nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 37
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 95
Acı Kırmızı Toz Biber : Acı ve tatlı taze biberlerin kurutulup, dövülmesinden elde edilmiştirSıcak yöre yemeklerinin çoğunda kullanılır
Adaçayı : Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir Ege bölgesinde, çay yapılan bir aromalı ot Avrupa ülkelerinin mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara koyulan yağların kokulandırılmasında, salamuralarda, etlerin dinlendirilmesinde kullanılır
Anason : Anayurdu Mısır olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin küçük, yeşilimtırak, taylı ve baharlı bir tohumudur Hamur işlerinde, rakıcılıkta, gevreklerde, çöreklerde kullanılır
Ardıç : Kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, hoş kokulu, siyahımsı, dairesel yemişleri bulunan bir ağaççıktır Kümes hayvanlarının etlerinin pişirilmesinde ve dinlendirilen etlerde kullanılmaktadır
Beyaz Toz Biber : Karabiberin dış kabuğu gücenmiş ve öğütülmüş olanıdır Karabiberden daha belirgin kokuludur ama tadı karabibere göre daha hafiftir
Biberiye : Minik, kalınca, ensiz ve kokulu olan yaprakları av ve kümes hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, et yemeklerinde ve soslarda kullanılır Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır
Çemenotu : Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda, soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır
Cevzi Bevva : Sıcak bölgelerde yetişen bir ağacın bir yemişidir Rendelenerek toz haline getirilir ve tavalarda, beşamel soslarda, et, dolma ve sarmalarda kullanılır
Çörekotu : Çöreklerde ve ekmeklerin üzerine pişirilirken serpilir Salatalarda da çörekotu kullanılabilir
Defne : Dağıtılmış balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda keza bir takım turşu ve konservelerde kullanılır
Dereotu : Maydonozdan sonradan en fazla kullanılan taze ot Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir Birçok salata ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılır
Dolmalık Fıstık : Özellikle dolma içlerinde kullanılır
Fasulye otu : Özellikle kurufasulye ya da diğer baklagiller pişirilirken katılırsa lezzet veren bir ottur
Frenk fesleğeni : Nanegillerden tropik kökenli bir ot Domatesle bir uyumu vardır Patlcan ve biberli yemeklerle de önerilir Sarmısakla birleştiğinde biberli bir lezzet kazanır
Frenk maydanozu : Yerli maydanozun kıvırcık yapraklısı Kokusu daha hafiftir Süslemeye çok uygundur
Hardal : Bu bitkinin tohumu un durumuna getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır Izgara etlerin yanına ve bir takım soslarda kullanılır
Haşhaş Tohumu : Haşhaş bitkisinin tohumudur Mavisiyah veya beyaz renkte olur Ekmek, çörek, börek gibi fırın ürünlerinde kullanılırAyrıca kavrularak salata, kanape, meze ve sebze yemeklerine de katılır
Hintcevizi : Bir öteki adı müskat'tır Beşamel sos ve benzerleri ile peynirli yemeklerde kullanılır En ince rendeden çekilir Acımsı tadından ötürü fazla minik miktarlarda kullanılmalıdır
Karabiber : Kuru ve siyah tanelerinin baharlı ve acı bir tadı vardır yaklaşık olarak her türlü yemekte bütün ya da toz durumda göstermek mümkündür
Kakule : Sıcak iklimlerde yetişen kakulenin tohumları minik ve beyazlaşan renktedir İştah açıcı ve mide bozukluklarını giderici özelliği vardır böylece hem baharat, keza de ilaç olarak kullanılır
Karanfil : Bu bitkinin koyu renkli, ufak çivi biçimindeki tomurcukları kurutulur ve öğütülerek toz haline getirildikten sonradan veya dövülmeden tane olarak kullanılır Kompostolarda, bir takım tatlılarda, şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, soğanla birlikte bir takım yahnilerde kullanılır Elma ile ilginç bir uyumu vardır
Kerbel : Bir maydanoz türüdür Salatalarda kullanılır
