Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Sinop/Gerze Tarihi

Sinop/Gerze Tarihi
0
83

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
SinopGerze Tarihi sinop gerze sinop gerze pansiyon festivali dikmen köyleri Karadeniz bölgesinin gezmeye, görmeye değerinde, tarihi ve tabiat güzellikleri ile doymuş olan ilçesi Gerze 1548926457 1548926457 sinopgerzetarihi5c52bdffb54e2sinopgerzetarihi5c52bdffb54e2 sinopgerzetarihi5c52bdffb54e2 MÖ 1400 yıllarında Gaşgalı'lar (Gasgaslar) kadar minik bir köy olarak kurulan sevimli sahil ilçemiz, sonra Paflagonya Devletinin eline geçmiş, sırasıyla da; Hitit, Frig, Kimmer, Lidya, Pers, Büyük İskender, Roma ve Bizans İmparatorluklarının egemenliğine girmiştir 1214 Yılında I İzzettin Keykavus vaktinde Selçuklu devletinin hakimiyetine giren Gerze, bir ara Trabzon Rum İmparatorluğunun eline geçmiş, nihayet 1459 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğuna bağlanmıştır 1896 Yılında Sinop İlinin nahiyesi yapılan Gerze, 1920 yılında benzer ile bağlı ilçe haline getirilmiştir Kayıtlardan ilçemizin eski adının Zagora, Gürzühatun, Savetova, Argibete olduğu anlaşılmaktadır Bilindiği üzere Paflagonya' lılar Kızılırmak' ın batı yöresine mızraklılar ülkesi anlamına gelen Gezonolit adını vermişlerdir Gerze adının buradan geldiği sanılmaktadır İlçemizin ikâmetgâh yeri olarak seçilmesi MÖ1400 yıllarına değin dayanır,ilçemiz çok eski bir yerleşim yeridir 13 Şubat 1956 Yılında büyük bir yangın felaketi geçiren ilçemiz devlet kadar her yerde imar edilerek modern bir ilçe haline gelmiştir 1548926457 1548926457 sinopgerzetarihi5c52be00bc939sinopgerzetarihi5c52be00bc939 sinopgerzetarihi5c52be00bc939 Coğrafi Durumu Karadeniz bölgesinin gezmeye, görmeye layık, tarihi ve tabiat güzellikleri ile batmış olan ilçemiz, antik çağlardan bu yanlamasına toplumlar kadar yerleşme ve barınak yeri olarak seçilmiştir Doğusu Dikmen, batısı Sinop, kuzeyi Karadeniz, güneyi Boyabat ve Durağan ilçeleri ile kenarlı olan ilçemizde,yaz mevsimi kısa, kışlar ılık ve yağışlıdır Sarımsak ve Kabalı Çayı kenarlarında az miktarda ova vardır İlçemizin arazi yapısı engebeli olup, orman ve çayır alanları bitki örtüsünü oluşturmaktadır İlçemizin toplam yüzölçümü 595 Km2İlçe Merkezinin yüzölçümü 8 Km2dir İlçemizde ulaşım başlıca kara yolu ile yapılmaktadır,bir sahil kenti olmasına rağmen deniz yolu kullanılmamakta,hava ve demir yolu bulunmamaktadır Kara yolu olarak SinopSamsun yolundan Sinop ve Samsun'a,SinopBoyabat yolundan yurdun iç kesimleri ile İstanbul'a ulaşım sağlanmaktadırBu yollardan da Samsun yolunda Kanlıçay,Boyabat yolundada krandu geçişleri fazla dik ve virajlıdırBu iki yolda da bölünmüş yol çalışmaları devam etmekte olup,bu yollar bittiğinde ilçemizin çevre iller ve iç kesimler ile bağlantısı daha kolay olacak ve ilçemizin gelişmesine katkı maddesi sağlayacaktır İlçemizde Karadeniz iklimi hüküm sürmektedirSahil kesiminde iklim azıcık daha artı ılıman yüksek kesimlere gittikçe azıcık daha