Test öncesi talebelerin ağır gerilimi istikrarlı ve kimseye kişisel beslenme planı ile büyük ölçüde denetim altına alınabilir. Gerilim ve heyecan kişilerin kuvvet tüketimini ve besin unsurlarına olan gereksinimlerini artırır. Özelliklede bu durumda beyefendisinin gereksinimleri daha da artar.
Vücut yükümüzün yalnızca %2 ile 3'ü nispetinde tartısı olan beynimiz günlük kalorilerimizin ortalama %30'unu harcamakta ve kuvvet kaynağı olarak da yalnızca glikozu kullanmaktadır. Yapılan araştırmalarda, algılamayı arttıran ve hafızayı güçlendiren birtakım besinlerin olduğu ortaya konmuş olmasına karşın daha güçlü bir hafıza ve konsantrasyon yeteneği için yalnızca malûm besinlere yönelmek ve bu besinlerden mucize beklemek yanlışsız değildir. Lakin; dimağ gelişimini ve hafızayı sağlıklı ve istikrarlı beslenme ile maksimum performansa ulaştırabilmeye çalışabiliriz.
Yerinde ve istikrarlı beslenme; beş küme besinin (et, ekmek, süt-yoğurt, sebze-meyve, yağ-şeker) kâfi ölçüde tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinlerin önerilen tüketim ölçüleri, bireye nazaran değişir. Bireyin yaş, cinsiyet, sıhhat, besin ve öğün tercihleri ve fizikî aktivite durumu tüketim ve gereksinim ölçülerini tesirler. Bununla bir arada dimağ gelişimini ve konsantrasyon yeteneğini artırdığı bilinen besinleri ve hususları tanımakta yarar var.
·Avokado, havuç, ısırgan otu, yaban mersini, limon, balık, etler, yağlı tohumlar (fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz), yumurta, süt, yoğurt, kepekli tahıllar ve pekmez üzere besinlerin günlük beslenme menüsü içerisinde bir yahut birkaçının bölge alması
·Bir çeşit B vitamini olan kolin yağarlın kuvvete çevrilmesini kolaylaştırır. Had iletiminde çok kıymetli vazifeleri vardır ve yapılan çalışmalarda güçlü hafıza ile arasında güçlü bir temas bulunmuştur. Kolin her canlı hücrede bulunur. Hani her türlü hayvan etinde ve sebzede vardır.
·B öbeği vitaminleri gerilime, yorgunluğa, paniğe çok âlâ gelir. Zayıflığında konsantarasyonun düştüğü ve unutkanlık, öğrenme zorluğu geliştiği gözlemlenir. Kuru baklagiller, al et, ayçekirdeği, balık, yoğurt, süt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, tavuk eti, yerfıstığı, muz, kavun, brokoli, ıspanak, domates, yumurta, kavun ve enginar B kümesi vitaminlerinden zengindir.
· Folik asit de dimağ için çok değerlidir. Dimağ gelişimi ve zeka üzerine olan tesirleri daha ana karnından itibaren takip edilmektedir. Folik asit zayıflığı zeka geriliğine sebep olabilmektedir. Bir nevi dimağın azığı diyebiliriz. Münhasıran yeşil yapraklı zerzevat ve meyve, pirinç tüketerek folik asit gereksinimini rahatlıkla karşılayabiliriz.
·Omega 3 yağ asitlerinden varlıklı sardalya, ton balığı, somomn balığı, koyu yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu ile beslenmek zeka gelişimini ve hafızayı olumlu cephede tesirler.
·Kâfi ölçüde proten tüketilmesi uyku halinin azalmasını ve kuvvetin büsbütün kullanılmasını sağlar. Balık, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz kaliteli protein kaynaklarıdır ve içerdikleri yağ asitleri de dimağ hücrelerinin çalışması üzerinde çok değerli rol oynar.
Konsantrasyonu azaltan besinler:
·Kahve ve çayın ziyade tüketilmesi gerilim hormonu salınım ölçüsünü artırır. Başkaca çarpıntı, halsizlik, konsantrasyon kaybı, vücudun su muhtaçlığının artmasına ve unutkanlığa neden olur. Adrenalin hormonunun bağımsız kalmasına ve heyecanın artmasını sağlar.
·Bilinenin tersine şeker ve şekerli besinler dikkati ve konsantrasyonu artırmaz. Kana çok çabuk karışarak kan şekerinin ani yükselmesine ve sonrasında da kan şekerinin dalgalanmasına yol açan bu olağan karbonhidratlar test muvaffakiyetini olumsuz istikamette tesirler. Kan şekeri düşerse beyefendisinin kuvvet kaynağı kesilmiş olur ve vücut kendi dokularını tüketmeye başlar, bu durumda da keton cisimcikleri dediğimiz, böbreğe, kalbe, beyefendisine ve karaciğere çok yük getiren unsurlarda artış olarak uyku haline geçmeyi kolaylaştırır. Testte daha dinç ve başarılı olabilmek için kan şekerinin yerinde seviyede olması gerekmektedir. Düşük yahut yüksek kan şekeri konsantrasyonu azaltır ve hafızayı olumsuz tesirler.