Kereviz : Kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılan bir bitkidir genelde pişirilerek yenir Bir Takım yerlerde yaprakları çiğ olarak da kullanılmaktadır
Kekik : Etlerde, ızgaralarda, sebzelerde ve balıklarda kullanılır Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de bol kullanılır
Kimyon : genellikle toz halinde kullanılmaktadır Türk mutfağında, köftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır
Kişniş : Kişniş genel olarak şuruplarda ve likörlerde kullanılmaktadır Kişniş şekeri pastacılıkta ve bir takım et yemeklerinde de kullanılmaktadır Bitkinin yaprak ve filizleri de çorba ve salatalara doğranarak yenir
Köftebaharı : Köftelerde kullanılır
Köri : Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden oluşan bir baharat karışımıdır
Kuru Tarhun : Tazesinin kullanıldığı baştan kullanılır
Kuşüzümü : Pilav, dolma içleri ve bir takım tatlılarda kullanılır
Melisotu : Salata ya da taze meyveler ile kullanılır
Mercanköşk : Kekiğe çok yakın bir ottur Salatalardan diğer et yemeklerinde, sebzelerle de kullanılır Genelde yemeğe pişmesine yakın konur Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi olduğundan, av etleri gibi sindirimi zorlama yemeklerde mutlaka kullanılır
Miskotu : Kaz, ördek, yılanbalığı gibi yağlı yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır Vermut tipi bazı şarapların yapımında vazgeçilmez bir ottur
Muskat : (minik hindistan cevizi) Kullanılan kısmı tohumudur Itırlı bir tada ve kokuya sahip olan muskat fazla sert olduğundan rendelenmiş olarak da satılır Antiseptik, iştah açıcı, mide ve kalbi kuvvetlendirici ve safra taşlarının erimesine tezgâhtar özellikleri vardır
Nane : Çorbalardan sebzelere kadar birçok yemekte kullanılır Etlerden koyun ve kuzuya konulurHem genellikle salatalarda da kullanılır
Pembebiber : Bilhassa soslarda, et ve balık yemeklerinde kullanılır
Pimpinel : Bir anason türüdür Çoğunlukla çorba, sebze ve balık yemeklerinde kullanılır
Pul Kırmızı Biber : Acı taze biberlerin kurutulup pul haline getirilmesi ile yapılır
Rezene : Anason kokulu bir ot Yaprakları dereotuna eş, kökü de sümbül soğanını andıran bu bitkinin yemeği ve salatası yapılır
Roka : Yaprakları turp yaprağına eş bir bitkidir Salata olarak ya da tava ve ızgarada pişirilmiş balık yemekleriyle birlikte yenir Ayrıca, servis tabaklarının süslemesinde de kullanılır
Safran : Safran, kullanıldığı yemeğe sapsarı bir renk verir Bariz ve hafif acımsı bir tadı vardır Bir Takım balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü, pirinçli tatlılarda kullanılır Zeytinyağında ise hiç erimez Ayrıca safrandan zerde adı verilen bir tatlı da yapılır
Sumak : Toz haline getirilerek kullanılmaktadır Mayhoş bir tadı vardır Kebaplara ve bir takım salatalara ekşilik saptamak için kullanılır
Susam : Simit ve benzer dağıtılmış hamurlu yiyeceklerde veya tahin yapmında kullanılır
Tarçın (çubuk) : Bazı pasta, kek, bisküviler ve sütlü tatlılarda keza boza, salep gibi içeceklerde kullanılmaktadır
Tarhun : Bazı soslarda, salçalı et yemeklerde, soslarda, yumurtalarda ve salatalarda kullanılır
Tatlı Kırmızı Toz Biber : Tatlı kırmızı biberlerin kurutulup toz aline getirilmesiyle elde edilir Pek çok yemekte kullanılır
Tere : Bu bitkinin yaprakları genelde salata olarak yenir Servis tabakların süslenmelerinde de kullanılır
Toz Tarçın : Çubuk tarçının kullanıldığı yeniden kullanılır
Vanilya : Meksika kökenli bir baharat Pastacılık ve şekercilikte krema, kek, dondurma, komposto, poşe meyveler ve sütlü tatlıları lezzetlendirmek için kullanılır
Yenibahar : Kullanılan kısmı meyvesidir İştah açıcı, gaz söktürücü ve kabıza karşısında etkilidir Mutfakta ise etli yemeklerde, köfte, sosis, farklı alanlara yönlendirilmiş tatlı ve dolmalarda kullanılır
Zencefil : Bir bitkinin toprak aşağıda kalan gövdesinin kurutulmasıyla elde edilir Genelde şerbet, içecek ve likör yapımında kullanılmaktadır
