Şeker Uretilirken Hangi Aşamalardan Gecer,
Şeker Yapılırken Hangi Aşamalardan Gecer
Şeker pancarından şeker uretim sureci başlıca uc bolumden oluşmaktadır:
a) Meydan işleri ve pancarın işletmeye hazırlanması,
b) Ham fabrika işlemleri
c) Rafineri unitesi
Meydan işleri ve pancarın işletmeye hazırlanması :
Şeker pancarı ekimi yapıldıktan sonra yılın belli aylarında sokulur Sokum genellikle EylulKasım ayları arasında yapılır ve sokumu yapılan pancarlar işlenmek uzere fabrikaya taşınır Fabrikaya ulaşan pancarlar direk işletmeye veya daha sonra işlenmek uzere bir sure stoklanacağı yer silolarına alınır
Gunluk işletmeye yonlendirilen pancarlar once fabrika sahasındaki beton silolara alınarak su yardımıyla yıkama tesisine sevk edilir Bu tesiste pancarlar, suyla beraber kanallardan hareket ederken taş tutucular ağırlık farkından dolayı pancarla beraber gelen taşı ve kumu, ot tutucular da otu tutarak pancarı bu yabancı maddelerden temizlerler Pancar daha sonra yıkama kısmına gelir ve burada suyla yıkanarak toprağından arındırılır Nihai olarak bir durulama tesisinden gecen pancarlar bantlarla taşınarak gunluk bunkere alınırlar
HAM FABRİKA UNİTESİ :
Ham fabrika işlemleri:
Ham fabrika kısmında surec şu bolumlerden oluşur:
a) Pancarın kıyılması,
b) Difuzyon işlemi,
c) Şerbetin arıtılması,
d) Filtrasyon,
e) Berrak şerbetin koyulaştırılması (Tephirler)
Pancarın kıyılması :
Pancar bıcakları, etrafındaki kasalara rende şeklinde ozel yapıya sahip bıcaklar yerleştirilmiş doner tambur şeklindedir Donuş hareketi, tamburun ic bolumunden beslenen pancarı prizma şeklinde kıyım haline getirir Bir bant kantarında ağırlık tartımının ardından bu kıyımlar difuzyon işlemi oncesi haşlama teknesine gonderilir
Alıntı
Şeker Yapılırken Hangi Aşamalardan Gecer
Şeker pancarından şeker uretim sureci başlıca uc bolumden oluşmaktadır:
a) Meydan işleri ve pancarın işletmeye hazırlanması,
b) Ham fabrika işlemleri
c) Rafineri unitesi
Meydan işleri ve pancarın işletmeye hazırlanması :
Şeker pancarı ekimi yapıldıktan sonra yılın belli aylarında sokulur Sokum genellikle EylulKasım ayları arasında yapılır ve sokumu yapılan pancarlar işlenmek uzere fabrikaya taşınır Fabrikaya ulaşan pancarlar direk işletmeye veya daha sonra işlenmek uzere bir sure stoklanacağı yer silolarına alınır
Gunluk işletmeye yonlendirilen pancarlar once fabrika sahasındaki beton silolara alınarak su yardımıyla yıkama tesisine sevk edilir Bu tesiste pancarlar, suyla beraber kanallardan hareket ederken taş tutucular ağırlık farkından dolayı pancarla beraber gelen taşı ve kumu, ot tutucular da otu tutarak pancarı bu yabancı maddelerden temizlerler Pancar daha sonra yıkama kısmına gelir ve burada suyla yıkanarak toprağından arındırılır Nihai olarak bir durulama tesisinden gecen pancarlar bantlarla taşınarak gunluk bunkere alınırlar
HAM FABRİKA UNİTESİ :
Ham fabrika işlemleri:
Ham fabrika kısmında surec şu bolumlerden oluşur:
a) Pancarın kıyılması,
b) Difuzyon işlemi,
c) Şerbetin arıtılması,
d) Filtrasyon,
e) Berrak şerbetin koyulaştırılması (Tephirler)
Pancarın kıyılması :
Pancar bıcakları, etrafındaki kasalara rende şeklinde ozel yapıya sahip bıcaklar yerleştirilmiş doner tambur şeklindedir Donuş hareketi, tamburun ic bolumunden beslenen pancarı prizma şeklinde kıyım haline getirir Bir bant kantarında ağırlık tartımının ardından bu kıyımlar difuzyon işlemi oncesi haşlama teknesine gonderilir
Alıntı