iltasyazilim
FD Üye
Kafkaslar ‘da oldukça yaygın bir şekilde yapılan samsanın, buradaki yapılışı börek tarzındadır Balkanlara doğru ise, samsa şerbetli tatlı olarak hazırlanır Bölgede tatlının anlamı baklava dilimi olarak kullanılır Sizler için hazırladığımız tarifte bu şekilde baklava dilimi gibi olacak Burada her dilim tatlı samsa olarak anılır Bu bölgelerde samsa tatlısı, çoğu zaman nemse baklavası olarak ta anılmaktadır Bu Trakya yöresinde de yaygın olarak yapılır Aralarında herhangi bir malzeme farkı bulunmamasına rağmen, hazırlanmasında ve şekli açısından küçük farklılıklar içerir Samsa biraz oklava tatlısıyla da benzerlik gösterir Fakat oklava tatlısı yapılırken hamur şeritler şeklinde kesilmeden, hepsi bütün olarak kullanılır İçine iç harcı koyularak, hamur oklavayla sarılır Oklava çıkarıldığında dilimlenir ve fırına konularak pişirilir Tatlının iç harcı için genellikle ceviz kullanılmaktadır Ancak bazen badem ve bazı tatlılarda fındık ta kullanılır Şimdi hep birlikte samsa tatlısını hazırlamaya başlayalım
Samsa tatlısı için gerekli olan malzemeler
2 su bardağı elenmiş un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet yumurta sarısı ( Hamuru için )
1 adet yumurta sarısı ( Üzeri için )
Birkaç damla limon suyu
Bir fiske tuz
1 su bardağı ceviz içi ( Arzu ederseniz badem içi ya da fındık içi kullanabilir)
2 yemek kaşığı toz şeker
1 adet yumurta akı ( İç harcı için )
1 adet limon kabuğu rendesi
Şerbet malzemeleri
2,5 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
Yarım limon suyu
Samsa tatlısının yapımı
Yoğuracağınız derin bir kabın içerisine unu koyup, ortasını havuz gibi açın İçerisine tereyağı, bir fiske tuz, yumurta sarısı ve birkaç damla limon suyunu koyarak, ılık suyla beraber yoğurup kulak memesi yumuşaklığında olan bir hamur elde etmelisiniz Hamurun üstüne ıslak bir bez örtüp, on dakika kadar dinlendirmelisiniz Daha sonra hamuru oklava yardımıyla 3035 cm çapında bir yufka olarak açın Bunu bildiğiniz bir zarf gibi kapatıp, yeniden on dakika kadar dinlenmesini sağlayın Bu şekilde hamurunuzu birkaç defa açıp, yeniden dinlendirin
Bir kâsenin içinde tatlının iç harcını hazırlamaya başlayalım Kaseye tercihe göre ceviz içini, limon kabuğu rendesi, yumurta akı ve toz şekeri koyup, bunların hepsini birlikte karıştırın Şimdi dinlendirilmiş olan hamuru biraz unlayın ve bir mm kalınlığında olacak biçimde oklavayla açmaya başlayın Hamurunuzun dış kenarlarını bir bıçakla kesip kare ya da dikdörtgen bir hale getirin Bu kestiğiniz hamurdan beş cm genişliğinde ve 1520 cm kadar uzunluğunda olan şeritler çıkarın Bu şeritlerin kendinize yakın olan tarafına hazırlamış olduğunuz iç harcından bir miktar kadar koyun
Harcınızı fazla koymamaya dikkat etmelisiniz Hamur fazla kalın olmasın Şerit halinde olan hamuru iç harcını dökmeyecek şekilde rulo yapıp düzgünce sarın Kenarlarını açık olarak bırakın Bunları içerisini yağladığınız ya da yağlı bir kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine düzgünce yerleştirin Tüm hamur şeritlerini bu şekilde bitirdikten sonra, üstlerine yumurta sarısından sürün Samsa tatlısını eğer nemse baklavası olarak hazırlamak isterseniz, hamurdan beş cm genişliğinde olan kare parçalar keser ve içine iç harcından koyarsınız Bu parçaları üçgen şeklinde kapatıp, fırın tepsisinin içine dizersiniz