pozitif soğumaktadır Nüfusu id 2000 Nüfus sayımına kadar ilçemizin toplam nüfusu 23295 olup; 10013 birey ilçe merkezinde, 13282 kişi ise köylerde yaşamaktadır Yenikent Beldesinin nüfusu 1389' dur 1990 nüfus sayımına oranla nüfusun kayda değer ölçüde azaldığı görülmektedir Nüfus yoğunluğu 45 olan ilçemizde nüfus artma oranı %o 10,5' tur Aralıksız göç veren bir yöre olan ilçemizin % 52,2'si bayan, % 47,8'i erkektir İlçemizin nüfusu yaz aylarında artmakta,kış aylarında ise azalmaktadırKırsal kesimin nüfusu azalırken,azda olsa büyük kasaba merkezinin nüfusunda bir artma görülmektedir Haberleşme Haberleşme ilçemize ast 42 köyün tamamında telefon vardır İlçe merkezinde 4839 kapasiteli santralin 4475 abonesi bulunmaktadır Santralde boşluluk bulunmakta, ve isteyenin ihtiyacı anında karşılanmaktadır Yenikent beldesinde 500 abone kapasiteli santral bulunmakta olup; beldeye, Yamacık ve Pirahmet Köylerine hitap etmektedir 1548926457 1548926457 sinopgerzetarihi5c52be01135a1sinopgerzetarihi5c52be01135a1 sinopgerzetarihi5c52be01135a1 Kültür Ve Turizmi İlçemizde toplam nüfusun yaklaşık % 30'u şehir halkı merkezinde oturmaktadır İlçe merkezine köylerinden ve Dikmen ilçesinden azda olsa göç laf konusudur İlçe gelişmiş bir sosyal inşa arz etmektedir Sosyal hareketliliğin yüksekliği bilhassa yaz aylarında ilçemizi çekicilik merkezi haline getirmekte, çevre il ve ilçelerden seyahat ve turizm amaçlı ziyaret yoğunlaşmaktadır İlçemizin sıradan eğitim ve kültür seviyesi oldukça yüksektirYolsuz, susamış, elektriksiz ve telefonsuz mesken birimi bulunmamaktadır İlçemiz temiz denizi,bozulmamış doğası ile turizm acısından bir çekicilik merkezi olmasına rağmen tatmin edici tanıtımını yapamamıştır İlçemizin daha iyi tanıtımının yapılabilmesi ve halka karşın olarak ilçemizde her yıl 1820 Temmuz tarihlerinde aralarında Gerze Kültür ve Sanat Festivali düzenlenmektedirbu yıl bu festivalin 34 yapılacaktır Ayrıca geleneksel olarak İlçemiz Yenikent Beldesinde Haziran ayı içerisinde, Çakıldak Köyü'nde Ağustos ayı içersinde yağlı pehlivan güreşleri tertip edilmektedir Yapılan bu etkinliklere yurdun farklı alanlara yönlendirilmiş yerlerinden katılanlar olmakta bu sayede ilçenin tanıtımının yanına ilçe ekonomisine katkıda sağlanmaktadır Gelen turistlerin konaklamasına yönelik olarak 52 yatak kapasiteli Otel Ermiş, 45 yatak kapasiteli Köşk Turistik Tesisleri, 56 yatak kapasiteli Kalyoncu Otel ile hizmet verilmektedir İller bankası aracılığı ile yaptırılan 36 odalı, 72 yatak kapasiteli ve yüzme havuzlu Turistik Gerze Oteli inşaatı yeniden,açılmaya hazırlanmış durumdadır Mesire Yerleri ve Ulaşımı İlçemizde mesire yeri olarak İdemli Orman İçi Piknik alanı ile,Dereyeri,Bedre,Değirmenler mevki denize girip dinlenilecek yerler, Acısu köyünde ise doğal acısu bulunmaktadırBu yerde piknik , mesire ve gezi yeri olarak kullanılmaktadırBu yerlerin hepsinin yolu asfalt ve ulaşımı kolay olup,yaz aylarında belediyece araç seferleri bulunmaktadır Tarihî ve