Besinleri hazırlarken oluşabilecek vitamin ve mineral kayıplarını en aza indirmek için önerilerim var
-
Mevsiminde tüketeceğimiz kadar sebze ve meyve satın almak -
Özellikle yeşil yapraklı sebzeleri pişirmeye yakın elle doğramak ve hemen tüketmek -
Besinleri kavurmadan çiğden ve buharda,kendi suyunda,fırında pişirmek. -
Sebzeleri çok ince soymak -
Aşırı pişirmeden tüketmek -
Yağda kızartma yöntemini kullanmamak -
Et,tavuk gibi hayvansal kaynaklı gıdaları yağsız almak ve pişirirken ekstra yağ ilave yapmamak -
Izgarada,fırında,düdüklü tencerde pişirmek. -
Mangal yapılacak ise et ile ateş arasında en az 20 cm kalmasına özen göstermek -
Eti yakmamak ve tütsülememek -
Çiğ et tüketimine neden olan yeme alışkanlıklarını değiştirme -
Et grubu gıdaları çözdürme işlemini sadece buzdolabında yapmak.Ilık suda,güneşte,dışarıda,kalorifer üstünde çözdürmemek -
Besin zehirlenmesine karşı hayvansal gıdaları pişirirken etin orta kısmı dahil iyice pişmesini sağlamak -
Bu gıdaları ısıtırken yüksek derecede pişmesini sağlamak -
Çiğ yumurta tüketmemek -
Yumurtayla temastan sonra mutlaka elleri yıkamak -
Et ve sebze kesme tahtasını ayırmak ve et doğradığımız bıçak ile çiğ sebzeye işlem yapmamak -
Makarna,mantı gibi B grubu vitaminlerden zengin gıdaların haşlama sularını dökmemek -
Yoğurt suyunu(B2 vitamininden değerli) çorba yapımında kullanmak ve içmek -
Kuru baklagilleri 6-8 saat boyunca suda bekletmek ve haşlama sularını dökmemek.(yeteri kadar suda bekletilirse haşlamadan düdüklü tencerede pişirebilirsiniz)
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.