·Çokça yağlı ve tuzlu besinlerin tüketimleri susama hissini artırır. Test esnasında çokça su tüketimi tuvalet gereksinimini artırır.
Test Öncesi ve Test Esnası Beslenme Teklifleri:
·En kıymetli öğün kahvaltıdır. Bir öğrenci için tertipli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı esasen olması gereklidir. Bütün gece açlıktan sonra, vücut ve dimağ güne başlamak için acil olarak kuvvete gereksinim duyar. Bilhassa dimağ için tek güç kaynağı da glikozdur. Kahvaltı yapılmazsa dikkat daha çabuk dağılır, baş ağrısı ve yorgunluk oluşur. Kâfi güç ve besin öğeleri içeren bir sabah kahvaltısında; süt yahut taze sıkılmış meyve suyu, peynir, yumurta, birkaç dilim posalı ekmek, zeytin, domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz üzere beş besin öbeğine bölge verilmelidir.
·Ders çalışırken, şeker ve şekerli besinler, cips, kuruyemiş, gazlı içecekler üzere abur cuburlar mahalline süt, yoğurt, sütlü tatlılar, kepekli ekmek arası peynir, A ve C vitamininden güçlü taze sıkılmış meyve suları, taze meyve ve sebzeler yahut kuru meyveler tercih edilmelidir.
·Sokakta satılan besinler olması gerektiği kadar muteber ve nezih değildir. Başkaca, müsait koşullarda koruma edilmediklerinden dolay çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle, münhasıran mektep muhitinde açıkta satılan besinlerin katiyen satın alınmaması gerekmektedir.
·Imtihandan bir gün evvel kuru baklagiller üzere gaz yapıcı besinler, lif ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketilmemesi gerekir.
·Fırında yahut ızgara olarak hazırlanmış balık, tavuk, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz tüketilebilir.
·Vücudun alışık olmadığı hiçbir besin test öncesinde tüketilmemelidir. Imtihan sırasında mide ve sindirim sistemi problemleri yaşanma riskini artırabilir.
·Çay, kahve, kola üzere kafeinli içecekler noktasına, kuşburnu, ıhlamur, adaçayı üzere bitki çayları yahut taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.
·Öğün atlamadan azar azar sık sık yenmeli. Mahsusen imtihan öncesinde tek bir öğünde çok ziyade besin tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
Vücut yükümüzün yalnızca %2 ile 3'ü nispetinde tartısı olan beynimiz günlük kalorilerimizin ortalama %30'unu harcamakta ve kuvvet kaynağı olarak da yalnızca glikozu kullanmaktadır. Yapılan araştırmalarda, algılamayı arttıran ve hafızayı güçlendiren birtakım besinlerin olduğu ortaya konmuş olmasına karşın daha güçlü bir hafıza ve konsantrasyon yeteneği için yalnızca malûm besinlere yönelmek ve bu besinlerden mucize beklemek yanlışsız değildir. Lakin; dimağ gelişimini ve hafızayı sağlıklı ve istikrarlı beslenme ile maksimum performansa ulaştırabilmeye çalışabiliriz.
Yerinde ve istikrarlı beslenme; beş küme besinin (et, ekmek, süt-yoğurt, sebze-meyve, yağ-şeker) kâfi ölçüde tüketilmesiyle sağlanır. Bu besinlerin önerilen tüketim ölçüleri, bireye nazaran değişir. Bireyin yaş, cinsiyet, sıhhat, besin ve öğün tercihleri ve fizikî aktivite durumu tüketim ve gereksinim ölçülerini tesirler. Bununla bir arada dimağ gelişimini ve konsantrasyon yeteneğini artırdığı bilinen besinleri ve hususları tanımakta yarar var.
·Avokado, havuç, ısırgan otu, yaban mersini, limon, balık, etler, yağlı tohumlar (fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz), yumurta, süt, yoğurt, kepekli tahıllar ve pekmez üzere besinlerin günlük beslenme menüsü içerisinde bir yahut birkaçının bölge alması
·Bir çeşit B vitamini olan kolin yağarlın kuvvete çevrilmesini kolaylaştırır. Had iletiminde çok kıymetli vazifeleri vardır ve yapılan çalışmalarda güçlü hafıza ile arasında güçlü bir temas bulunmuştur. Kolin her canlı hücrede bulunur. Hani her türlü hayvan etinde ve sebzede vardır.
·B öbeği vitaminleri gerilime, yorgunluğa, paniğe çok âlâ gelir. Zayıflığında konsantarasyonun düştüğü ve unutkanlık, öğrenme zorluğu geliştiği gözlemlenir. Kuru baklagiller, al et, ayçekirdeği, balık, yoğurt, süt, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, tavuk eti, yerfıstığı, muz, kavun, brokoli, ıspanak, domates, yumurta, kavun ve enginar B kümesi vitaminlerinden zengindir.