Turistik Yerleri İlçemizde tarihi yer olarak Yenikent Beldesi Çece Mahallesinde Çece Sultan Türbesi, kent merkezinde ise Tarihi Köşk Hamamı ve Yakupada Konağı bulunmaktadırİlçemiz sahilleri ve nehir bahçeleri de gezilmeğe ve görülmeğe layık yerlerdir Yöre Mutfağı Kaşık Hamuru Mamalika Hoptiri : Kaynayan suya bir miktar tuz konur İçine un ilave edilir ve seri karıştırılır Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir Hamuru iki kaşıkla, kaşıkları suda ıslatılarak lokma şeklinde kesilir Cevizle şeker karışımı tepsiye serperek kat kat hazırlanır Üstüne karartılmış tereyağı dökülür Kulak Hamuru : Unun içine tuz eklenir ve yumurta kırılır Su ile yoğrulur Hamur yarım saat dinlendirilir Etin içine soğan rendelenir Tuzu, karabiberi konur sırası gelmişken ceviz ayıklanır, yoğurt sarmısaklanır Dinlenmiş hamur yufka gibi birazcık kalınca açılır Takriben 4 cm karelere bölünür İçine et konarak üçgen şeklinde bükülür Diğer yerde tuzlu su kaynar Hazırlanan hamurlar bu suyun içinde pişer Daha Sonra süzgeçten süzülür İsteyen cevizli, isteyen yoğurtlu yapar Üstüne eritilmiş bol tereyağı dökülür Tirit : Dinlendirilmiş hamur adi kalınlıkta yufka gibi açılır, sacda pişirilir Hazırlanan yufkalar üçgen şeklinde kesilir Pişmiş tavuk suyuna her bir her birine ıslatılarak tepsiye dizilir Eritilmiş tereyağı ve ceviz serpilir Tüm katlar benzer şekilde yapılır Yeteri değin yapıldıktan sonradan pişmiş tavuk tepsinin üzerine konur ve yenmeye hazırlanır Nokul : Bayram günlerinin yiyeceğidir Kurban ve şeker bayramlarında yapılır Unun içine eritmeden sanayağı, yoğurt, tuzlu ve birazcık da kül suyu ek edilip yoğurulur Dinlenmeye bırakılır diğer taraftan, kavrulmuş kıymaya yağ, soğan ve karabiber konur Diğer çeşidi için de dövülmüş ceviz, üzüm ve şeker karıştırılır Hamur alışılagelmiş kalınlıkta yufka gibi açılır Kıyma ilave edilir ve yufkanın üzerine yayılır, yağ serpilir Yufkanın ucundan başlayarak rulo şeklinde kıvrılır Bıçakla kesilir veya yuvarlanır Aynı işlem üzümlü için de yapılır Börek : Daha çok köylerde imece günlerinde veya bayram günlerinde yapılır Çözülmüş yufkalar eritilmiş yağa batırılıp tavaya konur 34 yufka böyle yapıldıktan daha sonra, keza yağda kavrulmuş küçük parçalara ayrılmış yufkalar, yağa batırılmış bütün yufka yağlanıp kat kat aynı işlem yapılır Yeteri kadar olduktan sonra altta ateş yanan tavanın üzerine sac konur Sacın küllü kısmı üste gelir ve alev yakılır Börek alttan ve üstten kızarmış olur Piştikten daha sonra kareler halinde kesilip yenir Boranaşı : Mantıda olduğu gibi hamur hazırlanır Olağan yufkadan birazcık kalınca açılır ve karelere bölünür Her bir karenin içine süzme yoğurt, daraotu karışımı konur ve üçgen biçiminde bükülür Kaynayan suda piştikten sonra tepsiye konur ve üstüne bol karartılmış tereyağı dökülür Zıbıdık : Zıbıdıkların kök kısmı ayıklanarak bol suda yıkanır, haşlanır Süzgeçten süzülür Diğer yerde kavrulmuş yağ soğan izine haşlanmış zıbıdıklar ince ince doğranır, ek edilir