılır Domates biberinin salçası yapılmakta ve hem biberler, türlü yemeklere katılmaktadır
BESIN DEĞERLERİ
100 gr dolmalık ya da sivri taze biberin içerdiği gida değerleri şunlardır: 22 kalori; 1,2 gr protein; 4,8 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr yağ; 14 gr lif: 22 mgr fosfor; 9 mgr kalsiyum; 0,7 mgr demir; 13 mgr sodyum; 213 mgr potasyum: 420 IU A vitamini; 0,08 mgr B1 vitamini; 0,08 mgr B2 vitamini; 0,5 mgr B3 vitamini; 026 mgr B6 vitamini; 98 mcgr folik asit; 128 mgr C vitamini ve 0,7 mgr E vitamini
Acı kırmızı biberlerin bir takım besin değerleri daha da yüksektir Şöyle oysa: 32 kalori; 3840 mcgr A vitamini kaynağı betakaroten: 140 mgr C vitamini ve 0,8 mgr E vitamini
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıda görülen ve bazıları oldukça yüksek olan besin değerlerinin yanı sıra;
o Biberler, içerdikleri antioksidan ve öteki maddelerle bedenin birçok kanser türüne ve kalp hastalıklarına yakalanma rizikosunu azaltır; felç geçirme ve katarakt illetine tutulma tehlikesini en üye indirger
o C vitamini yönünden zenginliği tamamen biberler, bedenin hastalıklara direncini artırır, soğuk algınlığının ilk aşamasında iyileştirici olur
o Biberler, içerdiği yüksek orandaki lif sebebiyle pekliğe (kabızlığa) iyi gelir
o Bilhassa acı biberler akciğerlerin ilacı olur: Balgam söktürücü işlevleri vardır; kronik bronşit ile anfizemi önler ve hafifletir; solunum zorluklarını giderir
o Gene acı biber, damarlarda pıhtılaşmış kanı çözer, sızı geçirir ve hastaların kendisini iyi duyumsamalarını sağlar
o Hem bütün biberler mideyi uyarır, sindirim salgılarını artırır İştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır İdrarı artırır, bütün bedeni uyana olurlar
Tüm bu kayda değer etkilerinden muamele etmek için biber türleri günlük diyete katılmalı ve bol bol tüketilmelidir
Uyarı: Acı biber fazla olarak alınırsa, mide ve bağırsaklarda tahrişlere yol açabilir, hatta böbreklerde, karaciğerde rahatsızlanmalara neden olabilir *