Zerdeçal : Yaprakları sivri uçlu, çiçekleri sarı renkte bir bitkidir Et, balık, yumurtalı yemeklere katılır Hem kimi süre safranın yerine de kullanılmaktadır
*
Adaçayı : Ballıbabagillerden kokulu bir bitkidir Ege bölgesinde, çay yapılan bir aromalı ot Avrupa ülkelerinin mutfaklarında kızarmış patateslerin, hamurlara koyulan yağların kokulandırılmasında, salamuralarda, etlerin dinlendirilmesinde kullanılır
Anason : Anayurdu Mısır olan anason, maydanozgillerden bir bitkinin küçük, yeşilimtırak, taylı ve baharlı bir tohumudur Hamur işlerinde, rakıcılıkta, gevreklerde, çöreklerde kullanılır
Ardıç : Kozalaklılardan, yaz, kış yapraklarını dökmeyen, hoş kokulu, siyahımsı, dairesel yemişleri bulunan bir ağaççıktır Kümes hayvanlarının etlerinin pişirilmesinde ve dinlendirilen etlerde kullanılmaktadır
Beyaz Toz Biber : Karabiberin dış kabuğu gücenmiş ve öğütülmüş olanıdır Karabiberden daha belirgin kokuludur ama tadı karabibere göre daha hafiftir
Biberiye : Minik, kalınca, ensiz ve kokulu olan yaprakları av ve kümes hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, et yemeklerinde ve soslarda kullanılır Tazesinin kullanıldığı her yerde kullanılır
Çemenotu : Sert, kahverengimsi sarı renkli bir tohumdur Öğütülmüş olarak turşularda, çorbalarda, soslarda, güveçlerde ve et yemeklerinde kullanılır
Cevzi Bevva : Sıcak bölgelerde yetişen bir ağacın bir yemişidir Rendelenerek toz haline getirilir ve tavalarda, beşamel soslarda, et, dolma ve sarmalarda kullanılır
Çörekotu : Çöreklerde ve ekmeklerin üzerine pişirilirken serpilir Salatalarda da çörekotu kullanılabilir
Defne : Dağıtılmış balık, et, kümes ve av hayvanlarının etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda keza bir takım turşu ve konservelerde kullanılır
Dereotu : Maydonozdan sonradan en fazla kullanılan taze ot Sindirimi kolaylaştırıcı bir bitkidir Birçok salata ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılır
Dolmalık Fıstık : Özellikle dolma içlerinde kullanılır
Fasulye otu : Özellikle kurufasulye ya da diğer baklagiller pişirilirken katılırsa lezzet veren bir ottur
Frenk fesleğeni : Nanegillerden tropik kökenli bir ot Domatesle bir uyumu vardır Patlcan ve biberli yemeklerle de önerilir Sarmısakla birleştiğinde biberli bir lezzet kazanır
Frenk maydanozu : Yerli maydanozun kıvırcık yapraklısı Kokusu daha hafiftir Süslemeye çok uygundur
Hardal : Bu bitkinin tohumu un durumuna getirilir ve sirkeyle karıştırılarak macun kıvamında bir karışım yapılır Izgara etlerin yanına ve bir takım soslarda kullanılır
Haşhaş Tohumu : Haşhaş bitkisinin tohumudur Mavisiyah veya beyaz renkte olur Ekmek, çörek, börek gibi fırın ürünlerinde kullanılırAyrıca kavrularak salata, kanape, meze ve sebze yemeklerine de katılır
Hintcevizi : Bir öteki adı müskat'tır Beşamel sos ve benzerleri ile peynirli yemeklerde kullanılır En ince rendeden çekilir Acımsı tadından ötürü fazla minik miktarlarda kullanılmalıdır
Karabiber : Kuru ve siyah tanelerinin baharlı ve acı bir tadı vardır yaklaşık olarak her türlü yemekte bütün ya da toz durumda göstermek mümkündür
Kakule : Sıcak iklimlerde yetişen kakulenin tohumları minik ve beyazlaşan renktedir İştah açıcı ve mide bozukluklarını giderici özelliği vardır böylece hem baharat, keza de ilaç olarak kullanılır
Karanfil : Bu bitkinin koyu renkli, ufak çivi biçimindeki tomurcukları kurutulur ve öğütülerek toz haline getirildikten sonradan veya dövülmeden tane olarak kullanılır Kompostolarda, bir takım tatlılarda, şerbetlerde, keklerde, dondurmalarda, soğanla birlikte bir takım yahnilerde kullanılır Elma ile ilginç bir uyumu vardır
Kerbel : Bir maydanoz türüdür Salatalarda kullanılır
Kereviz : Kökleri ve yaprakları sebze olarak kullanılan bir bitkidir genelde pişirilerek yenir Bir Takım yerlerde yaprakları çiğ olarak da kullanılmaktadır