Ayrıca yoğurt sarmısaklı da yapılır Kazayak : Kök kısmı ayıklanır, bol suda yıkanıp haşlanır Öteki yerde süzülmüş kazayaklara tuz, sarımsak ve sirke ek edilerek çukur bir kabın içine konur Sirke üzerine çıkacaktır Idareli Durum Sanayi ve Ticaret İlçemizde istihdam alanlarının ve tarıma elverişli arazilerin darlığı sebebiyle ekonomi statik bir görünüm vermekte ve işgücü göçü yaşanmaktadır Ziraat odasının 2050 açıklanmış üyesi bulunmaktadır Esnaf ve Sanatkarlar Odasının aza sayısı 600' dür Hem 3 tarımsal kalkınma kooperatifi ( Çağlayan, Çakıldak, Yaykıl ), su ürünleri kooperatifi ve tarım kredi kooperatifi bulunmaktadır İlçemizde 13 inşa kooperatifi kurulmuş olup faaliyetini sürdürmektedir Bunların dışarıda Gerze Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi ile Gerze Birlik Minibüsleri Taşıyıcılar Kooperatifi faal durumdadır İlçemizde 2002 yılında 1015 ödenti mükellefine toplam 2758425910000 TL ücret tahakkuk ettirilmiş ve bunun 2661764320000 TL sı tahsil edilmiştir Aynı yıl genel bütçe giderleri ise 5898434070000 TL olmuştur 2001 yılı aidat tahsilat gerçekleşme oranı % 97 olarak gerçekletmiştir İlçemizde, içersinde 151 dükkan ve çarşı grubu yer alan küçük sanayi sitesi inşaatına 1994 yılında başlanmış olup hemen inşaatı her tarafta ve dükkanlar sahiplerine teslim edilmiştir Site faaliyete geçtiğinde ilçenin sanayi ve ticari yapısını olumlu yönde etkileyecek, aynı zamanda ilçe içersinde olumsuz şartlarda yer alan işyerlerinin kapatılması ve tahliye edilmesiyle şehircilik yönünden bir rahatlama görülecektir İlçemiz sanayi kuruluşlarından olan tekel yaprak tütün işleme ve bakımevinde; merkez ve 48 köyde üretilen tütünlerin bakımı, ekspertiz, alım satım ve işlemesi yapılmakta iken,işleme atölyesinin faaliyetine 2001 yılı içinde son verilmiştirİşleme atölyesi ayda 60 ton kapasitelidir Toplam ambar alanı 7840 m² dir Beta Tekstil Sanayii faaliyetlerini sürdürmekte olup yatırımlarını büyütmektedir Beta Dış Ticaret Ve Sanayi İşletmeleri A Ş örgü bez, kumaş boyama ve konfeksiyon üretimi yapılmakta iken üretimi temizleme tesisi yapılıncaya kadar durdurmuş bulunmaktadır,hemen temizleme tesisinin yapımı bitmiş olup faaliyete devretmek üzeredir Faaliyete geçtiklerinde toplam istihdam 350 kişi olacaktırŞu anda 8 kişi çalışmaktadır Betareks Metalize İplik Ve Sanayi A Ş sim ipliği ve fantezi iplik üretmekte olup 122 kişi çalışmaktadır Balıksan Balık İşleme Sanayi Ve Ticaret A Ş balık unu ve balık yağı üretimi yapmakta olup kalıcı 10, mevsimlik 20 birey istihdam edilmektedir Yenikent Çivi AŞ tırnak üretimi yapılmakta iken şu lahza için üretime ara vermiştir İlçemizde un ve un mamulleri üretimi yapan Çelik Un Fabrikası 10 kişiye istihdam oluşturmaktadır SİNDE AŞ' ye ait Toz Deterjan Fabrikası faaliyete geçmiş olup yaklaşık 45 kişiyi istihdam etmektedir Takvim 30000 ton kapasiteye sahiptir Köpüklü toz, matik toz, istikrarsız ve jel temizlik maddesi üretimi yapmaktadır Tarım ve Hayvancılık İlçenin sosyal ve ekonomik