Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Sivas Yöresine Ait Orijinal Lezzet Şahane Kalburabastı Tatlısı

Sivas Yöresine Ait Orijinal Lezzet Şahane Kalburabastı Tatlısı

teknolojiuzmani

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,200
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
36
F-D Coin
99

Sivas Yöresine İlişkin Özgün Lezzet Şahane Kalburabastı Tatlısı Tanımı İçin Malzemeler

  • 150 gram yumuşamış tereyağı
  • 1 çay bardağından, bir parmak eksik sıvı yağ (100 ml)
  • 1 çay bardağı katı kıvam yoğurt
  • Yarım su bardağı irmik
  • 1 adet yumurta (m boy)
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı dolusu kabartma tozu (Tepeli olmasın)
  • 1 çay kaşığı dolusu karbonat (Tepelice olmasın)
Karbonat üzerine sıkmak için;
  • 5-6 damla limon suyu
  • 3 su bardağı un (Miktar değişebilir)
İçi için;
  • 1 büyük su bardağı ceviz
Şerbeti için;
  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limon (Orta kalınlıkta)
Çay bardağı ölçüm: 130 ml Su bardağı ölçüm: 220 ml


Sivas Yöresine İlişkin Yepyeni Lezzet Şahane Kalburabastı Tatlısı Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
  1. İlk evvel şerbetini kaynatalım. Şeker ve suyu tencereye alalım limonu içine sıkıp kabuğunuda içine bırakalım. Soğuduğunda koyu kıvamda bir şerbet elde etmiş olmalıyız. 15 dk şerbeti kaynatıp ocaktan alıp buz üzere soğutalım.
  2. İçi için, cevizi dişe gelir halde, bıçakla orta irilikte kesimlere doğrayalım.
  3. Daha sonra hamuru için; yoğurma kabı içerisine; yoğurt, sıvı yağ, yumurta ve irmiği alıp, silikon spatula ile güzelce karıştıralım.
  4. Oda ısısında yumuşamış tereyağını ekleyelim düzgünce tekrardan spatula ile gereçleri karıştıralım.
  5. Vanilya ve kabartma tozunuda ek edelim. Tekrar karıştıralım. Karbonatı büyük bir kaşık üzerine döküp, üstüne limon sıkıp onuda hamura dökelim tekrar düzgünce karıştıralım.
  6. 2 bardak unu ek edelim. El vurmadan, spatula ile karıştırmaya devam edelim.
  7. Son bir bardak unuda katıp, hamuru fazla hırpalamadan pratik ve süratli formda elle unu yedirip hamuru toparlayıp bitirelim.
  8. Yumuşacık, kolay biçim alan bir hamur yoğurmalıyız. 24 eşit top koparıp elde yuvarlayalım. İster kevgir ardında, ister silikon bir şekilleyici ile istersenizde rende üzerinde,, hamur toplarını koyup elle üzerlerine basalım (Çok ince yada kalın olmamalı)
  9. Hamurun ortasına uzunlamasına ceviz kırıklarından çokça koyup iki uç kenarları kaldırıp ortada büzdürüp kapatalım.
  10. Margarinle yağlanmış dikdörtgen fırın tepsisine dizelim.
  11. 180 derece fansız alt üst ayarda evvelden ısıtılmış fırının alttan ikinci rafında, ben 43-45 dakikada pişirdim. Müddet her fırına nazaran değişiklik gösterir. Uzayıp kısalabilir.
  12. Altları kırmızı, üstleri yeterlice pembe olmuş olmalı.
  13. Fırından çıkarınca 5 dk tezgahta bekletip gerisine soğuk şerbetimizi her yerine eşitçe gezdirelim.
  14. Hemen gerisine yemek kaşığı ile tepsi içindeki şerbetten 5-6 dk boyunca kaşık kaşık alıp tatlıların üzerine şerbetten dökelim yarım saat sonra alt üst evir çevirde yapalım. 1-2 saat şerbette dinlenen tatlımız artık servise hazırdır.
Not: Pişirdiğiniz tepsiniz çok geniş ise, fırının kendi tepsisi içinde pişirdiniz ise, tatlı piştikten sonra dikdörtgen büyük borcam içine tatlıları taban tabana aktarıp, tepsi değiştikten sonra orada şerbetini dökünüz ki, dar tepsi içerisinde şerbete doysun daha rahat çekebilsin. Tatlının yumuşamaması için üzerini kapamadan koruma ediniz. Servis tabağı üzerine bir adet yağlı kağıt örtmeniz kâfi olacaktır. Afiyet bal şeker olsun.

Sivas Yöresine İlişkin Orjinal Lezzet Şahane Kalburabastı Tatlısı Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
 

Similar threads

Nevzine Tatlısı (Kayseri Yöresine İlişkin Harika Lezzet) Tanımı İçin Malzemeler 125 gram tereyağı (Oda sıcaklığında)1 çay bardağı süt1 çay bardağı sıvı yağ1 çay bardağı tahin1 yemek kaşığı sirke1 paket kabartma tozu1 su bardağı çekilmiş ceviz3 su bardağı un Şerbeti için; 2 su bardağı toz şeker2...
Cevaplar
0
Görüntüleme
40
Sivas Yöresine İlişkin Sarığı Burma Tatlısı Tanımı İçin Malzemeler 1 orta uzunluk yuvarlak tepsi için; 1 adet yumurtaYarım çay bardağı sıvı yağYarım çay bardağı sütYarım çay bardağı yoğurt1 paket kabartma tozu1 yemek kaşığı limon suyu1 yemek kaşığı sirkeYeteri kadar un (Ele yapışmayan çok da...
Cevaplar
0
Görüntüleme
77
Kalburabastı Tanımı İçin Malzemeler 200 gram yumuşak tereyağ1 çay bardağı sıvı yağ1 çay bardağı yoğurt1 çay bardağı irmik1 adet yumurtaYarım paket kabartma tozu1 paket vanilya3,5 su bardağı un (kontrollü ekleyin) Şerbeti için; 3,5 su bardağı şeker3,5 su bardağı suBir dilim limon Arası için...
Cevaplar
0
Görüntüleme
37
Katı Yağsız Kıyır Kıyır Kalburabastı Tatlısı Tanımı İçin Malzemeler 2 su bardağı sıvı yağ1 su bardağı süt1 paket kabartma tozu1 çay kaşığı karbonat5,5 su bardağı un Şerbeti için ; 3 su bardağı toz şeker3 su bardağı suÇeyrek limon suyu İçi için ; İri kıyım ceviz yahut fındık Katı Yağsız Kıyır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
190
Az Ölçülü Kalburabastı Tatlısı Tanımı İçin Gereçler 60 gram tereyağı(1 yemek kaşığı tepeleme )Yarım çay bardağı sıvı yağYarım çay bardağı sütYarım yemek kaşığı yoğurt1 yemek kaşığı irmikYarım çay kaşığı karbonat2 su bardağı un İçine koymak için; Kırılmış ceviz Şerbeti için: 1.5 su bardağı şeker2...
Cevaplar
0
Görüntüleme
90
858,505Konular
982,762Mesajlar
33,063Kullanıcılar
netflixdunySon üye
Üst Alt