Kekik : Etlerde, ızgaralarda, sebzelerde ve balıklarda kullanılır Özellikle çorbalarda nane gibi kekik de bol kullanılır
Kimyon : genellikle toz halinde kullanılmaktadır Türk mutfağında, köftelerde, bazı et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılır
Kişniş : Kişniş genel olarak şuruplarda ve likörlerde kullanılmaktadır Kişniş şekeri pastacılıkta ve bir takım et yemeklerinde de kullanılmaktadır Bitkinin yaprak ve filizleri de çorba ve salatalara doğranarak yenir
Köftebaharı : Köftelerde kullanılır
Köri : Kimyon, biber, zerdeçal, kişniş, karanfil, kakule, zencefil, hintcevizi, demirhindi ve acı kırmızı biberden oluşan bir baharat karışımıdır
Kuru Tarhun : Tazesinin kullanıldığı baştan kullanılır
Kuşüzümü : Pilav, dolma içleri ve bir takım tatlılarda kullanılır
Melisotu : Salata ya da taze meyveler ile kullanılır
Mercanköşk : Kekiğe çok yakın bir ottur Salatalardan diğer et yemeklerinde, sebzelerle de kullanılır Genelde yemeğe pişmesine yakın konur Sindirimi kolaylaştırıcı bir etkisi olduğundan, av etleri gibi sindirimi zorlama yemeklerde mutlaka kullanılır
Miskotu : Kaz, ördek, yılanbalığı gibi yağlı yiyeceklerde ve yahnilerde kullanılır Vermut tipi bazı şarapların yapımında vazgeçilmez bir ottur
Muskat : (minik hindistan cevizi) Kullanılan kısmı tohumudur Itırlı bir tada ve kokuya sahip olan muskat fazla sert olduğundan rendelenmiş olarak da satılır Antiseptik, iştah açıcı, mide ve kalbi kuvvetlendirici ve safra taşlarının erimesine tezgâhtar özellikleri vardır
Nane : Çorbalardan sebzelere kadar birçok yemekte kullanılır Etlerden koyun ve kuzuya konulurHem genellikle salatalarda da kullanılır
Pembebiber : Bilhassa soslarda, et ve balık yemeklerinde kullanılır
Pimpinel : Bir anason türüdür Çoğunlukla çorba, sebze ve balık yemeklerinde kullanılır
Pul Kırmızı Biber : Acı taze biberlerin kurutulup pul haline getirilmesi ile yapılır
Rezene : Anason kokulu bir ot Yaprakları dereotuna eş, kökü de sümbül soğanını andıran bu bitkinin yemeği ve salatası yapılır
Roka : Yaprakları turp yaprağına eş bir bitkidir Salata olarak ya da tava ve ızgarada pişirilmiş balık yemekleriyle birlikte yenir Ayrıca, servis tabaklarının süslemesinde de kullanılır
Safran : Safran, kullanıldığı yemeğe sapsarı bir renk verir Bariz ve hafif acımsı bir tadı vardır Bir Takım balık ve deniz mahsulleri yahnilerinde, pilavlarda ve sütlü, pirinçli tatlılarda kullanılır Zeytinyağında ise hiç erimez Ayrıca safrandan zerde adı verilen bir tatlı da yapılır
Sumak : Toz haline getirilerek kullanılmaktadır Mayhoş bir tadı vardır Kebaplara ve bir takım salatalara ekşilik saptamak için kullanılır
Susam : Simit ve benzer dağıtılmış hamurlu yiyeceklerde veya tahin yapmında kullanılır
Tarçın (çubuk) : Bazı pasta, kek, bisküviler ve sütlü tatlılarda keza boza, salep gibi içeceklerde kullanılmaktadır
Tarhun : Bazı soslarda, salçalı et yemeklerde, soslarda, yumurtalarda ve salatalarda kullanılır
Tatlı Kırmızı Toz Biber : Tatlı kırmızı biberlerin kurutulup toz aline getirilmesiyle elde edilir Pek çok yemekte kullanılır
Tere : Bu bitkinin yaprakları genelde salata olarak yenir Servis tabakların süslenmelerinde de kullanılır
Toz Tarçın : Çubuk tarçının kullanıldığı yeniden kullanılır
Vanilya : Meksika kökenli bir baharat Pastacılık ve şekercilikte krema, kek, dondurma, komposto, poşe meyveler ve sütlü tatlıları lezzetlendirmek için kullanılır
Yenibahar : Kullanılan kısmı meyvesidir İştah açıcı, gaz söktürücü ve kabıza karşısında etkilidir Mutfakta ise etli yemeklerde, köfte, sosis, farklı alanlara yönlendirilmiş tatlı ve dolmalarda kullanılır
Zencefil : Bir bitkinin toprak aşağıda kalan gövdesinin kurutulmasıyla elde edilir Genelde şerbet, içecek ve likör yapımında kullanılmaktadır
Zerdeçal : Yaprakları sivri uçlu, çiçekleri sarı renkte bir bitkidir Et, balık, yumurtalı yemeklere katılır Hem kimi süre safranın yerine de kullanılmaktadır
*