Muhafaza programı ne demek :Koruma programı çok yemek yemekte değil , diyet yapmakta değil.Korumada gaye gri beslenmeyi bulmak yani sizin yaşantınıza , aktivitenize ve düştüğünüz kiloya nazaran almanız gereken protein karbonhidratların bütün yiyeceklerin âlâ bir formda planlanıp size öğretilmesi gereken bir süreç .Tam manasıyla gri ,ne siyah (aşırı yeme )ne de beyaz (diyet yapmak ) hayatınız boyunca diyet yapamayacağınız üzere yapmamalısınız da , zayıfladıktan sonra size şahsi himaye programını öğrenmelisiniz.
Diyetiniz size hususî olmasının yanı sıra sizlere zayıflarken küçük tekliflerde buluna bilirim , Metabolizmayı yormamak için .
1-)Günde 2,5 3 lt su için .Su yağ yakımı ve kilo verimi için elzem olan vazgeçilmez bir içecektir.Diyet yaparken yakılan yağlar su ile vücuttan atılır.Su içmeden zayıflamanız mümkün değildir.
2-)Diyet yaparken kaliteli protein tüketin .Sağlığınızı korumak ve metabolizmanızı süratli tutmak için haftada 2 defa al et ,Haftada 2 sefer yumurta ,Haftada 3 kere balık , Haftada 3 kez tavuk yemelisiniz.Özellikle protein gereksinimi, içerdiği (n-3)yağ asidi açısından ve dolaşımı sisteme sokma açısından balık çok değerli bir besinimiz.
3-)Beslenme halinizi 3 ara ve 3 ana öğün olarak düzenleyin 6 öğünden oluşan bir program sizin metabolizmanızı hem çalıştırıp hem de insülin istikrarınızı sağlayacaktır.Bu öğünler arasında kahvaltı öğünü en kıymetlisi kahvaltıya tartı vermelisiniz .kahvaltı öğünü metabolizmanın çalışması için start veren bir öğündür. Zira mideye rastgele bir besin girdiği anda metabolizma çalışmaya başlar . Ara öğünlerde meyve ,yoğurt (özellikle probiyotik yoğurtları ) lght bisküvileri tercih edin akşam yemeğini tek bir yemek çeşidi olarak belirleyin 1 tabak zerzevat yanında ekmek , yahut ızgara balık yada tavuk üzere .
4-) Ayrıyeten son yıllarda araştırmalar şunu gösteriyor ki yemeklerinizi daima tıpkı saatte yemeye itina gösterin .Hep tıpkı saatte yemek yenildiğinde metabolizma hızlanıyor.
5-)Kan şekeri düşük olanlar , şeker hastası olanlar yada insülin direnci olan insanlar protein ile karbon hidratı karışık yemeliler yoğurt + meyve ,peynir + ekmek (8 tahıllı yahut tam buğday ekmeği )ara öğünlerde tercih edilmeli.Ana öğünde yediğiniz proteinli yiyecek yada zerzevat ile de kesinlikle ekmek yenilmelidir.
6-)Haftada 2 yahut 3 kez öğlen öğününde domates soslu makarna yiyerek zayıflaya bilirsiniz yahut simit
7-)Haftada 1-2 kezde dondurma ,tatlı yiyerek zayıflaya bilirsiniz.
9-)Yemek bölgeyken dikkatinizi yediğiniz yemeğe ağırlaştırın , yemek bölgeyken diğer bir işle ilgilenmeyin , çalışmayın , TV izlemeyin ,yada okumayın yediğinizin farkına vararak tarafsanız daha az yemek yemiş olursunuz.
10-)yemek yaparken yada sofra toparlarken kalan yemekleri atıştırmayın .
11-)Aldığınız yiyecekleri kesinlikle yanlarına yerleştirin ortalıkta duran yiyeceği ağzınıza atmanız daha kolaydır kendinize ket olun.
12)Atıştırmak ziyade kilolara neden olan en büyük etmendir yemeği öğünlerde yenebilen ömür için gerekli bir öge olarak görmeye çalışın .Atıştırma alışkanlığınızı külliyen kaldırın.
Bunu olumlamalarla başarabilirsiniz . Bu olumlamaya örnek; Öğünlerimde yediğim yemekler bana yetiyor ve keyifli ediyor.Atıştırma muhtaçlığı duymuyorum biçimindeki cümleleri kendi kendinize tekrarlayın.
Diyet yaparken olumlamaların yararı büyük ; Olumlamalar , bize moral veren küçük olumlu cümlelerdir.Kurulan cümleler olumlu olmalıdır ve şimdiki vakitte kurulmuş olmalıdır. Bu cümlelerden size en tesirli olanlarını seçip mütemadi kendi kendinize bu cümleleri tekrarlamalısınız.
Örnek olarak ;
1-) Yavaş tadına vararak sağlıklı yemekler yemeyi seviyorum.
2-)Küçük ölçülerde güzel bir yemek yediğim de kendimin ve beynimin tam manasıyla tatmin olmuş hissediyorum .
3-)Kilolarımdan kolaylıkla çok uğraş harcamadan kurtuluyorum.
4-)Diyetimde yediğim yemekler beni doyuruyor ve tatmin oluyorum.
5-)Ben zayıflarken yeme alışkanlığımı da tertibe sokuyorum ve bu beni berhudar ediyor.
6-)Her geçen gün iştahım giderek azalıyor.
7-)Sakin ve rahat kilo vermek çok kolay oluyor.
9-)Sağlıklı zayıfladıkça vücudumu ve kendimi daha çok seviyorum.
10-)Yemeğimi yavaş yiyerek yediğimin tadını daha çokça çıkarıyorum .
11-)Küçük porsiyon yemeklerle de tatmin oluyorum.
12-)Yeter noktasını bilip yemek yemeyi kesebiliyorum.
13-)Yediğim yemeği yeterli çiğnediğim için tadına sonuna kadar varabiliyorum.
14-)Diyetimi sistemli ve dikkatli yaptığım da kendimi daha mesut ,başarılı ve huzurlu hissediyorum.
Bu cümlelerden kendinize en makul olanlarını seçip sesli bir formda kendi kendinize mütemadi tekrarlayın.