Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

şifali baharatlar hakkında kısa bilgiler

şifali baharatlar hakkında kısa bilgiler
0
146

nicebayan

FD Üye
Katılım
Ara 24, 2016
Mesajlar
94,678
Etkileşim
2
Puan
38
Yaş
37
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
95
Acı Kırmızı Toz Biber : Acı ve tatlı taze biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilmiştirSıcak yöre yemeklerinin çoğunda kullanılır

Adaçayı : Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir Ege bölgesinde, çay yapılan bir aromalı ot Avrupa ülkelerinin mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara koyulan yağların kokulandırılmasında, salamuralarda, etlerin dinlendirilmesinde kullanılır

Anason : Anayurdu Mısır olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin küçük, yeşilimtırak, taylı ve baharlı bir tohumudur Hamur işlerinde, rakıcılıkta, gevreklerde, çöreklerde kullanılır

Ardıç : Kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, hoş kokulu, siyahımsı, dairesel yemişleri bulunan bir ağaççıktır Kümes hayvanlarının etlerinin pişirilmesinde ve dinlendirilen etlerde kullanılmaktadır

Beyaz Toz Biber : Karabiberin dış kabuğu gücenmiş ve öğütülmüş olanıdır Karabiberden daha belirgin kokuludur ama tadı karabibere göre daha hafiftir

Biberiye : Minik, kalınca, ensiz ve kokulu olan yaprakları av ve kümes hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, et yemeklerinde ve soslarda kullanılır Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır

Çemenotu : Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda, soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır

Cevzi Bevva : Sıcak bölgelerde yetişen bir ağacın bir yemişidir Rendelenerek toz haline getirilir ve tavalarda, beşamel soslarda, et, dolma ve sarmalarda kullanılır

Çörekotu : Çöreklerde ve ekmeklerin üzerine pişirilirken serpilir Salatalarda da çörekotu kullanılabilir

Defne : Dağıtılmış balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda keza bir takım turşu ve konservelerde kullanılır

Dereotu : Maydonozdan sonradan en fazla kullanılan taze ot Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir Birçok salata ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılır

Dolmalık Fıstık : Özellikle dolma içlerinde kullanılır

Fasulye otu : Özellikle kurufasulye ya da diğer baklagiller pişirilirken katılırsa lezzet veren bir ottur

Frenk fesleğeni : Nanegillerden tropik kökenli bir ot Domatesle bir uyumu vardır Patlcan ve biberli yemeklerle de önerilir Sarmısakla birleştiğinde biberli bir lezzet kazanır

Frenk maydanozu : Yerli maydanozun kıvırcık yapraklısı Kokusu daha hafiftir Süslemeye çok uygundur

Hardal : Bu bitkinin tohumu un durumuna getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır Izgara etlerin yanına ve bir takım soslarda kullanılır

Haşhaş Tohumu : Haşhaş bitkisinin tohumudur Mavisiyah veya beyaz renkte olur Ekmek, çörek, börek gibi fırın ürünlerinde kullanılırAyrıca kavrularak salata, kanape, meze ve sebze yemeklerine de katılır

Hintcevizi : Bir öteki adı müskat'tır Beşamel sos ve benzerleri ile peynirli yemeklerde kullanılır En ince rendeden çekilir Acımsı tadından ötürü fazla minik miktarlarda kullanılmalıdır

Karabiber : Kuru ve siyah tanelerinin baharlı ve acı bir tadı vardır yaklaşık olarak her türlü yemekte bütün ya da toz durumda göstermek mümkündür

Kakule : Sıcak iklimlerde yetişen kakulenin tohumları minik ve beyazlaşan renktedir İştah açıcı ve mide bozukluklarını giderici özelliği vardır böylece hem baharat, keza de ilaç olarak kullanılır

Karanfil : Bu bitkinin koyu renkli, ufak çivi biçimindeki tomurcukları kurutulur ve öğütülerek toz haline getirildikten sonradan veya dövülmeden tane olarak kullanılır Kompostolarda, bir takım tatlılarda, şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, soğanla birlikte bir takım yahnilerde kullanılır Elma ile ilginç bir uyumu vardır

Kerbel : Bir maydanoz türüdür Salatalarda kullanılır

Kereviz : Kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılan bir bitkidir genelde pişirilerek yenir Bir Takım yerlerde yaprakları çiğ olarak da kullanılmaktadır

Kekik : Etlerde, ızgaralarda, sebzelerde ve balıklarda kullanılır Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de bol kullanılır

Kimyon : genellikle toz halinde kullanılmaktadır Türk mutfağında, köftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır

Kişniş : Kişniş genel olarak şuruplarda ve likörlerde kullanılmaktadır Kişniş şekeri pastacılıkta ve bir takım et yemeklerinde de kullanılmaktadır Bitkinin yaprak ve filizleri de çorba ve salatalara doğranarak yenir

Köftebaharı : Köftelerde kullanılır

Köri : Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden oluşan bir baharat karışımıdır

Kuru Tarhun : Tazesinin kullanıldığı baştan kullanılır

Kuşüzümü : Pilav, dolma içleri ve bir takım tatlılarda kullanılır








Melisotu : Salata ya da taze meyveler ile kullanılır

Mercanköşk : Kekiğe çok yakın bir ottur Salatalardan diğer et yemeklerinde, sebzelerle de kullanılır Genelde yemeğe pişmesine yakın konur Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi olduğundan, av etleri gibi sindirimi zorlama yemeklerde mutlaka kullanılır

