Sıcak ve uzun gunlere denk gelen ramazan ayında oruc tutma suresi bu yıl 17 saate kadar cıkıyor Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet Bolumu'nden Dyt Emine Yuzbaşıoğlu, oruc tutanlara sağlıklı kalma onerilerinde bulundu
imagessagliklibirramazanicinoneriler5b148a9950dc8
Sahur yapmadan, oruc tutmayın Uykuya ara vermemek icin sahura kalkmayıp, yemek yiyerek yatmak bu uzun gunlerde kan şekeri duşukluğune bağlı olarak ceşitli sağlık problemlerinin ortaya cıkmasına sebep olacaktır Bu nedenle kesinlikle sahur oğunu atlanmamalıdır
imagessagliklibirramazanicinoneriler5b148a9b5760c
İftardan sonra ara oğun yapmayı ihmal etmeyin İftarda hafif yemekler yiyerek sonrasında bir ara oğun yapmak, gun boyu boş kalan midenin sindirim icin zorlanmasına engel olacaktır Ara oğun olarak da meyve galeta veya leblebi gibi karbonhidrat kaynağıyla 1 bardak sut veya yoğurt tuketimi uygundur
imagessagliklibirramazanicinoneriler5b148a9ec5909
Sahurda kahvaltı tercih edin Sahurda mideyi yormayan az yağlı bol protein iceren menu tercih edilmelidir Yuksek protein daha uzun tokluk hissi oluşturacağından orucun daha rahat tutulmasını sağlar Haşlanmış 1 yumurta, az yağlı az tuzlu peynir ceşitleri, 1 bardak sut veya yoğurttan oluşan monuye 34 dilim ekmek, susuzluğu onlemek acısından 1 porsiyon meyve ekleyerek guzel bir sahur menusu oluşturulabilir Yumurta kullanarak yapılan az yağlı bir menemen veya yine yumurta kullanarak yapılan bir salata monudeki posa iceriğini artıracağından gun icinde yaşanabilecek kabızlık sorununu da ortadan kaldıracaktır
imagessagliklibirramazanicinoneriler5b148aa046526
İftarda kızartma, pilav, makarna ve şerbetli tatlılardan uzak durun Gun boyu ac kalındıktan sonra kolayca doyulmayacağı hissi ile ağır yemeklerden oluşan menulerle hazırlanan sofralardan uzak durulmalıdır Genellikle kızartma, borekler, pilav, makarna ve şerbetli tatlılar Ramazan sofralarını susleyerek kilo artışına neden olmaktadır Kilo alımını ve mide rahatsızlıklarını onlemek icin; ağır kızartma yemekleri yerine hafif zeytinyağlı veya etli sebze yemekleri tercih edilmelidir Kırmızı et ve beyaz et dengeli olarak tuketilmeli, tek yonlu secim yapılmamalıdır Her yemeğin yanına yakıştığı duşunulen pilav veya makarna gibi yağ iceriği yuksek olan karbonhidrat grubu yerine az miktarda Ramazan pidesi iftar monusu icin daha uygundur
imagessagliklibirramazanicinoneriler5b148aa2556ed
İftarda corbayla yemeğe başlamak, sonrasında 1015 dakika ara vermek ve daha sonra yemeğe devam etmek, yemek sonunda yaşanacak şişkinliği ortadan kaldıracaktır Ayrıca iftarda tuketilen salata gunluk alınan posa miktarını olumlu yonde etkileyerek kabızlık sorununu da engelleyecektir Ramazan'da tatlı isteğini karşılamak amacıyla şerbetli ağır tatlılar yerine sutlu veya meyveli hafif tatlılara yer verilmelidir Yemek sonrasında yenilen meyve veya oruc acarken tercih edilmesini onerilen hurma da tatlı isteğini kısmen azaltacaktır
imagessagliklibirramazanicinoneriler5b148aa41348b
