resimli sardali tarifi
Sardali nasıl yapılır
Sardali malzemeleri
Malzemeler :
1 kg sardalya
34 adet domates
23 adet soğan
150 gram tulum peyniri
23 corba kaşığı zeytinyağı
2030 sap maydanoz
2 cay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı turşu jalapenno biber
1,52 bardak su
balığın filetosunu cıkaracağız Yani kafası,karnı ve orta kılcığı temizlenecek, geriye lop eti kalacak Balıkcıların hazır sattığı fileto hayatta olmaz, cunku taze balığın orta kılcığını cıkarıp temizlemek super zahmetli ve vakit alıcı bir iş olduğundan, bunun da bedelini 23 bilemedin 5 YTL’lik sardalyaya ilave etmenin sorunlu olmasından dolayı, balıkcılar bu işlemi ancak balık bir gun bekleyip eti yumuşadıktan ve orta kılcık kolay alınacak hale geldikten sonra yaparlar Bunu da genelde gunluk balık satılamamış ise,elde kalan balığı cazip, zahmetsiz pişirilebilecek bir sunum ile pazarlama adına yapmış olmaları kuvvetle muhtemeldir Gunluk taze balığı ancak gozumuzun onunde ayıklatabilirsek olur, ancak; bir kilo sardalyanın asgari 20 dakikada
ayıklanabileceğini bu da eli bu işe alışmış birisi tarafından, yoksa benim gibi 4045 dakikada ve bu sureyi beklemeği goze almamız gerekeceğini, ayrıca bu ozel el emeği icin ekstra bir ucret odemez isek yediğimiz balıktan azami lezzeti alamayacağımızı bilmeliyiz
Balıkcı ayıklasa da bu balıkları son bir kez yine ellemek gerekecek,cunku hem pulları hem de karın boşluğundaki siyah zarı yuzde yuz temizlenmiş olmaz
Temizleme işlemi icin eğer deniz suyu kullanabilme şansı varsa,bu cok daha iyi olur
Balığı eğer kendimiz ayıklamış isek,ve bu işlem sonucunda ellerimiz sanki kremlenmiş gibi olmuş yani balığın yağı ile sıvanmış bir duruma gelmiş ise, neticeden cok umitvar olabiliriz
Cunku, yağlı ve pek makbul bir sardalyayı denk duşurebilmişiz manasına gelir,şimdiden keyiflenebiliriz
Vaziyet bundan biraz uzaksa da,hemen umitsizliğe kapılmayalım, ileriki aşamalarda yemeğimize peynir katma esnasında,ekstradan bir kaşık tereyağ ilavesi ile de,ideale yakın bir neticeyi umabiliriz
Teflon tavamızı alıyor,tum yuzeyini ne cok ince ne de cok kalın bir tabaka olarak kaplayacak şekilde sızma zeytinyağımızı dokuyoruz
Bunun uzerine mumkunse Fersan marka Jalapenno (Halepenyo diye okunuyormuş) turşu biberden dolu dolu 2 tatlı kaşığı,suyu da dahil,ekliyoruz
Bu turşu biber normalde hayli acı olsa da,neticede bu acılığın yemeğimize,ancak cok seyreltilmiş ve acı sevmezlerin bile pek itiraz etmeyeceği bir kıvamda yansıyacağını soyleyebilirim Fakat, yine de, bu acı işine karşı mesafeli iseniz sadece biber kısmını bir kaşığa da duşurebiliriz, ancak suyu yine iki kaşık olsun Bu turşu biber ve suyunun ilavesinin,lezzet dışında goruntuye, yani yemeğimizin ve ozellikle suyunun rengine esaslı bir albeni kattığını duşunuyorumBir kaşık kararı ile yapılan yemek, kucuk cocuklarımızın dahi, yerken acıyı pek hissetmeyecekleri bir kıvamda olacaktırAcı severler ise bu miktarı, arzuladıkları oranda arttırabilirler Ancak, beraberinde eklenen suyunu ne kadar coğaltır isek,daha ileriki aşamada yemeğe katacağımız tuzu da azaltmamız gerekecek Eğer, turşu biberimizi,iki değil de beş kaşık ilave etmişsek, ilerde eklenecek tuzdan tamamen vazgecmemizi tavsiye edebilirim Biberlerimizi tabana yayıyoruz
Sonra ne cok ince ne de cok kalın halkalar halinde kesilen soğanlarımızı tum tabana bir sıra olacak şekilde diziyoruz
Soğanlarımız,kırmızı soğan da olabilir,hatta oncelikle tercih bile edilebilirDamak zevkinize kalmış
