Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Şefkatli olabilmek

Şefkatli olabilmek
0
173

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
95
Şefkatli Yapabilmek Ne Güzel Haslet
Ne Hoş Haslet Şefkatli olmak
Merhametli omak

Semerkand dergisi konu başlığı
Peygamberimiz'in (sav) tüm insanlığa örnek olan şefkati, merhameti ve müminlere olan düşkünlüğü, çocuklara olan tavrında da görülmekteydi

Şefkat denince akla ilk gelen çocuklardır Çocuklara karşısında şefkat, sevgi ve acınacak şey göstermede Efendimiz'in (sav) pek fazla davranış ve sözleri bizlere rehberlik eder, yüreğimizi genişletir Peygamberimiz (sav) son derece müşfik bir baba idi Çocuklarına olan sevgisi ne onu hayatının gayesinden ayırmış, ne de çocuklarına aleyhinde olan reel sorumluluklarını unutturmuştur Efendimiz'e (sav) ashabı en büyük oğlunun adına izafe,deri Ebu'lKasımderdi ve Efendimiz (sav) bundan fazla hoşlanırdı Peygamberimiz'in (sav) tüm insanlığa misal olan şefkati, merhameti ve müminlere olan düşkünlüğü, çocuklara olan tavrında da fazla yoğun olarak görülmekteydi Peygamberimiz (sav) hem kendi çocukları ve torunları ayrıca de ashabının çocukları ile çok yakından ilgilenmiş, doğumlarından isimlerinin konmasına, sağlıklarından ilimlerinin artmasına, giyimlerinden oynadıkları oyunlara dek onlar için tavsiyelerde bulunmuş, hatta kanımca yol göstermiş, ilgilenmişti Enes (ra) şöyle rivayet eder: Aile efradına karşısında Peygamber'den daha müşfik hiç kimseyi görmedim Oğlu İbrahim'in Medine'nin kenar mahallerinde oturan bir sütannesi vardı Sütannenin kocası bir demirci idi Hz Peygamber sıkça bu aileyi ziyarete giderdi Eve varınca demircinin izhirle dumanlanmış evine girer, çocuğu kucaklar, öper koklar ve bir müddet daha sonra dönerdi Bunu yaptığı süre da kendisi Arap yarımadasının derhal tamamını kaplayan ve Bizans İmparatorluğunun güney sınırlarına uzanan Medine devletinin tartışmasız yöneticisiydi

Torunları Hasan ve Hüseyin'i fazla severdi ve onlarla çoğu kez oynardı Torunları onun sırtına çıkıp ata binme oyunu oynarlardı Efendimiz torunu Hasan'ı (ra) omuzlarında taşırken: Ey Allahım ben onu seviyorum ve Senin de sevmeni niyaz ediyorum!derdi (Buhari ve Müslim) Ebu Hureyre birgün Allah Rasulü ile dışarı çıktıklarını ve Fatıma'nın evine geldiklerinde Peygamber'in Hasan'ı kastederek Küçük adam orada mı? Ufak adam orada mı?buyurduğunu ve Hasan'ın geldiğini, kucaklaştıkları sırada Allah Rasulü'nün (sav) Ey Allahım ben onu seviyorum, Senin de onu ve onu sevenleri sevmeni niyaz ediyorumbuyurduğunu rivayet etmiştir (Buhari ve Müslim) Rasulullah Hasan'ı omuzlarında taşırken sahabeden biri Hasan'a 'Bindiğin binek ne hoş binektir' dedi Peygamber 'Ve sürücüsü ne hoş sürücüdür' buyurdu(Tirmizi)

