iltasyazilim
FD Üye
Sağlıkla ilgili yeni haberler
Sağlığa dair yeni gelişmeler
Sağlıkla ilgi yeni durumlar
Yumurta, margarin ve tuzlu hakkında bildiğiniz her şeyi unutun Bu konuda yapılan son bilimsel incelemeler tanıdık bütün gerçekleri aksine çeviriyor Kolesterol efsanesi yıkılıyor
Bir Zamanlar, kalbinize iyi görmek o kadar da büyük bir problem değildi: Dengeli beslenir, azıcık alıştırma yaparsanız, dinç bir hayatı garantilediniz demekti Yine De ekseriyet bunları da yapmazdı lakin en azından suçunu bilir, diyete başlar veya spora tartı verirdi Sonradan farklı alanlara yönlendirilmiş 'araştırma sonuçları' gelmeye başladı; halk gerçekte kalp zehriyiyip içiyorlardı Kırmızı et örneğin, tereyağ, yumurta; bunlar fazla kötü şeylerdi; kalp damarlarını birer tıkaç gibi tıkıyorlardı Tuzlu, bir zehirdi; tansiyonu derhal fırlatıyordu Pozitif yemek ve şişmanlık zaten koroner yetmezliği için yer ayırtmak gibi bir şeydi Aramak ancak ne gerçekleştirmek lazımdı: Kırmızı eti kes, çok canın çekiyorsa haftada tek bir yumurta ye, tereyağı yerine margarin kullan ve tuzluğu sakla Fakat art arda yürütülen bilimsel araştırmalar, her gün diğer bir 'bilimsel gerçeğe' ışık tutuyor İşte kolesterol ve yürek sağlığı cephesinden son gerçekler:
YUMURTA: Sanıldığı gibi yürek düşmanı değil Kolesterol bombası lakin artık biliyoruz ancak, kolesterolün bir iyisi, bir de kötüsü var Yumurta kandaki kötü kolesterol oranını yükselten gıdalar arasında yok
DOYMUŞ YAĞLAR: Kırmızı ette, tereyağında ve öteki hayvansal gıdalarda var Yürek ve damarlar için, kolesterolden daha büyük bir risk teşkil edebilir
DIĞER YAĞLAR: Zeytinyağı, diğer bitkisel yağlar ve somon ile ton balığı yağı, sanki şifa: fena kolesterol oranını düşürüp, kan dolaşımına asistan oluyor
MARGARİN: minimum tereyağ kadar zararlı Damar tıkayıcı Genel kaide; margarin ne dek yumuşaksa, pek iyi
TUZLU: Tuzdan tansiyonu yükselttiği için sakınmak gerekiyordu Ama tansiyonu yüksek olmayanlar için durum nedir; hala açıklığa kavuşmuş yok
EGZERSIZ: Jogging'e son Kalp sağlığını korumak için o kadar hababam efor sarf etmek, nabız atışlarınızı tırmandırmak zorunda filan değilsiniz Uzmanlar, bahçe işleriyle, hatta konut işleriyle uğraşmanın, yürek sağlığı ve cisim için gerekli egzersizi sağladığı görüşünde
Bilimin verdiği en iyi yenri haber ise şu: Birkaç anahtar noktayı öğrendiniz mi, kalbinize iyi bakmak fazla basit
1 Yağ ve kolesterol
O ilk 'bilimsel hurafeler' bundan böyle çok basit kaldı Yani yumurtayı kesmek, tereyağ yerine bitkisel yağ göstermek, kırmızı et yememekle kolesterol düşmüyor Son bulgular, bu garipliklere bir nebze ışık tutuyor bir defa, yediğiniz kolesterol oranı, kanınızdaki oranı belirleyecek diye bir yükümlülük yok Vücudun kendi kolesterol seviyesini ayarladığı da ortaya çıkan yeni sonuçlar aralarında Yağlardan uzakta durmak da kötü bir düşünce Zira vücudun yağa ihtiyacı var A ve D vitaminlerinin çözülmesi için yağ gerekiyor, yahut beden kadar absorbe edilemiyorlar Düşük yağ oranlı diyetlerin de tamamen kalbe hizmet etmediği doğrulandı Akdeniz insanları örneğin, kalorilerinin en düşük yüzde 30'unu yağlardan alıyorlar ve kalp hastalığı oranları çok düşük
2Tuz
