Ramazan bayramı 3 gün…
1 aylık Ramazanı Şerif’in akabinde, ruhen ve fizikî olarak dinlenme sürecinden sonra Ramazan bayramında 3 gün boyunca sıhhatimizi korumak için nelere dikkat etmemiz gerekir?
Ramazan ayında kişilerde tatlıya karşı istek artmaktadır. Bu tatlı isteği Ramazan bayramında da devam etmektedir. Yemek sonrası tatlı tercihini sütlü tatlılardan yana kullanmak daha güzel bir seçim olacaktır. Ramazanın simgesi haline gelen güllaç buna en münâsib tatlı olarak kabul edilebilir, doğal ölçüsüne dikkat etmek koşuluyla.
Ramazan bayramında ise ziyade şerbetli, tatlı ve hamurlu besinler tüketilmemelidir. Şayet tüketirsek de egzersize yük vermeliyiz. Yapacağınız akşam yürüyüşleri yediklerinizi bir nebze olsun yakmakta yararlı olacaktır.
Güne başlamadan önce dikkate almamız gerekenler:
Sabah ziyade ağır olmayacak biçimde kahvaltı yapmalıyız.
Misafirliğe gittiğimizde her şeyden tadımlık olarak tüketip, gideceğimiz vesair ziyaretleri unutmamalıyız. Böylelikle hem azar azar sık sık tüketmiş oluruz hem de mide rahatsızlıklarına yol açmamış oluruz.
Bol ölçüde su içmeyi unutmamalıyız. İçeceğimiz çay ve kahveleri abartmamalıyız. Aksi takdirde kabızlığa neden olabilir.
Tatlı çeşitlerinde çikolata, şeker ve şerbetli tatlılar noktasına kuru meyve çeşitleri, ceviz-badem-fındık üzere atıştırmalıklar, meyve tatlıları ve sütlü tatlıları tercih etmek de yararlı olacaktır. Bunlar hem ikram edilebilir, hem de misafirlikte tercih edilebilir. Ancak şerbetli tatlılardan vazgeçemem diyorsanız, gideceğimiz ziyaretleri düşünerek 1 adet biçiminde yahut 1/3 halinde tüketebilirsiniz. O denli ya da bu türlü tekrar de aldığımız kalori normalinden çokça olacaktır ancak en azından kısıtlamış olup, sıhhatimizi tehdit altına almamış olacağız. Böylelikle bayramı kaygısız geçirebileceğiz.
Hamurlu besinlerden mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Beyaz undan hazırlanmış olan azıklar, açlık hissimizi acilen bastırdığı üzere çok süratli bir formda de acıktırabilir. Beyaz un konumuna tam tahıllı yahut kepekli un kullanarak birtakım hazırlıklar yapabiliriz. Başkaca nefsimizi bastırmak için 1 porsiyonun yarısını tüketebiliriz.
Veee saf ki fizikî aktiviteyi unutmamalıyız. Aldığımız kalori ölçüsü kadar yediklerimizi yakarsak kilomuzu denetim altında tutmayı sağlayabiliriz.
3 günlük detoks (toksinlerden arındırıcı) beslenme programı
Sabah:
1 kase yarım yağlı yoğurt + 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi + 1 çay kaşığı tarçın + 1 adet ceviz
Kuşluk:
1 porsiyon karpuz
Öğlen:
Bol dere otlu zencefilli salata
Sınırsız zeytinyağlı zerzevat yemeği: kabak, semizotu/ ıspanak, taze fasulye, brokoli, enginar
İkindi:
1 porsiyon meyve + 1 yk tuzsuz badem + 2 fincan yeşil çay/ mate çayı/ ıhlamur/ zencefil çayı
Akşam:
Bol limonlu maydanozlu salata + 1 tatlı kaşığı kuş üzümü
Sınırsız zerzevat çorbası: kabak, salatalık, kereviz, lahana, kuşkonmaz
Son ara öğün:
1 bardak ananas suyu/ 2 porsiyon meyve + 1 fincan yeşil çay/ mate çayı/ ıhlamur/ zencefil çayı
Sağlıklı günler dileği ile…
Dyt. Emel yılmaz
1 aylık Ramazanı Şerif’in akabinde, ruhen ve fizikî olarak dinlenme sürecinden sonra Ramazan bayramında 3 gün boyunca sıhhatimizi korumak için nelere dikkat etmemiz gerekir?