hayatında tarım ve hayvancılığın manâlı bir yeri vardır Tarım ve hayvancılık ilçemizin belli başlı sektörü olma özelliğini sürdürmektedir İlçemiz iklim ve toprak yapısı ile çoğu tarım ürünün yetiştirilmesine elverişlidir Son yıllarda valilik ve kaymakamlığın destek ve öncülüğünde seracılıkta büyük atılım yapılmış ve sebze üretiminde kayda değer artışlar sağlanmıştır İlçemizde tarımsal hizmetler , 1 Veteriner, 1 ziraat mühendisi,1 tekniker, 8 teknisyen, 6 veteriner afiyet teknisyeni,1 memur, 2 emekçi, , 2 sürücü olmak üzere toplam 22 personelle ve 3 adet hizmet arabulucu ile yürütülmektedir Tarımsal Yatırımlar İl Özel İdaresinden ve Kaymakamlığımızca hazırlanan projeler karşılığında 6400000000 TL finansman tedarik edilerek 160 adet koyun, 2350000000 TL bedelle 20 adet sera, 540000000 TL bedelle 4500 Kg fiğ ve 2584000000 TL bedelle 1950 Kg yonca tohumu yoksul çiftçi ailelerine dağıtılmıştır Tarımsal Yatırımlar ( S Y D Özendirme Fonundan ) Kaymakamlığımızca 1998 yılından bu yanlamasına hazırlanan projeler doğrultusunda 3398072000 TL finansman temin edilerek 105 adet koyun yoksul ve fakir çiftçi ailelerine dağıtılmıştır İlçemizde koyun ırkını ıslaha karşın bu proje çerçevesinde 1999 yılında da 9450000000 TL finansmanla 206 adet koyun TİGEM genel müdürlüğünden temin edilerek toplam 350 koyun ve 43 koç çiftçi ailelerine dağıtılmıştır Proje 18 öbür köyde 56 çiftçi ailesine uygulanmıştır2002 yılında Karlı ve Çevresi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üyelerinden Kültür ırkı büyükbaş hayvan bölge 50 çiftlik sahibi ailesine 250'şer kilo elde etmek üzere toplam 12500 Kg Fiğ tohumu verilmiştirProjeler geri dönüşümlü olup (5yıl) önümüzdeki yıllar da uygulamaya devam edilecektir Çiftçiye Aracısız Kazanç Desteği, Yem Bitkileri Projesi, Fidan,civciv ve damızlık düve dağıtımı projesi, Suni tohumlama, Hastalıklarla çaba aşılama projesi ve Çiftçi Eğitim projeleri gibi projeler uygulanmaktadır Arazi Dağılımı Arazi Alanı (Da) İlçe Geneli 595679 Kültür Arazisi 173985 ÇayırOtlak 1091 Ormanlık Saha 279308 Kültür Dışı Saha Saha 141295 Kültür Arazisinin Dağılımı Arazi Alanı (Da) Tarla Bitkileri 70250 Sanayi Bitkileri 5950 Yem Bitkileri 29067 Sebze Alanı 1400 BağBahçe Alanı 1600 Nadas Alanı 65718 Hayvan Sayı Sığır 15000 Manda 150 Koyun 15000 Keçi 1500 Tek Tırnaklı 950 Kümes Hayvanı 25000 Arılı Kovan 3100 1548926457 1548926457 sinopgerzetarihi5c52be0293bdasinopgerzetarihi5c52be0293bda sinopgerzetarihi5c52be0293bda Eğitim Sağlık Ve Spor Eğitim Gerze kendi kültür değerlerinin ön planda olduğu yüksek bir eğitim ve kültür seviyesine sahip ve bu özelliği ile tanınan bir ikâmetgâh birimidirİlçemizde okur yazarlık oranı %96 dır İlçemiz Ulusal Eğitim Müdürlüğü hükümet konağının birinci katında 1 müdür(vekil)2 şube müdürü (1'i asil, 1'delege), 2 şef, 1 memur, 6 hizmetli ile (1'i büroda, 2'si İlçe Ulusal Eğitim Müdürlüğünde 2'si Gazi Mustafa Kemal İlköğretim okulunda, 1'i İmam Konuşmacı Lisesinde görevli) ile hizmet