
Asma yapraklarını uzun mühlet saklamanın en kolay yolu salamura yapmaktır. Evvelden köylerde yapılan yaprak salamuralar artık her tarafta marketlerde satılıyor. Yaprakları münasebetli fiyata bulduğunuzda ya da bahçenizden topladığınızda tuzlu suyun içine basarak uzun müddet saklayabilirsiniz. Evet yaprak salamurası nasıl yapılır? Pratik salamura tanımı nedir? Öğrenmek için tıklayabilirsiniz.
Salamura, sebze ve meyvelerin velev kimi vakit da etlerin hususî bir fermantasyon sürecinden geçerek saklanmasına verilen isimdir. Umumiyetle yaz aylarında mevcut olan eserlerin kışın da kolaylıkla tüketilmesi için yapılan salamura süreci, Anadolu topraklarında sıkça uygulanan bir metottur. Çok eski yıllarda buzdolabının olmadığı periyotlarda başlayan bu metot, sıhhat açısından da zararı bulunmamaktadır. Günümüzde salamurası yapılan en çok besin ise asma yaprağıdır. Çerez üzere tüketilen zeytinyağlı sarmalar, lezzetli asma yaprağından yapılır. Asma yaprağı lezzetli tadının yanı sıra kalorisi çok düşüktür, vitamin içeriği C,E,A,K ve B6, demir, lif, kalsiyum, magnezyum, bakır, manganez üzere besin kaynakları bulunur. Toplardamarları güçlendirici tesire sahip olan asma yaprakları bacak damarlarındaki şişmeler de, varis ve hemoroide yararlıdır. Rahim kanamalarını durdurmaya yardımcı olur. Bunun haricinde asma yaprağı ve kuru üzüm hafızayı kuvvetlendirir. Peki hem sıhhate yararlı hem de afiyetle yediğiniz yaprak salamura nasıl yapılır?

YAPRAK SALAMURA TANIMI:
GEREÇLER
Yarım kilo kaya tuzu
2 litre su
2 kilo asma yaprağı
1 su bardağı kaya tuzu
Kavanoz

YAPILIŞI
Birinci olarak geniş bir kaba su koyun ve yarım kilo kaya tuzunu bu suyun içine ek edin, karıştırarak tuzu eritin. Yaprakları şıkça yıkayın ve kavanoza demetler halinde şıkça yerleştirin. Her demetin arasına bardakla kaya tuzunu ekleyin ve tekrar demetlerden koyun. Bu halde aralarına tuz atarak tüm yaprakları basın ve elinizle üstten sıkı bastırın.

Daha sonra tuzlu suyu içine yavaş yavaş ekleyin ve altlara inmesini sağlayın. Suyu külliyen kavanozu doldurduktan sonra en üstüne plastikleri, yaprağın yukarı çıkmaması için koyun.
Plastikleri koyduktan sonra kavanozun ağzını sımsıkı kapatın. Serin tarafta koruma edin ve arada denetim edin. Suyu azalınca arada tuzlu su ek edin.
Afiyet olsun...