Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Sevgiyi tanımadan sevdim

Sevgiyi tanımadan sevdim
0
117

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Sevgiyi tanımadan sevdim

http:img412**************img4125368bahceoz9
Kainat sevgi üzerine kurulmuştur Her şeyin mayasında sevgi vardır Kainatın sevgi üzerine kurulduğunun en güzel delili Resulullah Efendimizin varlığıdır Kendisi güzel olan ve güzelliği seven Yüce Allah, en güzel surette yarattığı Resulü Ekrem’ini sevgi ve şefkatle donattıktan sonra O’nu alemlere rahmet olarak göndermiştir

İslamiyet’te sevginin önemi, Peygamberimizin şu hadisi şerifinde ifade buyurulmuştur: Siz inanmadıkça cennete giremezsiniz Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız Ben size, birbirinizi sevmenize vesile olacak şeyi tavsiye edeyim mi? Aranızda selamı yayın Karşılaştıkça birbirinizle selamlaşınBu hadisi şerif, insan sevgisinin ne olduğunu, dindeki yerini açık ve kesin bir dil ile ifade etmekte, birbirini sevmeyen müminlerin gerçek anlamda inanmış olmayacaklarını bildirmektedir

Hz Ömer (ra) anlatıyor
Peygamberimizin huzuruna Havazin Kabilesinden bir takım esirler getirilmişti İçlerinde emzikli bir kadın da vardı Ancak bu kadın, çocuğunu kaybetmişti Bu yüzden önüne gelen çocukları kucağına alıyor, emziriyordu Esirler arasında çocuğunu bulunca hemen onu alıp sinesine bastı ve derin bir şefkatle çocuğunu emzirmeye başladı Kadını izlemekte olan Peygamberimiz, kadının bu davranışlarından son derece etkilenerek, Cenabı Hakkın kullarına olan sevgi ve rahmetini hatırlattı ve bize: Şu kadının çocuğunu ateşe atacağını düşünür müsünüz?buyurdu Biz: Hayır, gücü yettiği sürece atmaz dedikPeygamberimiz: İşte Allah Teala, bu kadının çocuğuna olan şefkatinden daha çok kullarına merhametlidirBuyurdu (Buhari, ticridi sarih tercümesi,c12,s125)
Cehenneme siper
Annelerin çocuklarına gösterdikleri şefkat ve merhamet, Peygamberimiz memnun ederdi Bir gün fakir bir kadın çocuğu ile Hz Aişe (ra)’yi ziyarete gelir Hz Aişe, evde olanlara ikram edecek bir hurmadan başka bir şey bulamaz Hurmayı anneye verir Anne, hurmayı ikiye bölerek çocuklarına yedirir Bundan son derece duygulanan Hz Aişe, olayı Peygamberimize anlatınca, Peygamberimiz: Kimin kız çocukları olur ve onları geçindirmekte sabır ve tahammül gösterirse, onlar o kimse için cehenneme siper olurBuyurdu (Buhari, zekat10)

Efendimizin hayreti
Peygamberimiz çocukları sevmeyenlere hayret ederdi On çocuğu olduğu halde hiç birini öpmediğini söyleyen Akra bin Habis adlı zata hayretle bakıp: Merhamet etmeyene merhamet edilmezbuyurmuştur (Buhari, edep 18, müslim, fezail 56)

Ben ne yapabilirim?
Peygamberimizin çocukları öptüğünü gören bir bedevi bunu pek tuhaf bularak: Hayret! Siz çocukları öpüyor musunuz? Biz çocukları hiç öpmeyiz deyince, Sevgili Efendimiz ona acıyarak bakmış: Allah Teala senin kalbinden sevgiyi söküp almışsa, ben ne yapabilirim!buyurmuştur (müslim, fezail 64, edep18)
Güzel kokularım
Efendimiz oğlu İbrahim dünyaya gelince, Cenabı Mevla’nın bu lütfuna sevinmişti Onu sık sık bağrına basarak koklayıp öpmüştü Torunları Hasan ve Hüseyin için: Onlar benim dünyamdan (öpüp kokladığım) iki güzel kokularımdırderdi (Buhari menakıp 22) Bir buçuk yıl sonra sevgili yavrusu İbrahim’i kaybedince pek üzülmüş, gözyaşı dökmüş ve ona hasretini şöyle dile getirmiştir Göz yaş döker, gönül hüzünlenir Fakat biz Rabbimizin memnun olmayacağı şeyi söylemeyiz Vallahi İbrahim, senden ayrıldığımız için çok üzgünüz (Buhari cenaz 44)