Miskotu : Kaz, ördek, yılanbalığı gibi yağlı yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır Vermut tipi bazı şarapların yapımında vazgeçilmez bir ottur

Muskat : (minik hindistan cevizi) Kullanılan kısmı tohumudur Itırlı bir tada ve kokuya sahip olan muskat fazla sert olduğundan rendelenmiş olarak da satılır Antiseptik, iştah açıcı, mide ve kalbi kuvvetlendirici ve safra taşlarının erimesine tezgâhtar özellikleri vardır

Nane : Çorbalardan sebzelere kadar birçok yemekte kullanılır Etlerden koyun ve kuzuya konulurHem genellikle salatalarda da kullanılır

Pembebiber : Bilhassa soslarda, et ve balık yemeklerinde kullanılır

Pimpinel : Bir anason türüdür Çoğunlukla çorba, sebze ve balık yemeklerinde kullanılır

Pul Kırmızı Biber : Acı taze biberlerin kurutulup pul haline getirilmesi ile yapılır

Rezene : Anason kokulu bir ot Yaprakları dereotuna eş, kökü de sümbül soğanını andıran bu bitkinin yemeği ve salatası yapılır

Roka : Yaprakları turp yaprağına eş bir bitkidir Salata olarak ya da tava ve ızgarada pişirilmiş balık yemekleriyle birlikte yenir Ayrıca, servis tabaklarının süslemesinde de kullanılır

Safran : Safran, kullanıldığı yemeğe sapsarı bir renk verir Bariz ve hafif acımsı bir tadı vardır Bir Takım balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü, pirinçli tatlılarda kullanılır Zeytinyağında ise hiç erimez Ayrıca safrandan zerde adı verilen bir tatlı da yapılır

Sumak : Toz haline getirilerek kullanılmaktadır Mayhoş bir tadı vardır Kebaplara ve bir takım salatalara ekşilik saptamak için kullanılır

Susam : Simit ve benzer dağıtılmış hamurlu yiyeceklerde veya tahin yapmında kullanılır

Tarçın (çubuk) : Bazı pasta, kek, bisküviler ve sütlü tatlılarda keza boza, salep gibi içeceklerde kullanılmaktadır

Tarhun : Bazı soslarda, salçalı et yemeklerde, soslarda, yumurtalarda ve salatalarda kullanılır

Tatlı Kırmızı Toz Biber : Tatlı kırmızı biberlerin kurutulup toz aline getirilmesiyle elde edilir Pek çok yemekte kullanılır

Tere : Bu bitkinin yaprakları genelde salata olarak yenir Servis tabakların süslenmelerinde de kullanılır

Toz Tarçın : Çubuk tarçının kullanıldığı yeniden kullanılır

Vanilya : Meksika kökenli bir baharat Pastacılık ve şekercilikte krema, kek, dondurma, komposto, poşe meyveler ve sütlü tatlıları lezzetlendirmek için kullanılır

Yenibahar : Kullanılan kısmı meyvesidir İştah açıcı, gaz söktürücü ve kabıza karşısında etkilidir Mutfakta ise etli yemeklerde, köfte, sosis, farklı alanlara yönlendirilmiş tatlı ve dolmalarda kullanılır

Zencefil : Bir bitkinin toprak aşağıda kalan gövdesinin kurutulmasıyla elde edilir Genelde şerbet, içecek ve likör yapımında kullanılmaktadır

Zerdeçal : Yaprakları sivri uçlu, çiçekleri sarı renkte bir bitkidir Et, balık, yumurtalı yemeklere katılır Hem kimi süre safranın yerine de kullanılmaktadır
*
 

Similar threads

Acı Kırmızı Toz Biber : Acı ve tatlı taze biberlerin kurutulup, dovulmesinden elde edilmiştirSıcak yore yemeklerinin coğunda kullanılır Adacayı : Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir Ege bolgesinde, cay yapılan bir aromalı ot Avrupa ulkelerinin mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara...
Cevaplar
0
Görüntüleme
332
Hangi Yemeğe Hangi Baharat Kullanılır Hangi Baharat Nerede Kullanılır Acı Kırmızı Toz Biber: Acı ve tatlı taze biberlerin kurutulup, dovulmesinden elde edilmiştirSıcak yore yemeklerinin coğunda kullanılır Adacayı: Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir Ege bolgesinde, cay yapılan bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
120
baharat dedikleri ne ola kiii Anason : Anayurdu Mısır olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin minik, yeşilimsi, taylı ve baharlı bir tohumudur Hamur işlerinde, rakıcılıkta, gevreklerde, çöreklerde kullanılır Ardıç : Kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, güzel kokulu, siyahi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
89
Baharatlar nerede nasıl ne için kullanılır ? Tüm merak eden meleklerimiz için, baharatların nasıl nerelerde ne için kullanıldığna dair güzel bir yazı arkadaşlarım Baharatlar 7 ana grupta incelenir : Köklerinden faydalanılanlar: Karaturp, kırmızıturp Gövdelerinden faydalanılanlar: Zencefil...
Cevaplar
0
Görüntüleme
118
Adaçayı Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir Bütün Avrupa ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de çokça yetişir Tüylü ve beyazımsı bir renkte olan yapraklarının kurusu çay gibi haşlanarak içildiği gibi, et yemeklerine koku ve lezzet vermek için de kullanılır Özellikle karaciğer, ördek, kaz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
126
858,505Konular
982,678Mesajlar
33,048Kullanıcılar
Mega00Son üye
Üst Alt