vermektedir İlçemiz Ahali Eğitimi Merkezi 1996 yılında kendi binasına taşınmış olup 20022003 öğretim yılında 2'si köyde 25'i şehirde edinmek üzere 27 kurs açılmış bu kurslara toplam 529 kursiyer katılmıştır Pratik Kız Sanat Okulu Gerze Belediyesine ait binada eğitimöğretime devam etmekte olup toplam 73 kursiyer 20022003 öğretim yılında açılan kurslara katılmışlardır 10 yatak kapasiteli Öğretmenevimiz Gerze Belediyesine ait binada hizmetine devam etmekte olup ilçenin Turizm Potansiyeli düşünüldüğünde hizmete cevap verememektedir Anadolu Otelcilik ve Turizm Iş Lisesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına ait binada EğitimÖğretime devam etmekte olup okulun kendine ait binası bulunmamaktadır Şehit Nurullah Saraç Anadolu Lisesi İnkılap İlköğretim Okulunun binasında EğitimÖğretime devam etmekte olup kendine ait binası bulunmamaktadır Halen ilçemiz köylerinde 17 Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim okulunda eğitimöğretim yapılmakta olup öğrenci azlığı sebebiyle kapatılan okulların öğrencileri YİBO ve PİO'lara yerleştirilmişlerdir Taşımalı ilköğretim : Eğitimde imkan ve fırsat eşitliğini karşılamak nedeniyle 20022003 öğretim yılında da Taşımalı İlköğretim Uygulamasına devam edilmiş olup 8 Taşıma Merkezi İlköğretim okuluna 36 Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim okulu ve ikâmetgâh biriminin 18 sınıfları ile 3 Birleştirilmiş Sınıflı İlköğretim Okulunun 68sınıf öğrencilerinin tamamı taşınmıştırTaşınan toplam öğrenci sayısı 788 olup Taşımalı kapsamına alınamayan okul ya da mesken birimi öğrencileri ise YİBO ve PİO'lara yerleştirilmişlerdir20022003 öğretim yılında gerek Taşımalı dahilinde olan öğrenciler dahil toplam 1200 öğrenciye günlük Sıcak Yemek verildiği gibi gereksinim sahibi olan öğrencilere mont ve pabuç da dağıtılmıştır Yatırımlar : 1 Merkez Pansiyonu inşaatı halen devam etmekte olup acilen %30'u bitirilmiştir 2 12 Derslikli İlköğretim okulunun inşaatı halen devam etmekte olup %70'i bitirilmiştir Afiyet İlçemizde afiyet hizmetleri 15 yataklı sağlık durumu merkezi, esasçocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi, Merkez, Yenikent, Karlı, Soğuksu ve Sarımsak elde etmek üzere 5 afiyet ocağı, 22 sağlık durumu evi ile sürdürülmektedir Sağlık Durumu Grup Başkanlığı bünyesinde bulunan afiyet ocaklarından Merkez Sağlık Durumu Ocağı sağlık merkezine ait binanın daha aşağı katında diğerleri kendi binalarında hizmet vermektedir Başlıca çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi de sağlık durumu merkezi lojmanında hizmet yürütmektedir Gruba tabi 22 sağlık evinin 16 tanesinin devlete ait hizmet binası mevcuttur İlçemizde keza SSK'na tabi bir sağlık durumu istasyonu bulunmaktadır Sağlık Durumu istasyonu kiralamış olduğu bir binada 2 hekim, 1 hemşire ve 2 hizmetli ile Gerze ve Dikmende yer alan sigortalı ya da sigorta emeklisi kişilere sağlık durumu hizmeti vermektedir Hizmet binası yetersiz olup daha yerinde maddi şartlara sahip bir