Benzer işlemi bir sıra da domates ile yapıp,ustune ikinci sırayı oluşturuyoruz
Sonra fileto sardalyalarımızı,bir sıra;derisi alta gelecek şekilde dizerek,ucuncu sırayı oluşturuyoruz,bu işlemi,balığın yarısını kullanacak şekilde denk getirmeye calışıyoruz Balığı ilk baştan ele aldığımızda,tane olarak sayar isek,sayı kullanarak da boluşumu kolaylaştırabiliriz
Bu safhada,bir bardak suya iki kucuk kaşık tuz atıp karıştırdıktan sonra malzemenin ustune dokuyoruz
Akabinde, bu sardalyaların ustune bir sıra da kalınca kesilmiş tulum peyniri diziyoruz, kalınca derken, gevrekcilerin gevrek yanında verdiği peynir kalınlığının iki misli gibi bir kalınlık duşunebiliriz Bu kalınlık ayarı, peynirimizin onemli bir kısmı erise dahi, yemeğimizde; eser miktarda yarı eriyik halde peynirin de kalmış olmasını sağlayacak, ki,bunun ne esaslı bir lezzet olduğunu inşaallah bu uygulamayı yapan her kişi takdir edecektir
Kaliteli bir koyun peynirini, ben tavsiye ediyorum,fakat caresiz isek, beyaz peynir de olur,kaşar da olur; ancak hicbiriyle tulum ile erişilebilecek zirveye yaklaşamayız, zannımca
Kalan balığımızı da tum malzemenin ustunu son bir sıra olarak ortecek şekilde,yine derisi altta olacak şekilde diziyoruz
Tum malzemeyi elimizle presleyip boşluk bırakmayacak şekilde sıkıştırıyoruz Malzeme ile aynı hizaya gelecek kadar su ekliyoruz,ki en cok,bir bardak olmalı Buradaki tum ayarlamalar, bir kilo sardalya icin gecerlidir Su ile ilgili miktarların, domateslerimizin bol sulu ve mevsiminde olduğu yaz aylarında azaltılmasını oneririm
Tavanın ustunu hilal şeklinde bir boşluk bırakacak bir kapak ile ortuyor ve kırkbeş dakika en kısık ateşte pişiriyoruz
Alıntıdır
Sardali nasıl yapılır
Sardali malzemeleri
Malzemeler :
1 kg sardalya
34 adet domates
23 adet soğan
150 gram tulum peyniri
23 corba kaşığı zeytinyağı
2030 sap maydanoz
2 cay kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı turşu jalapenno biber
1,52 bardak su
balığın filetosunu cıkaracağız Yani kafası,karnı ve orta kılcığı temizlenecek, geriye lop eti kalacak Balıkcıların hazır sattığı fileto hayatta olmaz, cunku taze balığın orta kılcığını cıkarıp temizlemek super zahmetli ve vakit alıcı bir iş olduğundan, bunun da bedelini 23 bilemedin 5 YTL’lik sardalyaya ilave etmenin sorunlu olmasından dolayı, balıkcılar bu işlemi ancak balık bir gun bekleyip eti yumuşadıktan ve orta kılcık kolay alınacak hale geldikten sonra yaparlar Bunu da genelde gunluk balık satılamamış ise,elde kalan balığı cazip, zahmetsiz pişirilebilecek bir sunum ile pazarlama adına yapmış olmaları kuvvetle muhtemeldir Gunluk taze balığı ancak gozumuzun onunde ayıklatabilirsek olur, ancak; bir kilo sardalyanın asgari 20 dakikada
ayıklanabileceğini bu da eli bu işe alışmış birisi tarafından, yoksa benim gibi 4045 dakikada ve bu sureyi beklemeği goze almamız gerekeceğini, ayrıca bu ozel el emeği icin ekstra bir ucret odemez isek yediğimiz balıktan azami lezzeti alamayacağımızı bilmeliyiz
Balıkcı ayıklasa da bu balıkları son bir kez yine ellemek gerekecek,cunku hem pulları hem de karın boşluğundaki siyah zarı yuzde yuz temizlenmiş olmaz
Temizleme işlemi icin eğer deniz suyu kullanabilme şansı varsa,bu cok daha iyi olur
Balığı eğer kendimiz ayıklamış isek,ve bu işlem sonucunda ellerimiz sanki kremlenmiş gibi olmuş yani balığın yağı ile sıvanmış bir duruma gelmiş ise, neticeden cok umitvar olabiliriz