Sıvı tuketimine dikkat edin Gunluk su ihtiyacı 22,5 litredir Uzun ve sıcak yaz gunlerinde bu miktardan daha az su tuketimi başta bobrek rahatsızlıkları olmak uzere bircok sağlık problemini beraberinde getirecektir Bunun yanında cok şekerli ve asitli icecekler yerine; komposto, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı icecekler sıvı ihtiyacı karşılamak icin tercih edilmelidir Ancak sağlıklı da olsa bu icecekler asla suyun yerini almamalıdır
imagessagliklibirramazanicinoneriler5b148aa57a499
Kabızlığı onlemek icin posalı yiyeceklere ağırlık verin Ramazan'da yaşanan sindirim sitemi problemlerinin başında kabızlık gelmektedir Kabızlık nedeniyle yaşam kalitesini duşurmemek icin posalı yiyeceklerin tuketimi onemlidir Bu sebeple her gun iftarda salata, sebze yemeği ve meyve tuketimine dikkat edilmeli, ekmek ceşidi olarak tam buğday, cavdar veya kepek ekmeği tercih edilmelidir İftarda ekmek yerine pide yenebilir, pide yendiği gun sahurda yine posalı ekmek tuketilmelidir Ayrıca bağırsak florasını duzenleyici probiyotik iceriği yuksek olan kefir icimine ozen gosterilmelidir Kilo kontrolu icin meyveli kefir yerine, sade kefir tercih edilmelidir
imagessagliklibirramazanicinoneriler5b148aa83c491
Hamileler, şeker hastaları ve bobrek hastaları dikkat etmeli, uzun sureli aclık ve susuzluk metabolizma dengesini bozacağından ciddi sağlık problemleri olan kişiler oruc tutmamalıdır Şeker hastaları guz icinde az ve sık yiyerek kandaki şeker duzeyini koruyarak hastalıklarını kontrol altına alır Fakat oruc tuttuklarında bu duzen bozulacağından ani şeker duşmesi ve ani şeker yukselmesi yaşayabilirler ki bu iki durumda cok tehlikelidir Bobrek hastaları icin ise sıvı alımı cok onemlidir Gun boyu sıvı almamak bobreği yoracağından rahatsızlıklarının artmasına neden olacaktır Hamilelerin de hem kendi sağlıklarını hem de bebeklerinin sağlığını duşunerek oruc tutmaması onerilmektedir
imagessagliklibirramazanicinoneriler5b148a9950dc8
Sahur yapmadan, oruc tutmayın Uykuya ara vermemek icin sahura kalkmayıp, yemek yiyerek yatmak bu uzun gunlerde kan şekeri duşukluğune bağlı olarak ceşitli sağlık problemlerinin ortaya cıkmasına sebep olacaktır Bu nedenle kesinlikle sahur oğunu atlanmamalıdır
imagessagliklibirramazanicinoneriler5b148a9b5760c
İftardan sonra ara oğun yapmayı ihmal etmeyin İftarda hafif yemekler yiyerek sonrasında bir ara oğun yapmak, gun boyu boş kalan midenin sindirim icin zorlanmasına engel olacaktır Ara oğun olarak da meyve galeta veya leblebi gibi karbonhidrat kaynağıyla 1 bardak sut veya yoğurt tuketimi uygundur
imagessagliklibirramazanicinoneriler5b148a9ec5909
Sahurda kahvaltı tercih edin Sahurda mideyi yormayan az yağlı bol protein iceren menu tercih edilmelidir Yuksek protein daha uzun tokluk hissi oluşturacağından orucun daha rahat tutulmasını sağlar Haşlanmış 1 yumurta, az yağlı az tuzlu peynir ceşitleri, 1 bardak sut veya yoğurttan oluşan monuye 34 dilim ekmek, susuzluğu onlemek acısından 1 porsiyon meyve ekleyerek guzel bir sahur menusu oluşturulabilir Yumurta kullanarak yapılan az yağlı bir menemen veya yine yumurta kullanarak yapılan bir salata monudeki posa iceriğini artıracağından gun icinde yaşanabilecek kabızlık sorununu da ortadan kaldıracaktır
imagessagliklibirramazanicinoneriler5b148aa046526