binaya taşınmalıdır 2003 Haziran ayı sonu itibarıyla 13924 birey yeşil kart edinmek için müracaat etmiş, 11436 kişiye yeşil kart verilmiştir Spor İlçemizde 1 adet stad 105x70 Mölçülerinde asalet tirübünü ve soyunma odaları bulunan,etrafı tel örgülerle örülü ,toprak zeminli futbol sahası büyük kasaba stadyumu ile1991 Yılında yapımına başlanan 1997 yılında hizmete giren 350 karakter kapalı spor salonu spor aktiviteleri açısından ilçeye önemli bir hareketlilik getirmiştir Gerek ilçe içi gerekse yöresel müsabakalar ilçe halkının da ilgisini çekmekte sosyal hayatı renklendirmektedir Hem ilçeye azımsanmayacak ölçüde sportif turizm geliri sağlamaktadır İlçemizde Gerze Spor,Esnaf Spor,Gerze Yelken Uzmanlaşma Spor ve Gerze Gençlik Gücü Spor elde etmek üzere 4 spor kulübü futbol,veleybol,yelken dallarında etkinliklerini sürdürmektedir İlçemiz Gençlik Spor Müdürlüğünce yaz okulları açılmakta,gençliğin abes zamanlarını spor yaparak geçirmesi sağlam nedeniyle dağıtılmış etkinlikler yapılmaktadır Yatırım Ve Projeler Sağlık Alanında : Devlet Hastanesi : İlçemizde 50 yataklı devlet hastanesi inşaatı devam etmekte olup; ince işleri yapılmaktadır Eğitim Alanında : Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu : Samsun 19 Mayıs Üniversitesince ilçemizde açılmasına karar verilmiş olup; Tekel Yaprak Tütün İşleme Ve Bakımevine ait kreş binasında eğitim yapacaktır Gerze Hoca Evi (Pansiyon) İnşaatı : İlçemiz Eski Belediye binasının yerine yapıma başlanmış olup,yapım çalışmaları devam etmektedir Gerze Merkez İlköğretim Okulu : 212068000000 TLihale bedeli ile ihalesi yapılmıştırÖdeneği mevcut olup %70 somut gerçekleşme sağlanmıştırİnşaatı devam etmektedir Balıkçı Barınağı : İlçemizde 1992 yılında yapımına başlanan balıkçı barınağı inşaatı devam etmekte olup; esas mendirek 500 metre boyundaki asıl mendirek tanzimli olarak bitirilmiştir 753 adet (E) sınıfı beton blok dökümü yapılarak,287 adeti mendirek kesitine yerleştirilmiştir 300 mlik rıhtım inşaatının su içi betonunun alt bağlantı kollarındaki 4'er mlik kısımlar hariç su içi betonu ile geri dolgusu kot eksiği ile tamamlanmıştır Tali mendirek tanzimli olarak 600 metreye tamamlanmış,çekek yeri inşaatı dolgusunun stabilizesi hariç bitirilmiştir 2 00 mlik rıhtım arkası ,dolgu sahası ve servis yolu inşaatları noksanlıkları ile birlikte tamamlanmıştır Beton imalatı bitirilmiş halkalar ve usturmaca askı tertibatı yerlerine konmuştur 153 adet beton ile toplam 313 41 m Uzunluğunda,1 00 m lik rıhtım üretilmiş olup,rıhtım arkası dolguları tamamlanmıştır Keza 1 00 m l derinlikli su içi betonlu rıhtımın 90 m si üretilmiş,arka dolgularda tamamlanmıştır Yılı ödeneği 1 500000000000 TL, Fiziksel gerçekleştirme % 90 civarındadır Balıkçı barınağı bitirildiğinde ilçemizde balıkçılıkla geçimini temin eden takriben 50 aile daha iyi şartlara sahip olacak ayrıca sığınak yabancı balıkçılara da hizmet verebilecektir  

858,500Konular
982,380Mesajlar
32,976Kullanıcılar
arktristSon üye
Üst Alt