Çabucak acilen her validenin meskende savaş ettiği bir mevzu varsa oda evlatlarının beslenmelerinde gösterdiği zerzevat uğraşıdır. Sağlıklı bir gelişim için münhasıran de çocuklarda katiyetle tüketilmesi gereken zerzevat, evlatlar tarafından sevilmiyor büyük külfetler olabilir! Bunun için evlatla arbede etmek bölgesine zerzevat yemeye teşvik edecek ve birebir vakitte sebzeyi sevmeyi sağlayacak prosedürler uygulayabilirsiniz. Evet zerzevat yemeyen evlada ne yapılmalı? Evlatlara zerzevat nasıl sevdirilir? Çocuklarda zerzevat tüketimi...
Sıhhat açısından çok yararlı bilinen sebzeler büyük küçük herkesin faydalanması gereken en kıymetli yiyeceklerdendir. Bol ölçüde vitamin, mineral ve protein bulunduran sebzeler, beslenmeyi sağlıklı yollarla gerçekleştirip gelişimi olumlu etkilerken, yetişkinlikte daha çok düşük kalorileri sayesinde ziyade kilo alımının önüne geçmeye yarıyor. Vücuda sağladığı yararlara baktığımızda münhasıran de sağlıklı bir gelişim için zerzevatın muhakkak tüketilmesi gereken bir yiyecek olduğunun bilincinde olan valideler, evlatları sevmese dahi kapalıdan bile olsa beslenme programlarına katmaya çalışır. Bunun için zerzevatları daha çok püre formunda makarna sosuna ya da havuç üzere besinlerin rendelenmiş hali ile keklerin içinde kullanılması yaygındır.
Gelgelelim burada atlanmaması gereken değerli bir ayrıntı var ki o da zerzevatları farklı yiyeceklerin içinde bekletmenin çok olumlu bir tesirinin olmadığıdır. Bu nedenle çocuklarda izlenebilecek en ülkü metot zerzevatın bütün halinde sunulmasıdır. Şayet evlat zerzevat yemeyi sevmiyorsa sevebileceği metotlarla yedirilmesi gerekir.
ZERZEVAT SEVMEYEN EVLADA ZERZEVAT NASIL YEDİRİLİR?
Çocuklarda zerzevat tüketimi için izleyebileceğiniz yollar arasında çiğ sebzeleri üzerine batırabileceği sağlıklı dipsoslar hazırlanabilir. Dipsos çeşitlerinde kullanılabilecek ülkü soslar cacık, salsa, humus ve çiftlik sosudur. Havuç, salatalık ve kereviz sapı üzere yiyecekleri humusla sunarak evladınıza sevdirebilirsiniz.
Birçok yetişkinin bile bayıla bayıla yemediği brokoli ve karnıbaharı evlatların sevmemesi biraz daha olağandır. Ama yararları bakımından yeniden muhakkak tüketilmesi gereken bir zerzevat ikilisi olup üzerine peynir eritilebilir. Kalsiyum destekli peynirli zerzevat tüketimi vücuda epeyce yararlıdır.
Zerzevatları haşlama yolu vitamin ve minerallerinin kaybolmasının yanı sıra evladında güzeline gitmeyecektir. Bunun mekanına zerzevatları fırında ve buharda pişirmeye dikkat edin. Evlatlar dokuları değişmeyen zerzevatları sevdiği için fırında pişirilen içi yumuşak, dışı çıtır zerzevatları daha kolay bölge.
Baharat tüketimine 2 yaşından büyük çocuklarda başlanılabileceğini lakin tekrar de bu durumun evlada nazaran değiştiğini belirten bilirkişilerden yola çıkarak, sebzelere ekleyeceğiniz zerdeçal, kimyon ve baharat zerzevat tadını sevmeyen evlatlar için yararlı olacaktır. Tıpkı devranda antioksidan özelliği olan baharatlar hazmı da kolaylaştırır.
Kelamdan daha tesirli olan bir şey varsa oda sergilenen hareketlerdir. Evlatlar için ayna vazifesi gören ana ve pederler, evlatlarına sadece ''Sebze ye!'' dememeli onlarla birlikte kendileri de yiyerek örnek olmalıdır.
Mahsusen de küçük yaş kümesindeki evlatları görsel sunumlarla zerzevat yemeye ikna etmek daha kolaydır. Tabağına hazırlayabileceğiniz sefalı sunumlarla zerzevat tüketimini sefalı hale getirebilir velev oyuna bile dönüştürebilirsiniz!
Evlatların, zerzevatın nerden geldiğini ve seçim sürecini görmesi iştahını arttırır. Çocuğunuz kendisinin seçtiği zerzevatları daha çok yemek velev.
EVLATLARA ISPANAK NASIL YEDİRİLİR?
Güçlü bir demir menşesi olan ıspanak, büyüme ve gelişme için çok kıymetlidir. Zerzevat sevmeyen derhal hemen her evladın yemekte en çok direttiği ve validelerini üzdüğü zerzevat ıspanaktır. Şayet sizinde evladınız ıspanağı sevmiyorsa bir de ıspanaklı tavuk sarmayı denemenizde yarar var! İşte nefis mi nefis ıspanaklı tavuk...
Birinci evvel 3 yemek kaşığı zeytinyağını tavada kızdırıp 2 sarımsak, 1 kuru soğan ve 300 gram doğranmış ıspanağı soteleyin. Daha sonra bir çay kaşığı tuz ve 1 paket krema ekleyin. Akabinde 3 tane tavuk göğsünü ikiye ayırıp inceltin.
Üzerine hazırladığınız harçtan döküp şıkça sarın ve kürdan batırıp fırın tepsisine dizin. İç harcının dibinde kalan suyu ve 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peynirini serpiştirip 200 noktalık fırında yarım saat pişirin.
Afiyet olsun...
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.