İftarda kızartma, pilav, makarna ve şerbetli tatlılardan uzak durun Gun boyu ac kalındıktan sonra kolayca doyulmayacağı hissi ile ağır yemeklerden oluşan menulerle hazırlanan sofralardan uzak durulmalıdır Genellikle kızartma, borekler, pilav, makarna ve şerbetli tatlılar Ramazan sofralarını susleyerek kilo artışına neden olmaktadır Kilo alımını ve mide rahatsızlıklarını onlemek icin; ağır kızartma yemekleri yerine hafif zeytinyağlı veya etli sebze yemekleri tercih edilmelidir Kırmızı et ve beyaz et dengeli olarak tuketilmeli, tek yonlu secim yapılmamalıdır Her yemeğin yanına yakıştığı duşunulen pilav veya makarna gibi yağ iceriği yuksek olan karbonhidrat grubu yerine az miktarda Ramazan pidesi iftar monusu icin daha uygundur
imagessagliklibirramazanicinoneriler5b148aa2556ed
İftarda corbayla yemeğe başlamak, sonrasında 1015 dakika ara vermek ve daha sonra yemeğe devam etmek, yemek sonunda yaşanacak şişkinliği ortadan kaldıracaktır Ayrıca iftarda tuketilen salata gunluk alınan posa miktarını olumlu yonde etkileyerek kabızlık sorununu da engelleyecektir Ramazan'da tatlı isteğini karşılamak amacıyla şerbetli ağır tatlılar yerine sutlu veya meyveli hafif tatlılara yer verilmelidir Yemek sonrasında yenilen meyve veya oruc acarken tercih edilmesini onerilen hurma da tatlı isteğini kısmen azaltacaktır
imagessagliklibirramazanicinoneriler5b148aa41348b
Sıvı tuketimine dikkat edin Gunluk su ihtiyacı 22,5 litredir Uzun ve sıcak yaz gunlerinde bu miktardan daha az su tuketimi başta bobrek rahatsızlıkları olmak uzere bircok sağlık problemini beraberinde getirecektir Bunun yanında cok şekerli ve asitli icecekler yerine; komposto, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi sağlıklı icecekler sıvı ihtiyacı karşılamak icin tercih edilmelidir Ancak sağlıklı da olsa bu icecekler asla suyun yerini almamalıdır
imagessagliklibirramazanicinoneriler5b148aa57a499
Kabızlığı onlemek icin posalı yiyeceklere ağırlık verin Ramazan'da yaşanan sindirim sitemi problemlerinin başında kabızlık gelmektedir Kabızlık nedeniyle yaşam kalitesini duşurmemek icin posalı yiyeceklerin tuketimi onemlidir Bu sebeple her gun iftarda salata, sebze yemeği ve meyve tuketimine dikkat edilmeli, ekmek ceşidi olarak tam buğday, cavdar veya kepek ekmeği tercih edilmelidir İftarda ekmek yerine pide yenebilir, pide yendiği gun sahurda yine posalı ekmek tuketilmelidir Ayrıca bağırsak florasını duzenleyici probiyotik iceriği yuksek olan kefir icimine ozen gosterilmelidir Kilo kontrolu icin meyveli kefir yerine, sade kefir tercih edilmelidir
imagessagliklibirramazanicinoneriler5b148aa83c491
Hamileler, şeker hastaları ve bobrek hastaları dikkat etmeli, uzun sureli aclık ve susuzluk metabolizma dengesini bozacağından ciddi sağlık problemleri olan kişiler oruc tutmamalıdır Şeker hastaları guz icinde az ve sık yiyerek kandaki şeker duzeyini koruyarak hastalıklarını kontrol altına alır Fakat oruc tuttuklarında bu duzen bozulacağından ani şeker duşmesi ve ani şeker yukselmesi yaşayabilirler ki bu iki durumda cok tehlikelidir Bobrek hastaları icin ise sıvı alımı cok onemlidir Gun boyu sıvı almamak bobreği yoracağından rahatsızlıklarının artmasına neden olacaktır Hamilelerin de hem kendi sağlıklarını hem de bebeklerinin sağlığını duşunerek oruc tutmaması onerilmektedir