Birbirinden cazip ikramların hazırlanıp sunulduğu Kurban Bayramı sofralarında, özellikle kırmızı et ve tatlı tüketimi oldukça artıyor Bu koşul; özellikle kalp hastalığı, hipertansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik sorunları olanlarda, gastrit, ülser gibi mide problemleri yaşayanlarda ve ileri yaşlardaki kişilerde ekstra sağlık sorunları yaratabiliyor Fakat bayram dönemlerinde bir takım minik lakin etkili gıda önlemleriyle keza sağlığınızı koruyabilir keza de bayram ikramlarının keyfini çıkarabilirsiniz Dyt Ayşe Korkmaz; Kurban Bayramı için dinç ve neşe saçan besin tüyoları verdi:•BAYRAMDA DA 5 ÖĞÜN BESLENİN: Bayram boyunca genellikle yapılan en büyük hata, gün içinde öğün sıklığına uyarı etmemek oluyor Buna ast olarak da akşam yemek yemek saatinde gecikiliyor ve yemek porsiyonları artırılıyor bu nedenle bayramlarda bile günde 4 5 öğün olacak şekilde bir gıda planı uygulanmalı Fazla miktarda ve geç saatlerde yemek yemekten kaçınılmalı•KIZARTMAYIN HAŞLAYIN: Bayramda keza ağız tadınız ayrıca de sağlığınız için beslenme seçiminde bir takım noktalara uyarı etmenizde avantaj var Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine, ızgara veya haşlamayı seçim edin Ağır hamur tatlıları, şeker, aşırı yağlı, çok tuz, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine, sebze ve meyve tüketimine tartı verinKAVURMAYI KISIK ATEŞTE PİŞİRİN•ETLERİ BİRKAÇ GÜN BEKLETİN: Kurban Bayramında dikkat edilmesi gereken en kayda değer nokta da sindirimi şiddet olan etlerin nasıl tüketileceği konusu oluyor Yeni indirimli hayvanların etlerindeki sertlik, ayrıca pişirmede ayrıca de sindirimde zorluğa yol açar böylece özellikle midebağırsak hastalığı olanlar; kurban etlerini anında değil, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama ya da ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmeli •KAVURMAYA KUYRUK YAĞI KATMAYIN: Ülkemizde Kurban Bayramlarında yapılması gelenek haline gelmiş olan kavurma, içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmeli Etin içeriğinde yer alan yağ, yemeğin lezzeti için tatmin edici olduğundan keza yağ eklemeye lüzum kalmıyor HAM KÖFTEDEN UZAKTAN DURUN•MANGALDA ETLER HAM KALMASIN: Mangal yapılması durumunda ise etlerin kömürleşmemesine, dışı pişen, içi çiğ kalan etlere uyarı edilmeli Ayrıca yüksek tehlike taşıyor olmasından dolayı ham köfte tüketiminden kaçınılmalı•ETİN YANINDA ZEYTİNYAĞLI OLSUN: Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında ham sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalı Çiğ ette yer alan mikroorganizmaların sebze meyvelere geçmesine önlemek için farklı tahtalar göstermek gereklidir Bunun için pratikte karışıklık olmaması için de bambaşka renk kesme tahtaları kullanılabilir Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler seçim edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalı Öğünlerde, etin yanına mutlaka dengelenmiş bir öğün olması için salata ya da zeytinyağlı sebze yemeği ek edilmeli HAMUR TATLILARINI TADIMLIK YİYİN ÇİKOLATA DEĞIL KURU MEYVE İKRAM EDİN•Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlıları tadımlık miktarlarda yenmeli Bir sonraki yapacağınız ziyarette yeniden ikram yapılacağı ve bunun büyük olasılıkla tatlı olacağı unutulmamalı•Bayramda bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketilir Fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikâyetlere neden olur Çikolataya ve şekere alternatif olarak; vitamin ve mineralden varlıklı ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler tercih edilebilirÖRNEK KURBAN BAYRAMI MÖNÜSÜSabah •Tatsız çay ya da bitki çayı•Bütün buğday ekmek•1 – 2 dilim peynir•5 – 6 adet zeytin ya da 3 parça ceviz•Domates salatalık yeşillik•Kuru kayısı Ara •1 orta boy meyve Öğle Akşam •1 2 aya kadar et tavuk balık•Bol salata (yağsız, limoni ) veya 1 tabak sebze yemeği•Bütün buğday ekmeği ya da az miktarda pilav veya makarna•1 kase yoğurtAra •Yarım porsiyon sütlü tatlı ya da 1 orta boy meyveimg alt src sebzeyleetiaynitahtadadogramayin5c43c7af02232jpegDyt Ayşe KorkmazNOT: Yukarıdaki menü dinç bireyler için misal bir listedir Unutulmamalıdır oysa beslenme planı kişiye özeldir id Gad300250