· Folik asit de dimağ için çok değerlidir. Dimağ gelişimi ve zeka üzerine olan tesirleri daha ana karnından itibaren takip edilmektedir. Folik asit zayıflığı zeka geriliğine sebep olabilmektedir. Bir nevi dimağın azığı diyebiliriz. Münhasıran yeşil yapraklı zerzevat ve meyve, pirinç tüketerek folik asit gereksinimini rahatlıkla karşılayabiliriz.
·Omega 3 yağ asitlerinden varlıklı sardalya, ton balığı, somomn balığı, koyu yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu ile beslenmek zeka gelişimini ve hafızayı olumlu cephede tesirler.
·Kâfi ölçüde proten tüketilmesi uyku halinin azalmasını ve kuvvetin büsbütün kullanılmasını sağlar. Balık, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz kaliteli protein kaynaklarıdır ve içerdikleri yağ asitleri de dimağ hücrelerinin çalışması üzerinde çok değerli rol oynar.
Konsantrasyonu azaltan besinler:
·Kahve ve çayın ziyade tüketilmesi gerilim hormonu salınım ölçüsünü artırır. Başkaca çarpıntı, halsizlik, konsantrasyon kaybı, vücudun su muhtaçlığının artmasına ve unutkanlığa neden olur. Adrenalin hormonunun bağımsız kalmasına ve heyecanın artmasını sağlar.
·Bilinenin tersine şeker ve şekerli besinler dikkati ve konsantrasyonu artırmaz. Kana çok çabuk karışarak kan şekerinin ani yükselmesine ve sonrasında da kan şekerinin dalgalanmasına yol açan bu olağan karbonhidratlar test muvaffakiyetini olumsuz istikamette tesirler. Kan şekeri düşerse beyefendisinin kuvvet kaynağı kesilmiş olur ve vücut kendi dokularını tüketmeye başlar, bu durumda da keton cisimcikleri dediğimiz, böbreğe, kalbe, beyefendisine ve karaciğere çok yük getiren unsurlarda artış olarak uyku haline geçmeyi kolaylaştırır. Testte daha dinç ve başarılı olabilmek için kan şekerinin yerinde seviyede olması gerekmektedir. Düşük yahut yüksek kan şekeri konsantrasyonu azaltır ve hafızayı olumsuz tesirler.
·Çokça yağlı ve tuzlu besinlerin tüketimleri susama hissini artırır. Test esnasında çokça su tüketimi tuvalet gereksinimini artırır.
Test Öncesi ve Test Esnası Beslenme Teklifleri:
·En kıymetli öğün kahvaltıdır. Bir öğrenci için tertipli olarak kahvaltı yapma alışkanlığı esasen olması gereklidir. Bütün gece açlıktan sonra, vücut ve dimağ güne başlamak için acil olarak kuvvete gereksinim duyar. Bilhassa dimağ için tek güç kaynağı da glikozdur. Kahvaltı yapılmazsa dikkat daha çabuk dağılır, baş ağrısı ve yorgunluk oluşur. Kâfi güç ve besin öğeleri içeren bir sabah kahvaltısında; süt yahut taze sıkılmış meyve suyu, peynir, yumurta, birkaç dilim posalı ekmek, zeytin, domates, yeşil biber, salatalık, maydanoz üzere beş besin öbeğine bölge verilmelidir.
·Ders çalışırken, şeker ve şekerli besinler, cips, kuruyemiş, gazlı içecekler üzere abur cuburlar mahalline süt, yoğurt, sütlü tatlılar, kepekli ekmek arası peynir, A ve C vitamininden güçlü taze sıkılmış meyve suları, taze meyve ve sebzeler yahut kuru meyveler tercih edilmelidir.
·Sokakta satılan besinler olması gerektiği kadar muteber ve nezih değildir. Başkaca, müsait koşullarda koruma edilmediklerinden dolay çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle, münhasıran mektep muhitinde açıkta satılan besinlerin katiyen satın alınmaması gerekmektedir.
·Imtihandan bir gün evvel kuru baklagiller üzere gaz yapıcı besinler, lif ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketilmemesi gerekir.
·Fırında yahut ızgara olarak hazırlanmış balık, tavuk, et, yumurta, fındık, fıstık ve ceviz tüketilebilir.
·Vücudun alışık olmadığı hiçbir besin test öncesinde tüketilmemelidir. Imtihan sırasında mide ve sindirim sistemi problemleri yaşanma riskini artırabilir.
·Çay, kahve, kola üzere kafeinli içecekler noktasına, kuşburnu, ıhlamur, adaçayı üzere bitki çayları yahut taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.
·Öğün atlamadan azar azar sık sık yenmeli. Mahsusen imtihan öncesinde tek bir öğünde çok ziyade besin tüketilmemesine dikkat edilmelidir.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.