Ben bunları pek seviyorum
Peygamber Efendimiz’in azadlı kölesi Zeyd’i uzun zaman arayıp sonunda ona kavuşan babası, yavrusunu satın alıp yurduna, yuvasına dönmek istemişti Sevgi sağanağı Efendimiz, dertli babaya Zeyd’i satın almasına gerek olmadığını, eğer Zeyd isterse, onu alıp götürebileceğini söyledi Bu müjdeye pek sevinen baba, oğlunu alıp götürmek isteyince, hiç beklemediği bir hareketle karşılaştı Zeyd efendisini çok sevdiğini, onu bırakıp gitmek istemediğini söyledi Babası bu hale şaştı kaldı Şimdiye kadar böyle bir şey ne olmuş ne de duyulmuştu Aradan yıllar geçti Zeyd evlendi Bir de oğlu oldu Peygamberimiz bir zamanlar Zeyd’i nasıl sevdiyse, oğlu Üsame’yi aynı muhabbetle bağrına bastı Bir dizine ciğer paresi Hasan’ı, öteki dizine Üsame’yi oturtur, onları sevgiyle kucaklar, sonra da Allah’ım! Bunlara rahmet et Çünkü ben bunları pek seviyorumdiye dua ederdi (Buhari edep 22)

Vaat edilen hediye
Efendimizin amcazadeleriyle ve diğer çocuklarla nasıl meşgul olduğunu gösteren bir rivayet vardır Cihan güneşinin bu fani aleme veda ettiği tarihte Amcasının oğlu Abdullah ibni Abbas 13, kardeşi Übeydullah ise 12 yaşındaydı Resulü Ekrem onları muhtemelen daha küçük yaşlarda, diğer çocuklarla birlikte yarışa sokardı Hepsini bir sıraya dizer, yarışı kim kazanırsa ona mükafat vereceğini söylerdi Çocuklar vaat edilen hediyeyi almak arzusuyla var güçleriyle koşarlar, yarışı ben kazandım diye kimi kendini Efendimizin kucağına atar, kimi arkasına dolanıp sırtına sarılırdı (Ahmet ibni Hanbel, müsned, 1214) Bir çocuğun kendisini peygambere bu kadar yakın hissetmesi, onun kucağına pervasızca atılabilmesi son derece dikkat çekici ve üzerinde ibretle düşünülmesi gereken bir hadise değil midir?
Mükemmel iletişim becerisi
Bir gün Halit b Said, Peygamberimizi ziyarete gelmiş, kızı Eme’yi de beraber getirmişti O zaman Eme küçük bir kızdı Arapcayı henüz bilmiyordu Babası Habeşistan’dan yeni dönmüştü Üzerinde sarı bir elbise vardı Resulü Ekrem elbisesinin güzel olduğunu söyleyerek Emel’e iltifat etmek istedi Ona elbisesini göstererek habeşce güzel anlamında sene senebuyurdu Bu peygamber sıcaklığından cesaret alan Eme, Efendimizin arkasına geçerek peygamberlik mührüyle oynamaya başladı Babası onu azarlayınca, sevgi şelalesi Efendimiz, bırak çocuğu! Diyerek Eme’nin nübüvvet mührüyle oynamasına izin verdi (buhari, cihad,188, menakıbul ensar 37) Bu laubali davranıştan çocuğu babası gibi azarlamak bir yana, onun azarlanmasına bile razı olmadı

Tüm çocukları sevelim
Hz Peygamber (sav)’in şefkat ve merhameti sadece kendi çocukları ve torunlarına karşı değildi Diğer çocukları da sever, onlara da engin şefkat ve merhametiyle muamele ederdi Ashabı kiram turfanda meyvelerini kendileri tatmadan teberrük için Resulullah’a götürürlerdi Resulullah da kendisine takdim edilen bu turfanda meyveyi alıp dua ettikten sonra kendisi tatmadan önce orada bulunan en küçük çocuğa verir, tattırırdı (Tirmizi, Davut)

Çocuklara selam verin
Hz Peygamber yolda rastladığı çocuklara selam verirdi Enes b Malik rastladığı çocuklara selam verir ve Hz Peygamber de böyle yapardı derdi (Buhari, istii’zan 15)
Hz Peygamber yolda boynu bükük, kalbi mahzun bir çocuk gördüğü zaman onunla ilgilenir, hemen onun sıkıntısını gidermeye, derdine derman olmaya çalışırdı

Muhammed (sav) senin baban olsun
Bir bayram günü Peygamber Efendimiz (sav) oynamakta olan bir grup çocuğun yanına uğradı Orada arkadaşlarının oyununa katılmayan bir çocuk gördü Üzüntülü olduğu halinden belliydi Peygamberimiz ona yaklaşıp halini sordu Çocuk, yetim olduğunu, babasının ölümünden sonra anasının başkasıyla evlendiğini, kendisine bakacak kimsesinin olmadığını, işte bu sebeple üzüntülü olduğunu bildirdi Peygamberimiz onun üzüntüsünü hafifletmek istedi ve : İster misin, Muhammed senin baban olsun Ayşe anan ve Fatma da kardeşin olsun?buyurdu Çocuk buna çok sevindi ve babaların en yücesi, anaların en faziletlisi ve kardeşlerin en hayırlısı ile yaşamaya gitti (Mısırda neşredilen el firdevs mecmuası, şubat 1978)