Ramazan ayında kişilerde tatlıya karşı istek artmaktadır. Bu tatlı isteği Ramazan bayramında da devam etmektedir. Yemek sonrası tatlı tercihini sütlü tatlılardan yana kullanmak daha güzel bir seçim olacaktır. Ramazanın simgesi haline gelen güllaç buna en münâsib tatlı olarak kabul edilebilir, doğal ölçüsüne dikkat etmek koşuluyla.
Ramazan bayramında ise ziyade şerbetli, tatlı ve hamurlu besinler tüketilmemelidir. Şayet tüketirsek de egzersize yük vermeliyiz. Yapacağınız akşam yürüyüşleri yediklerinizi bir nebze olsun yakmakta yararlı olacaktır.
Güne başlamadan önce dikkate almamız gerekenler:
Sabah ziyade ağır olmayacak biçimde kahvaltı yapmalıyız.
Misafirliğe gittiğimizde her şeyden tadımlık olarak tüketip, gideceğimiz vesair ziyaretleri unutmamalıyız. Böylelikle hem azar azar sık sık tüketmiş oluruz hem de mide rahatsızlıklarına yol açmamış oluruz.
Bol ölçüde su içmeyi unutmamalıyız. İçeceğimiz çay ve kahveleri abartmamalıyız. Aksi takdirde kabızlığa neden olabilir.
Tatlı çeşitlerinde çikolata, şeker ve şerbetli tatlılar noktasına kuru meyve çeşitleri, ceviz-badem-fındık üzere atıştırmalıklar, meyve tatlıları ve sütlü tatlıları tercih etmek de yararlı olacaktır. Bunlar hem ikram edilebilir, hem de misafirlikte tercih edilebilir. Ancak şerbetli tatlılardan vazgeçemem diyorsanız, gideceğimiz ziyaretleri düşünerek 1 adet biçiminde yahut 1/3 halinde tüketebilirsiniz. O denli ya da bu türlü tekrar de aldığımız kalori normalinden çokça olacaktır ancak en azından kısıtlamış olup, sıhhatimizi tehdit altına almamış olacağız. Böylelikle bayramı kaygısız geçirebileceğiz.
Hamurlu besinlerden mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Beyaz undan hazırlanmış olan azıklar, açlık hissimizi acilen bastırdığı üzere çok süratli bir formda de acıktırabilir. Beyaz un konumuna tam tahıllı yahut kepekli un kullanarak birtakım hazırlıklar yapabiliriz. Başkaca nefsimizi bastırmak için 1 porsiyonun yarısını tüketebiliriz.
Veee saf ki fizikî aktiviteyi unutmamalıyız. Aldığımız kalori ölçüsü kadar yediklerimizi yakarsak kilomuzu denetim altında tutmayı sağlayabiliriz.
3 günlük detoks (toksinlerden arındırıcı) beslenme programı
Sabah:
1 kase yarım yağlı yoğurt + 1 tatlı kaşığı yulaf ezmesi + 1 çay kaşığı tarçın + 1 adet ceviz
Kuşluk:
1 porsiyon karpuz
Öğlen:
Bol dere otlu zencefilli salata
Sınırsız zeytinyağlı zerzevat yemeği: kabak, semizotu/ ıspanak, taze fasulye, brokoli, enginar
İkindi:
1 porsiyon meyve + 1 yk tuzsuz badem + 2 fincan yeşil çay/ mate çayı/ ıhlamur/ zencefil çayı
Akşam:
Bol limonlu maydanozlu salata + 1 tatlı kaşığı kuş üzümü
Sınırsız zerzevat çorbası: kabak, salatalık, kereviz, lahana, kuşkonmaz
Son ara öğün:
1 bardak ananas suyu/ 2 porsiyon meyve + 1 fincan yeşil çay/ mate çayı/ ıhlamur/ zencefil çayı
Sağlıklı günler dileği ile…
Dyt. Emel yılmaz
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.