Sanayi yıla fena başladı 1549326101 1549326101 sanayiyilakotubasladi5c58d71a6abeesanayiyilakotubasladi5c58d71a6abee http:staticguncelnetarchive88941ayPdEPCAM2İmalat sanayiinde kapasite tatbik oranı Ocak'ta yüzde 638'e indi İmalat sanayinde kapasite kullanımı, bu yılın Ocak ayında, geçen yılın aynı ayına tarafından 16,5 puan azalarak, yüzde 63,8 seviyesinde gerçekleşti Söz konusu ayda, imalat sanayinde ''üretim değeri'' ağırlıklı kapasite kullanımı en az sektör, yüzde 40,7 ile büro, muhasebe veri işlemleri alet imalatı oldu Türkiye Istatistik Bilimi Kurumu (TÜİK), imalat sanayinde eğilimler anketi Ocak ayı sonuçlarını açıkladı Buna kadar, Ocak ayında imalat sanayinde kapasite kullanım oranı, devlet sektöründe yüzde 68,8, özel sektörde yüzde 63 oldu 2008 yılının aynı döneminde kapasite dilekçe oranları kamuda yüzde 88,7, özel sektörde yüzde 79,1 olarak belirlenmişti HANGİ SEKTÖR NE DEĞIN KAPASİTEYLE ÇALIŞTI? İmalat sanayinde iktisadi faaliyet kollarına kadar kapasite kullanımı minimum sektör, yüzde 40,7 kapasite kullanımı ile ofis, muhasebe data işlemleri alet imalatı oldu Bunu, yüzde 41,6 kapasite kullanımıyla taşıt araçları ve karoseri imalatı, yüzde 58,4 ile derinin işlenmesi, bavul ve çanta imalatı, yüzde 59,3 ile mobilya imalatı, yüzde 61,2 ile diğer yerde sınıflandırılmayan makina ve techizat imalatı izledi Ocak ayında kapasite tatbik oranları, yiyecek ürünleri ve meşrubat imalatında yüzde 66,9, tütün ürünleri imalatı yüzde 81,1, tekstil ürünleri imalatı yüzde 67,5, giyim eşyası imalatı yüzde 74,9, ağaç ve mantar ürünleri imalatı yüzde 73,1, kağıt ve kağıt ürünleri imalatı yüzde 72,8, basım ve yayım imalatı yüzde 66,6, kok kömür rafineri edilmiş petrol ürünleri imalatı yüzde 62,9, kimyasal madde ürünleri imalatı yüzde 65, plastikkauçuk ürünleri imalatı yüzde 67,3, metalik olmayan öteki mineral madde imalatı yüzde 62,8, başlıca metal sanayi imalatı yüzde 66,9, metal eşya sanayi yüzde 62,1, başka yerde sınıflandırılmayan elektrikli makina cihaz imalatı yüzde 66,7, radyo, TV haberleşme cihazları imalatı yüzde 64,4, tıbbi, optik alıngan makine imalatı yüzde 80, öteki ulaşım araçları imalatı yüzde 82 oldu TALEP YETERSİZLİĞİ BAŞLICA NEDEN Ocak ayında, işyerlerinin, tam kapasiteyle çalışmamasının nedenleri arasında talep yetersizliği ilk sırada yer aldı Hammadde yetersizliği, mali imkansızlıklar, işçilerle ilgili meseleler ve enerji yetersizliği diğer nedenler olarak sıralandı İç pazarda istek yetersizliği yüzde 49,8 ve dış pazarda istek yetersizliği yüzde 28,5 oranında etkin oldu Mali imkansızlıklar yüzde 4, yerli mallarda hammadde yetersizliği yüzde 3,2 ve ithal mallarda hammadde yetersizliği yüzde 1,7, işçiler ile ilgili meseleler yüzde 1,5 oranında etkin oldu İŞYERLERİNDE ÜRETIM MİKTARI YÜZDE 2 ARTTI DAHASI işyerlerinde Ocak ayı üretim miktarı yüzde 2 oranında arttı Şubat ayında üretim miktarının yüzde 1,2 oranında azalması bekleniyor Ocak ayı satmak miktarı ise yüzde 4,9 oranında azalırken, bunun Şubat ayında yüzde 1,2 gerileyeceği bekleniyor Ocak ayı satış fiyatları ise değişmedi Şubat ayında yüzde 0,2 artacağı bekleniyor Ocak ayı hammadde fiyatları ise yüzde 0,3 oranında arttı, Şubat ayında da bunun yüzde 0,2 azalacağı varsayım ediliyor