Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Severek tükettiğimiz çay

Severek tükettiğimiz çay
0
199

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
95833.jpg
95833.jpg
Çay, Camellia sinensis olarak bilinen bir bitkinin yapraklarından elde edilen bir içecektir. Üç farklı biçimde elde edilen çay; yeşil çay, siyah çay ve oolong çay olarak bilinmektedir.Yeşil çay fermente edilmemiş, siyah çay tam fermente edilmiş ve oolong çay ise, yarı fermente edilmiş bir özelliktedir. Yerkürede üretilen ve tüketilen çayın %78'si siyah çay, %20'si yeşil çay ve %2 orantısında ise oolong çaydır.

Yeşil çay en çok Çin, Japonya, Hindistan ve daha az orantıda Kuzey Afrika'da, siyah çay Orta Şark garp devletler ve kimi Asya devletlerinde, oolong çay ise Güneydoğu Çin ve Taywan'da tüketilmektedir.Yapılan birçok test sonucunda, siyah ve yeşil çayın misal tesirlere sahip olduğu görülmüştür Her iki çayda aktif olan polifenoller, epigallokatesin gallat bileşenleridir.


Kahve, kakao, kola, kimi yiyecekler ve ilaçlarda olduğu üzere çayda da doğal olarak kafein bulunmaktadır. Çayın kafein içeriği; demlenme mühleti, çay- su orantısı ve servis edilen fincan büyüklüğü üzere birçok değişkene bağlıdır. Klasik formda hazırlanan 1 fincan (200 ml) siyah çaydaki kafein ölçüsünün 40 mg/ fincan civarında olduğu düşünülmektedir. Kafeinin günlük tüketim seviyesinin 300 mg'ı aşmaması gerekmektedir.


Hem yeşil hem de siyah çayın her yaş öbeği için başta obezite, koroner kalp marazları, inme, damar illetleri, mide ve kolerektal üzere çeşitli kanser tipleri olmak üzere, artirit, antiviral ve antiinflamatuar marazlara karşı esirgeyici ve kemik yoğunluğunu düzenleyici, tesirleri yapılan araştırmalarla gösterilmiştir.


Gerek yeşil çayın, gerekse siyah çayın hazırlanması ile ilgili tüm yerkürede kabul edilen ortak bir usul yoktur. Japonya'da yeşil çayın 2- 3 dakika demlenmesi, İngiltere'de siyah çaya makul nispette süt eklenmesi yaygınken, Türkiye'de siyah çayın daha ağır bir formda demlenerek içimi tercih edilmektedir. Bunlara ek olarak Garp topluluklarında çay ekseriyetle; tek tasarrufluk bir çay poşetinin (1.8- 2.4 g çay) 200- 250 ml sıcak suda 2-3 dakika bekletilmesi ile demlenmektedir.

 

Similar threads

Yeşil Çay, Camellia Sinensis isimli bitkinin yeşil yapraklarından elde edilen bir eserdir. Bu bitkinin değişik sistemlerle işlenme durumuna nazaran çayın tipi değişmektedir. Yerkürede üretilen çayın 1/4'ü yeşil çay olarak tüketilmektedir. Yeşil çay üretimde en önemli memleketler Japonya, Çin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
181
Yerkürede sudan sonra en çokça tüketilen içecek olan çay, çok eski çağlarda Uzak Şark devletlerinde kullanılan bir içecek iken devranla Avrupa, Amerika ve sair devletlerde de yayılmıştır. Thea sinensis yahut Camalia sinensis isimlerindeki çay bitkilerinin yapraklarının fabrikalarda işlenmesi ile...
Cevaplar
0
Görüntüleme
148
Bugün daima gözümüzün önünde olan lakin bir türlü merak edip araştırmadığımız bir besin üzerinde duracağım. Tabi ki çay. Her gün kesinlikle hepimizin birer bardak içtiği, sıhhatimize epey yararlı bu küçük taneler neyin nesiymiş birde yakında bakalım. Çay yerkürede sudan sonra en çok tüketilen...
Cevaplar
0
Görüntüleme
220
Ülkemizde üretimi ve tüketimi oldukça yaygın olan çay, dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içecektir. Lezzetinin yanı sıra özellikle son yıllarda yapılan çalışmalarla çayın sağlığı iyileştirici etkileri tekrar gündeme gelmiştir. Çayın antioksidan özellik gösteren flavonoidler bakımından...
Cevaplar
0
Görüntüleme
159
Yeşil çay, camellia sinensis yapraklarından üretilir.Bu siyah çayın da kaynağıdır ama gördüğü süreç çok farklıdır. Yeşil çay kısa bir süreçten sonra fermantasyona uğramadan tasarrufa hazır hale getirilir, ama siyah çay daha çok kavrulur ve fermantasyona uğrar bu da siyah çayın içindeki...
Cevaplar
0
Görüntüleme
147
858,500Konular
982,380Mesajlar
32,975Kullanıcılar
yazaraliSon üye
Üst Alt