iltasyazilim
FD Üye
Sivas Yemekleri
Sivas Yemek Yemek kültürü
Sivas yemek yemek tarifleri
ivas mutfağı tarım ürünlerine dayanmaktadır Sonbaharda kışlık gıda hazırlıkları başlar Un öğütme, bulgur vurma, çekme, erişte, kadayıf, salça yapımı, sebze kurutma, etlik kesimi bunların başlıcalarıdır
Yöre yemekleri daha fazla unlulara dayanmaktadır Keş, peskütan, çökelek, süt ürünlerinden hazırlanan yiyeceklerdendir Yöre yemekleri genellikle kırsal kesimlerde yazları ayranlı, pancarlı çorba, madımak, evelik, düğücek aşı gibi yemekler yapılır Kışları ise tırhıt, sübüra, kelecoş, tarhana, içli köfte, hingel gibi hamurlu yemekler yenmektedir Kentte genel olarak sebze yemekleri yapılmaktadır Sivas kebabı ünlüdür
Tandırda kül çöreği, fotla, patates yada peynirle yapılan kömbe, kete, lavaş yörede yaygın ekmek çeşitlerindendi
SAC KEBABI
Kemiksiz (kuşbaşı) koyun eti, yağı ve tuzu ile (et yağlı ise yağa keza gereksinim kalmayabilir), altında alev yanan bir sac üstüne konup, karıştırılmak suretiyle kızartılır Doğranmış patlıcan ve yeşil biberler de ilave edilip baştan karıştırılır, sebzeler kızarınca dilimlenmiş domatesler konup ateşte azıcık daha çevrilir Sebzenin bol olduğu yaz günlerinde Çermikler, Paşa fabrikası, Tekke önü gibi mesirelere gidilince yapılan bir piknik yemeğidir Evler de yapılabilir Pişirmek için kullanılan sac, sac kebabı yapılanları biraz daha küçük (çevicek) tır
BAL HELVASI
Unun tereyağda kıvamınca kavrulmasından sonra (Un pozitif kavrulur, rengi koyulaşırsa helvaya geçmiş derler) eksik sulu ya da sütlü süzme bal katılarak helva hazırlanır Hatta tepsiye alınan bu helvalar üstüne keza petekli bal (dalak balı) konulup yenilir
BULGUR (DAIRESEL KÖFTE)
2 adet sogan rendelenir; tuz, biber, 1 kg çekilmis kiyma, 12 lt ölçek dolusu ince bulgur, bir çay bardağı su hepsi bir hamur halinde adamakıllı yoğurulur El içinde mermer büyüklüğünde köftecikler yuvarlatılır Açlık edilirse köfte eksik miktarda kızgın yağda pembeleşinceye dek döndürülür 12 lt kaynar suya bir kaşık salça atılır Köfte güya pişmiş vaziyette iken bir çay bardağı pirinç salınır Bir çorba kaşığı kızdırılmış sade yağına bir tatlı kaşığı kuru nane karıştırılarak pişer üstüne dökülür Özlem edilirse limon da sıkılabilir *
Sivas Yemek Yemek kültürü
Sivas yemek yemek tarifleri
ivas mutfağı tarım ürünlerine dayanmaktadır Sonbaharda kışlık gıda hazırlıkları başlar Un öğütme, bulgur vurma, çekme, erişte, kadayıf, salça yapımı, sebze kurutma, etlik kesimi bunların başlıcalarıdır
Yöre yemekleri daha fazla unlulara dayanmaktadır Keş, peskütan, çökelek, süt ürünlerinden hazırlanan yiyeceklerdendir Yöre yemekleri genellikle kırsal kesimlerde yazları ayranlı, pancarlı çorba, madımak, evelik, düğücek aşı gibi yemekler yapılır Kışları ise tırhıt, sübüra, kelecoş, tarhana, içli köfte, hingel gibi hamurlu yemekler yenmektedir Kentte genel olarak sebze yemekleri yapılmaktadır Sivas kebabı ünlüdür
Tandırda kül çöreği, fotla, patates yada peynirle yapılan kömbe, kete, lavaş yörede yaygın ekmek çeşitlerindendi
SAC KEBABI
Kemiksiz (kuşbaşı) koyun eti, yağı ve tuzu ile (et yağlı ise yağa keza gereksinim kalmayabilir), altında alev yanan bir sac üstüne konup, karıştırılmak suretiyle kızartılır Doğranmış patlıcan ve yeşil biberler de ilave edilip baştan karıştırılır, sebzeler kızarınca dilimlenmiş domatesler konup ateşte azıcık daha çevrilir Sebzenin bol olduğu yaz günlerinde Çermikler, Paşa fabrikası, Tekke önü gibi mesirelere gidilince yapılan bir piknik yemeğidir Evler de yapılabilir Pişirmek için kullanılan sac, sac kebabı yapılanları biraz daha küçük (çevicek) tır
BAL HELVASI
Unun tereyağda kıvamınca kavrulmasından sonra (Un pozitif kavrulur, rengi koyulaşırsa helvaya geçmiş derler) eksik sulu ya da sütlü süzme bal katılarak helva hazırlanır Hatta tepsiye alınan bu helvalar üstüne keza petekli bal (dalak balı) konulup yenilir
BULGUR (DAIRESEL KÖFTE)
2 adet sogan rendelenir; tuz, biber, 1 kg çekilmis kiyma, 12 lt ölçek dolusu ince bulgur, bir çay bardağı su hepsi bir hamur halinde adamakıllı yoğurulur El içinde mermer büyüklüğünde köftecikler yuvarlatılır Açlık edilirse köfte eksik miktarda kızgın yağda pembeleşinceye dek döndürülür 12 lt kaynar suya bir kaşık salça atılır Köfte güya pişmiş vaziyette iken bir çay bardağı pirinç salınır Bir çorba kaşığı kızdırılmış sade yağına bir tatlı kaşığı kuru nane karıştırılarak pişer üstüne dökülür Özlem edilirse limon da sıkılabilir *