ÇOCUKLAR NEŞELİYSE MUTLU OLDU, ACILARINA ÜZÜLDÜ

Ebu Hureyre (ra) söylenti etmiştir: Yanına elAkra b Habis elTemim otururken Rasulullah Hasan'ı öptü ElAkra 'Benim on çocuğum var, ben onların hiç birini öpmedim' dedi Rasulullah ona hiddetle baktı ve 'Çocuklara merhamet etmeyene kimse acınacak şey etmez' buyurduEfendimiz'in (sav) oğlu İbrahim'in vefatında kutsal gözlerinden yaşlar süzülmeye başladı Abdurrahman bin Avf, ona 'Sen de mi ağlıyorsun ya Rasulallah?' diye sordu Hz Peygamber 'İbn Avf, bu merhamettendir' dedi ve daha fazla gözyaşı döktü 'Göz ağlar, kalp üzülür, ama biz yalnızca Allah'ın memnun olacağı sözü söyleriz' dedi

Bu davranışı Peygamber'in herkes gibi bir insan olduğunu ve diğer millet gibi acı ve üzüntü duyduğunu göstermektedir Peygamber de çocuklarıyla beraber yaşadı, onları sevdi, onlarla oynadı, onlarla güldü ve öteki insanların evlerinde çocuklarıyla beraber yaptığı her şeyi yaptı Onların keyifli zamanlarında mutlu oldu, acılarına üzüldü

Oğlu İbrahim öldüğünde, yaşlar yüzünden aşağıya yuvarlandı Sahabiler onu teselli ettiler Onun başkalarına üzüntülerini azaltmalarını öğütlediğini hatırlattılar, ama Peygamber şöyle buyurdu: Hayır, ben bağıra bağıra ağlamayı ve ölünün aşırı övülmesini yasakladım Sizin bende gördüğünüz sevgi eseridir ve kalpteki merhamettir; acınacak şey etmeyene merhamet edilmez Çocuğumuz için üzülüyoruz, gözler yaşla doluyor ve yürek derinlemesine kabarmaktadır, gerçi Rabbimiz'i üzecek hiçbir şey söylemeyiz Eğer vefat herkes tarafından peşine düşüp takip edilecek yol olmasaydı ve en sonuncumuz ilk gidenimize kavuşacak bulunmasaydı, İbrahim için bundan daha pozitif üzülürdümbuyurmuştu

Bütün bu olaylar çocuklarını ve torunlarını çok sevmesine rağmen, prensiplerinden hiçbir durumda fedakarlık etmediğini göstermektedir Onlara iyi davrandı ve şefkat gösterdi Lakin onlara olan sevgisinin ve şefkatinin davasını ve prensiplerini etkilemesine hiçbir süre izin vermedi Çocukları ile olan ilişkilerinde bayağı bir insan gibi davrandı ve yaşadı; şehvetli ve bedeni tüm zorlukları ve çileleri geçirdi Ama bunları tahammül ve azimle karşıladı Ölçüsünü kaybetmedi ve hangi durumda olursa olsun prensiplerini değiştirmedi Onun büyüklüğünün esası buradadır

Tarihte hiçbir insan tavır ve tavırda, iyi ahlakta ve takvada bu yüceliğe erişememiştir O, herkesten mükemmeldi Bütün bunlar ahlaki alımlılık ve olgunluk ile refah ve mutluluğun kazanılabilmesi için insanlığın Peygamber'den öğrenmesi ve günlük hayatında uygulaması gereken davranışlardır

Peygamber'in çocuklarıyla olduğu kadar eşleriyle de çok iyi ve dostça ilişkileri olduğuna ve onlarla çok huzurlu ve sakin bir hayat geçirdiğine tereddüd yoktur Evinin tüm atmosferi sevgi, şefkat, iyilik ve takva doluydu Peygamber'in (sav) kızı Fatıma Annemiz'in (ra) çocuklarına olan sevgisi de son derece kuvvetliydi Hz Peygamber mescitte namaz kılarken Hasan ve Hüseyin (ra) içeri girerek dedeleri Efendimiz'in (sav) sırtına oturdular, Efendimiz secdeyi uzattı, başını fakat çocuklar, sırtından inince kaldırdı(Taberani)

Semerkand Aile Dergisi Hanzade Yücel Ekim 2019 73SAYI

serhabercom *

858,500Konular
982,387Mesajlar
32,979Kullanıcılar
kara kartalSon üye
Üst Alt