Cunku, yağlı ve pek makbul bir sardalyayı denk duşurebilmişiz manasına gelir,şimdiden keyiflenebiliriz
Vaziyet bundan biraz uzaksa da,hemen umitsizliğe kapılmayalım, ileriki aşamalarda yemeğimize peynir katma esnasında,ekstradan bir kaşık tereyağ ilavesi ile de,ideale yakın bir neticeyi umabiliriz
Teflon tavamızı alıyor,tum yuzeyini ne cok ince ne de cok kalın bir tabaka olarak kaplayacak şekilde sızma zeytinyağımızı dokuyoruz
Bunun uzerine mumkunse Fersan marka Jalapenno (Halepenyo diye okunuyormuş) turşu biberden dolu dolu 2 tatlı kaşığı,suyu da dahil,ekliyoruz
Bu turşu biber normalde hayli acı olsa da,neticede bu acılığın yemeğimize,ancak cok seyreltilmiş ve acı sevmezlerin bile pek itiraz etmeyeceği bir kıvamda yansıyacağını soyleyebilirim Fakat, yine de, bu acı işine karşı mesafeli iseniz sadece biber kısmını bir kaşığa da duşurebiliriz, ancak suyu yine iki kaşık olsun Bu turşu biber ve suyunun ilavesinin,lezzet dışında goruntuye, yani yemeğimizin ve ozellikle suyunun rengine esaslı bir albeni kattığını duşunuyorumBir kaşık kararı ile yapılan yemek, kucuk cocuklarımızın dahi, yerken acıyı pek hissetmeyecekleri bir kıvamda olacaktırAcı severler ise bu miktarı, arzuladıkları oranda arttırabilirler Ancak, beraberinde eklenen suyunu ne kadar coğaltır isek,daha ileriki aşamada yemeğe katacağımız tuzu da azaltmamız gerekecek Eğer, turşu biberimizi,iki değil de beş kaşık ilave etmişsek, ilerde eklenecek tuzdan tamamen vazgecmemizi tavsiye edebilirim Biberlerimizi tabana yayıyoruz
Sonra ne cok ince ne de cok kalın halkalar halinde kesilen soğanlarımızı tum tabana bir sıra olacak şekilde diziyoruz
Soğanlarımız,kırmızı soğan da olabilir,hatta oncelikle tercih bile edilebilirDamak zevkinize kalmış
Benzer işlemi bir sıra da domates ile yapıp,ustune ikinci sırayı oluşturuyoruz
Sonra fileto sardalyalarımızı,bir sıra;derisi alta gelecek şekilde dizerek,ucuncu sırayı oluşturuyoruz,bu işlemi,balığın yarısını kullanacak şekilde denk getirmeye calışıyoruz Balığı ilk baştan ele aldığımızda,tane olarak sayar isek,sayı kullanarak da boluşumu kolaylaştırabiliriz
Bu safhada,bir bardak suya iki kucuk kaşık tuz atıp karıştırdıktan sonra malzemenin ustune dokuyoruz
Akabinde, bu sardalyaların ustune bir sıra da kalınca kesilmiş tulum peyniri diziyoruz, kalınca derken, gevrekcilerin gevrek yanında verdiği peynir kalınlığının iki misli gibi bir kalınlık duşunebiliriz Bu kalınlık ayarı, peynirimizin onemli bir kısmı erise dahi, yemeğimizde; eser miktarda yarı eriyik halde peynirin de kalmış olmasını sağlayacak, ki,bunun ne esaslı bir lezzet olduğunu inşaallah bu uygulamayı yapan her kişi takdir edecektir
Kaliteli bir koyun peynirini, ben tavsiye ediyorum,fakat caresiz isek, beyaz peynir de olur,kaşar da olur; ancak hicbiriyle tulum ile erişilebilecek zirveye yaklaşamayız, zannımca
Kalan balığımızı da tum malzemenin ustunu son bir sıra olarak ortecek şekilde,yine derisi altta olacak şekilde diziyoruz
Tum malzemeyi elimizle presleyip boşluk bırakmayacak şekilde sıkıştırıyoruz Malzeme ile aynı hizaya gelecek kadar su ekliyoruz,ki en cok,bir bardak olmalı Buradaki tum ayarlamalar, bir kilo sardalya icin gecerlidir Su ile ilgili miktarların, domateslerimizin bol sulu ve mevsiminde olduğu yaz aylarında azaltılmasını oneririm
Tavanın ustunu hilal şeklinde bir boşluk bırakacak bir kapak ile ortuyor ve kırkbeş dakika en kısık ateşte pişiriyoruz
Alıntıdır