Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Sıcaklık Kontrollü Gıda Taşıma İşlemi

Sıcaklık Kontrollü Gıda Taşıma İşlemi
0
171

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
14
Gıda ürünlerinin dağıtımında sıcaklık kontrolü önemli bir faktördür Sıcaklık, kalite bozulması seviyesini etkileyerek ürün kalitesini etkiler ve potansiyel olarak zararlı bakterilerin (Salmonella ve Escherichia coli gibi) büyümesini etkileyerek mahsul güvenliğini etkiler Üstelik, beceriksiz sıcaklık kontrolü bir ürünün görünümünü veya dokusunu değiştirebilecek kimyasal reaksiyonlara bile neden olabilir
Ürün özelliklerinde oluşan bu beğenilmeyen şansın dönmesi, yiyecek ürününün raf ömrünü belirler ve dolayısıyla genel olarak bir sıcaklık gereksinimi ile bağlantılıdır Sıcaklık kontrolü ile ilgili olarak, temelde üç çeşitlilik yiyecek arz zinciri belirleyebiliriz:
1) Donmuş Zincir
2) Soğutulmuş Zincir (Soğuk Zincir)
3) Etraf Zinciri
Dondurulmuş ve soğutulmuş zincir için bir dizi farklı sıcaklık kullanılır:
1) Donmuş zincir ağırlıklı olarak 18 ° C ’de çalışır, fakat dondurma gibi bir mahsul, 25 ° C daha düşük bir sıcaklıkta donmuş bir zincir gerektirir
2) Soğutulmuş zincir için sıcaklıklar, taze balıklar için 0 ° C ’den, mesela patates ve muzlar için 15 ° C aralığındadır
3) Son olarak, etraf zinciri, konserve mallar gibi sıcaklık kontrolüne ihtiyaç duymayan ürünleri ilgilendirir
Dondurulmuş ve soğutulmuş zincir içerisindeki sıcaklık seviyeleri, ilgili ürünler için önemlidir Ancak dondurulmuş, soğutulmuş ve ortamın temel bir sınıflandırması, yiyecek yayılma yönetimi literatürü ile ilgili olarak yeterlidir Bu sınıflandırma, sıcaklık yoklama ve ürün paketlemeyle ilgili üretim ve bölüştürme teknolojileri açısından ürünlerin taşınmasında kullanılan esas modları (mesela, soğutma ekipmanı veya yalıtım ambalaj malzemesi) yansıtır Ayrıca, bir takım ürünler için dondurulmuş bir durumda neredeyse kesilebilir kalite bozulması ile uğraşmanın ayrı yollarına karşılık kazanç
Nakliye sırasında ısı transferini ve mikrobiyal büyümeyi araştıran çok sayıda çalışma bulunmaktadır Bu araştırmalar daha fazla son tüketiciye dek olan lojistik sistemlerini kapsar Çalışmalar sonucunda karar verilmiştir ancak, perakendecilerden alınan soğutulmuş ürünler için nihai tüketiciye büyük bir raf ömrü bırakılmalıdır Çünkü bu ürünlerin birçok, birçok süre sıcaklığın nasihat edilen olandan daha yüksek olan konut buzdolaplarında manâlı bir süre harcamaktadır Bu durumlar da, seri bir şekilde kalitede bozulmaya niçin olur bu nedenle en iyi şekilde gıda üretimi yapılmalı ve akabinde de en iyi şekilde lojistiği sağlanarak gıdanın raf ömrü uzatılmalıdır
Litaratür:
Renzo Akkerman Poorya Farahani Martin Grunow Quality, Safety And Sustainability İn Food Distribution:A Review Of Quantitative Operations Management, Approaches And Challenges
 

Similar threads

Gıda ürünlerinin dağıtımında sıcaklık kontrolü önemli bir faktördür Sıcaklık, kalite bozulması seviyesini etkileyerek ürün kalitesini etkiler ve potansiyel olarak zararlı bakterilerin (Salmonella ve Escherichia coli gibi) büyümesini etkileyerek ürün güvenliğini etkiler Dahası, yetersiz sıcaklık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
92
Gıda dağıtımı, öteki ürünlerin dağıtımından farklıdır Yiyecek ürünleri, nihai tüketime kadar olan bütün süreçlerde, arz zinciri baştan başa sürekli kalite değişiklikleri gösterirler Dolayısıyla, yiyecek dağıtımında kalite, sağlık durumu ve güvenlik, merkezi bir öneme sahiptir Mevcut küresel...
Cevaplar
0
Görüntüleme
191
Yiyecek dağıtımı, diğer ürünlerin dağıtımından farklıdır Gıda ürünleri, nihai tüketime kadar olan tüm süreçlerde, tedarik zinciri boyunca kesintisiz kalite değişiklikleri gösterirler Dolayısıyla, gıda dağıtımında kalite, sağlık ve güvenlik, merkezi bir öneme sahiptir Mevcut küresel ekonomide...
Cevaplar
0
Görüntüleme
165
Son on yılda, gıda kaynaklı hastalıkların görünür insidansı, HACCP ’nin ortaya çıkmasına ve gıda güvenliği düzenlemelerinin çoğalmasına karşın dünya genelinde artmıştır Yiyecek kaynaklı hastalıkların artması, diğerlerinin yanı sıra tarımsal ve gıda işleme uygulamalarında, gelişen uluslararası...
Cevaplar
0
Görüntüleme
243
Dondurma işleminde gıdaların koku, tat ya da beslenme değer herhangi bir değiştirme olmadığından en iyi yiyecek gizleme yöntemlerindendir Yiyecek saklama yöntemlerinden birisi olan dondurma işlemi, uzun süre saklanıp, pratik başvuru formu sağladığı için seçim edilmektedir Dondurma işlemi gerekli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
196
858,500Konular
982,391Mesajlar
32,980Kullanıcılar
maliaktan71Son üye
Üst Alt