Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Seyis Mesleği ve Özellikleri

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Seyis Mesleği Hakkında Data
Seyis mesleği nedir
Seyis nasıl olunur

Atların bakımı, beslenme ve yetiştirilmesi işlerinde çalışan kişidir

GÖREVLER

Hayvanların jurnal bakımlarını yapar, (Tımarlama, eyerleme, su ve yemlerini verme vb)

Ağıl temizliklerini yapar,

Yarış atlarını sabahakşam uzun yürüyüşlere çıkarır, yarışa hazırlar,

Yarış sonrası bakım, gıda ve temizliğini yapar,

Haftalık bakım çerçevesinde antrenörün talimatı ile 3 ayda bir asalak ilacı verir,

Yarış atlarının tırnaklarına dış lâstik çaktırır

KULLANILAN MAKINE VE MALZEMELER

Gem,

Yular,

Eğer,

Eğer keçesi,

Üstteki Örtüsü,

Tımar takımı (Havlu, sünger, kaşağı vb),

Farklı Alanlara Yönlendirilmiş yemler,

Temizleme malzemeleri (Kova, süpürge vb)

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Seyis elde etmek isteyenlerin;

Bedence enerjik ve dirençli, 70 kg altında kiloya sahip,

El becerisi olan,

Dengede durma, becerisine sahip,

Hayvan yetiştirme ilgisine sahip,

Sabırlı, duygusal, hayvan sevgisine sahip, gözü kara, atik, düzenli, kurallara uyan karakter özelliklerine sahip

kimseler olmaları gerekir

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Çalışma ortamı kimi süre kapalı, kimi zamanda açık havadadır Seyisler genelde ayakta çalışırlar Yalnız atları gezdirirken atın üstüne oturarak binek yaparlar Bu iş mensubu daha fazla tek başlarına çalışır, oysa işleri ile ilgili olarak at sahipleri, antrenör ve veteriner hekimlerle iletişimde bulunurlar

ÇALIŞMA ALANLARI VE MESLEK BULGU OLANAKLARI

Seyisler;

Türkiye Jokey Kulüplerinde,

Atlı spor binicilik klüplerinde,

Özel şahıslara ait hara ve çiftliklerde,

Turistlik otellerin binicilik bölümlerinde çalışabilirler

Seyislik mesleği sanayinin geliştiği batı ülkelerinde hanımefendi mesleği olarak anılırken, Ülkemizde çoğunlukla erkeklerin istihdam edildiği, bayan oranının çok düşük olduğu bir meslektir

Alt yapının oluşturulması, atıcılığın ülkemizde daha bilinçli olarak gelişmeye başlamasıyla, eğitimli seyislerin iş bulma olanakları da artacaktır

IŞ EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Iş eğitiminin örgün eğitiminde yeri olmayıp, işbasında çalışılarak, geleneksel yolla öğrenilmektedir

Hipodrom Müdürlükleri bünyesinde düzenlenen kurslarda mesleğe ilişkin mesleki eğitim verilmektedir

MESLEK EĞİTİMİNE ANTRE KOŞULLARI

Geleneksel eğitimde herhangi bir şart yoktur

Hipodrom Müdürlüklerince verilen kurslara katılabilmek için;

asgari ilköğretim mezunu olmak,

Askerlikle ilişkisi bulunmamak,

30 yaşından gün almamış almak,

70 kg üzerinde ağırlığı olmamak,

Cinsiyet ayrımı bulunmamaktadır

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Geleneksel eğitim içerisinde önceden ayarlanmış bir süre olmayıp, zaman içerisinde öğrenilip beceri kazanılmaktadır

Hipodrom Müdürlüklerince düzenlenen kursun süresi 45 gündür

Iş eğitiminde (Kursta) kursiyerlere aşağıda açıklanmış derslerde eğitim verilmektedir

At bilgisi ve binicilik, At bakımı, yemlemesulandırma, beygir temizliği, atların cinsleri, binicilik

MESLEKTE İLERLEME

Birdenbire pozitif seyisin çalıştırıldığı işyerlerinde hüner ve başarıya sahip olanlar Seyisbaşı olabilirler

Türkiye Jokey Kulübü Genel Müdürlüğünce açılan Beygir Eğitim Antrenörlüğü sınavına katılıp başarılı olunması halinde antrenör olunur

BURS, KREDİ VE ÖDENTI DURUMU

Çiftliklerde geleneksel meslek öğrenimi esnasında eğitim aynı zamanda meslek olarak ta kabul edildiğinden bu konuda bir fark söz konusu değildir

Hipodrom Müdürlüğünce bahşedilen seyislik mesleği ile ilgili kurs süresi olan 45 gün için katılımcılara ücret ödenmektedir Hem katılımcılara ferdi gelir sigortası yapılarak, kesintisiz sakatlık ve ölüm halinde tazminat ödeme söz konusu olup, hastalanmaları halinde her türlü çare masrafı Türkiye Jokey Kulübü kadar karşılanmaktadır Eğitim boyunca seyis öğrencilerin barınma, yemek yemek giderleri de TJK tarafından karşılanmaktadır

İyi yetişmiş bir seyis minimum ücretin 4 katına dek aidat alabilir

Seyisler birincil işe başladıklarında minimum ücretin 3 katı ücret alırken, bakımını üstlendiği atın, yarış kazanması halinde kazanılan ikramiyenin yüzdesini (bu yüzde oranı şansın dönmesi göstermektedir) seyis primi olarak alır *

858,500Konular
982,380Mesajlar
32,976Kullanıcılar
arktristSon üye
Üst Alt