Bu sırada fırınınızı 180200 derecede ısıtmış olun Samsa tatlısını fırının içine koyarak, üstleri kızarıncaya kadar fırında pişirin Bu arada tatlınızın şerbet malzemelerini bir tencereye koyup, iyice ağdalanmış olacak şekilde pişirin Tatlının şerbetlenmesini yaparken tatlı ılık, şerbet ise sıcak olacak şekilde olsun Ilınmış olan tatlının üstüne sıcak şerbeti döküp, 12 saat kadar dinlenmesini ve şerbeti içine iyice çekmesini sağlayın Daha sonra üstlerine toz antep fıstığı dökerek, servis tabaklarına alabilirsiniz Sevdikleriniz için oldukça güzel bir ikramlık hazırlamış oldunuz
Afiyet olsun
Samsa tatlısı için gerekli olan malzemeler
2 su bardağı elenmiş un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet yumurta sarısı ( Hamuru için )
1 adet yumurta sarısı ( Üzeri için )
Birkaç damla limon suyu
Bir fiske tuz
1 su bardağı ceviz içi ( Arzu ederseniz badem içi ya da fındık içi kullanabilir)
2 yemek kaşığı toz şeker
1 adet yumurta akı ( İç harcı için )
1 adet limon kabuğu rendesi
Şerbet malzemeleri
2,5 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
Yarım limon suyu
Samsa tatlısının yapımı
Yoğuracağınız derin bir kabın içerisine unu koyup, ortasını havuz gibi açın İçerisine tereyağı, bir fiske tuz, yumurta sarısı ve birkaç damla limon suyunu koyarak, ılık suyla beraber yoğurup kulak memesi yumuşaklığında olan bir hamur elde etmelisiniz Hamurun üstüne ıslak bir bez örtüp, on dakika kadar dinlendirmelisiniz Daha sonra hamuru oklava yardımıyla 3035 cm çapında bir yufka olarak açın Bunu bildiğiniz bir zarf gibi kapatıp, yeniden on dakika kadar dinlenmesini sağlayın Bu şekilde hamurunuzu birkaç defa açıp, yeniden dinlendirin
Bir kâsenin içinde tatlının iç harcını hazırlamaya başlayalım Kaseye tercihe göre ceviz içini, limon kabuğu rendesi, yumurta akı ve toz şekeri koyup, bunların hepsini birlikte karıştırın Şimdi dinlendirilmiş olan hamuru biraz unlayın ve bir mm kalınlığında olacak biçimde oklavayla açmaya başlayın Hamurunuzun dış kenarlarını bir bıçakla kesip kare ya da dikdörtgen bir hale getirin Bu kestiğiniz hamurdan beş cm genişliğinde ve 1520 cm kadar uzunluğunda olan şeritler çıkarın Bu şeritlerin kendinize yakın olan tarafına hazırlamış olduğunuz iç harcından bir miktar kadar koyun
Harcınızı fazla koymamaya dikkat etmelisiniz Hamur fazla kalın olmasın Şerit halinde olan hamuru iç harcını dökmeyecek şekilde rulo yapıp düzgünce sarın Kenarlarını açık olarak bırakın Bunları içerisini yağladığınız ya da yağlı bir kâğıt serdiğiniz fırın tepsisine düzgünce yerleştirin Tüm hamur şeritlerini bu şekilde bitirdikten sonra, üstlerine yumurta sarısından sürün Samsa tatlısını eğer nemse baklavası olarak hazırlamak isterseniz, hamurdan beş cm genişliğinde olan kare parçalar keser ve içine iç harcından koyarsınız Bu parçaları üçgen şeklinde kapatıp, fırın tepsisinin içine dizersiniz
Bu sırada fırınınızı 180200 derecede ısıtmış olun Samsa tatlısını fırının içine koyarak, üstleri kızarıncaya kadar fırında pişirin Bu arada tatlınızın şerbet malzemelerini bir tencereye koyup, iyice ağdalanmış olacak şekilde pişirin Tatlının şerbetlenmesini yaparken tatlı ılık, şerbet ise sıcak olacak şekilde olsun Ilınmış olan tatlının üstüne sıcak şerbeti döküp, 12 saat kadar dinlenmesini ve şerbeti içine iyice çekmesini sağlayın Daha sonra üstlerine toz antep fıstığı dökerek, servis tabaklarına alabilirsiniz Sevdikleriniz için oldukça güzel bir ikramlık hazırlamış oldunuz
Afiyet olsun
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.