iltasyazilim
FD Üye
Bağırsak sağlığı, insan vücudu için çok önemlidir Diyetisyenler, gıda mühendisleri ve gıda uzmanları, bağırsak sağlığı hakkında mikrobiyolojik açıdan bilgilendirme namına farkındalık yaratmak için böylece çok çalışmayı ortaya koymaktadır Burada da öne çıkan en manâlı unsurun, zararlı mikroorganizmaların insanların sağlığı üzerinde ortaya çıkardığı semptomlar ve afiyet sorunları açısından başı çektiği olduğuna kanaat getirmektedirler
Bunun yanı sıra da, bağırsaklardaki yararlı mikroorganizmaların korunmasının bağırsak sağlığı için önemli olduğunu vurgulamaktadırlar Bağırsaklardaki dinç bakterileri gözetmek, gelişmelerini karşılamak ve varsa iltihabı iyileştirmek için ne yenmesi gerektiğini ortaya koyan beslenme uzmanları, yiyecek mühendisleri ve diyetisyenler, gününüzü dinç bir bağırsak günü ilan edebilmeniz için ne yenilmesi gerektiğini ortaya koymaktadırlar Bu açıdan en önemli 3 yiyecek içerisinde lahana turşusu, kemik suyu ve lifli gıdalar bulunmaktadır
1 Lahana Turşusu: Bağırsakları sağlıklı yakalamak için zorunlu yiyecek listelerinin başında lahana turşusu ve öteki fermente gıdalar bulunmaktadır Bağırsağı sağlıklı yetişmek için jurnal diyete muhtemel olduğunca fazla probiyotik gıdalar eklemeye hedeflemek gerekmektedir Bilhassa de lahana turşusu, elma sirkesi ve açık fikirli süt ürünleri yani yoğurt ve kefir gibi fermente gıdalar, bağırsağınızda dinç bir etraf yaratılmasına yardımcı olan faydalı bakteriler içermektedir
2 Kemik Suyu: “Kemik suyu ve onun baştan sona vücuda sağlanabilecek olan kolajen, bağırsakların sızdırmazlık sağlığına ve sindirimine asistan olan, iyileştirici özelliklere sahip en manâlı gıdalardan birisidir Bu gıdalar sızdıran bağırsak rahatsızlığı ya da diğer sindirim bozuklukları yaşayan ahali için faydalıdır Kemik suyu mineraller, kolajen, jelatin, glisin, prolin, glutamin ve glikozaminoglikanlar açısından zengin ve sağlıklı bir bağırsak koruyucu gıdadır ve insan sağlığı için fazla önemlidir Düşük kolajen seviyeleri, iltihaplı bağırsak hastalıkları ile ilişkilendirilmiştir Bunun önüne geçmek için içme suyu ya da kollajen takviyesi tezgâhtar olabilmektedir Bağırsakların iyi çalışmasını karşılamak demek, daha iyi gıda emilimi anlamına gelecektir
3 Lif Yönünden Varlıklı Gıdalar: Yulaf, arpa ve elmalar gibi çözünür lifli gıdalar ve meyvelerin, sebzelerin ve kepekli tahılların içeriğinde yer alan çözünmez liflerin hepsi, probiyotikler kadar önemli olan prebiyotikleri içerir Prebiyotik gıdalar bağırsak sağlığı için zaruridir, çünkü prebiyotik gıdalar probiyotik bakterilerin beslenmesi için yiyecek tedarik etmektedir
Kaynakça:
byrdiecouknutritionistrecommendedguthealthyfoods
Bunun yanı sıra da, bağırsaklardaki yararlı mikroorganizmaların korunmasının bağırsak sağlığı için önemli olduğunu vurgulamaktadırlar Bağırsaklardaki dinç bakterileri gözetmek, gelişmelerini karşılamak ve varsa iltihabı iyileştirmek için ne yenmesi gerektiğini ortaya koyan beslenme uzmanları, yiyecek mühendisleri ve diyetisyenler, gününüzü dinç bir bağırsak günü ilan edebilmeniz için ne yenilmesi gerektiğini ortaya koymaktadırlar Bu açıdan en önemli 3 yiyecek içerisinde lahana turşusu, kemik suyu ve lifli gıdalar bulunmaktadır
1 Lahana Turşusu: Bağırsakları sağlıklı yakalamak için zorunlu yiyecek listelerinin başında lahana turşusu ve öteki fermente gıdalar bulunmaktadır Bağırsağı sağlıklı yetişmek için jurnal diyete muhtemel olduğunca fazla probiyotik gıdalar eklemeye hedeflemek gerekmektedir Bilhassa de lahana turşusu, elma sirkesi ve açık fikirli süt ürünleri yani yoğurt ve kefir gibi fermente gıdalar, bağırsağınızda dinç bir etraf yaratılmasına yardımcı olan faydalı bakteriler içermektedir
2 Kemik Suyu: “Kemik suyu ve onun baştan sona vücuda sağlanabilecek olan kolajen, bağırsakların sızdırmazlık sağlığına ve sindirimine asistan olan, iyileştirici özelliklere sahip en manâlı gıdalardan birisidir Bu gıdalar sızdıran bağırsak rahatsızlığı ya da diğer sindirim bozuklukları yaşayan ahali için faydalıdır Kemik suyu mineraller, kolajen, jelatin, glisin, prolin, glutamin ve glikozaminoglikanlar açısından zengin ve sağlıklı bir bağırsak koruyucu gıdadır ve insan sağlığı için fazla önemlidir Düşük kolajen seviyeleri, iltihaplı bağırsak hastalıkları ile ilişkilendirilmiştir Bunun önüne geçmek için içme suyu ya da kollajen takviyesi tezgâhtar olabilmektedir Bağırsakların iyi çalışmasını karşılamak demek, daha iyi gıda emilimi anlamına gelecektir
3 Lif Yönünden Varlıklı Gıdalar: Yulaf, arpa ve elmalar gibi çözünür lifli gıdalar ve meyvelerin, sebzelerin ve kepekli tahılların içeriğinde yer alan çözünmez liflerin hepsi, probiyotikler kadar önemli olan prebiyotikleri içerir Prebiyotik gıdalar bağırsak sağlığı için zaruridir, çünkü prebiyotik gıdalar probiyotik bakterilerin beslenmesi için yiyecek tedarik etmektedir
Kaynakça:
byrdiecouknutritionistrecommendedguthealthyfoods