Yüksek tansiyonun kalp için fena bir sinyal olduğu gerçeğini, bilimadamları keşfedeli epey oldu Keza kılcal damarların da patlamasına yol açabilen yüksek tansiyon, bu beyinde gerçekleşirse beyin kanamasına, yürek krizinden sonradan en yaygın ölüm nedenine yol açıyor O yüzden tansiyonu yüksek kişilerin sodyumdan; yani tuzdan uzak durmaları gerekiyor Lakin bundan sıradan tansiyonlu kişiler için de tuzlu kullanmamanın iyi olduğu sonucu çıkmıyor Özellikle egsersiz yapanlar için, egsersiz sırasında vücutta tuz kaybı olduğundan, tuz kullanmamak olur ya de hiç iyi bir us değil
3Aliştirma
1950'lerde başlatılan araştırmalar, spor yapanların kalp krizi geçirme riskinin daha düşük olduğunu gösterdi Bunun nedeni olarak da uzun vakit, kalbin de bir nevi kas olduğu ve çalıştıkça, direncinin arttığı söylendi Bir diğer etmen de, doktorlara tarafından, damarlara daha çok kan pompalayabilmesi olabilir Damarlar genişleyip, kan dolaşımı arttıkça, nabız hızlandıkça, tansiyon da düşer ve böylece yürek krizi riski azalır Egzersiz yapanların hala yüzde 30 daha şanslı olduğu düşünülüyor, yürek krizi geçirmeme babında Lakin yine de bu tespitlerin hepsi belirlenmiş yok En fazla kafa kurcalayan sorun ise, alıştırma yaptıkça daha fazla yapmanız gerekiyor Akıllı yiyin, sağlıklı yaşayın
SOĞAN VE SARMISAK
BİLDİĞİMİZ: Ağız kokuturlar; ihtiyarlar faydalı olduğunu söylenti eder
UZMANLAR ŞU ANDA NE DİYOR: Soğanlar flavonoidve sarmısak da polifenolmaddesi içerdiklerinden her ikisi de kalbe çok yararlı
NE YAPMALIYIZ: Her ikisinden de çokça yemeli
ZEYTİNYAĞI
BİLDİĞİMİZ: Bu da bir çeşitlilik yağ, şişmanlatır Muhakkak uzakta durulmalıdır
UZMANLAR ŞIMDI NE DİYOR: Karoser bir takım yağlara gereklilik duyar Ve doymamış yağ oranı yüksek olduğu için kolesterol seviyesini yükseltmeyeceğinden zeytinyağı en iyi kaynaktır
NE YAPMALIYIZ: Aşırıya kaçmamakta yarar var Yemeklerde ve salatalarda göstermek nasihat edilir
KALP DOSTU derecesi ***
Öteki yağlar : Çoklu ya da tekli doymamış yağ taşıyan yağlar iyidir Dolu yağlar ise kötüdür
Mısırözü yağı** , Ayçiçek yağı** , Palmiye yağı*
YASAKLANMIŞ LİSTESİNDEN ÇIKARIN
BİLDİĞİMİZ: Yumurta, kolesterol deposudur Zehirdir Uzakta durmalıyız
UZMANLAR ŞIMDI NE DİYOR: Gıdanın ihtiva ettiği kolesterol ille de kandaki kolesterol seviyesini yükseltmez
NE YAPMALIYIZ: Kolesterol problemi varsa yumurtadan kaçının Ancak yahut aşırıya kaçmadan yenmesinde bir sakınca değil
KALP DOSTU derecesi: **
KIRMIZI ET , BEYAZ ETE KARŞI
BİLDİĞİMİZ: Kırmızı et tavuktan daha fazla kolesterol içerir böylece kümes hayvanlarına yönelin
UZMANLAR ŞIMDI NE DİYOR: Batmiş yağ sağlığa zararlıdır Tavuk hala iyi, bilhassa derisini yemezseniz Koyu renkli etlerden de kaçının
NE YAPMALIYIZ: Tavuk ısmarlayın Ama kızarmış yok
YÜREK DOSTU : Tavuk** , Biftek*
NE DEK YEŞİL , O KADAR İYİ
BİLDİĞİMİZ: Göbek salata ve marul Her ikisi de yeşil ve her ikisi de yapraklı dolayısıyla sağlığa yararlı
DOKTORLAR ŞIMDI NE DİYOR: Göbek salata sağlğınız için fena değil Ama sudan da daha besleyici değil Öteki koyu yeşil yapraklı sebzeler de flavonoiddenilen (bir çişet bitki pigmenti) kalbe arkadaş maddeyi içerdikleri için yardımsever
NE YAPMALIYIZ: Salatanızdaki yeşilin rengini koyultun
KALP DOSTU derecesi : Marul**** , Göbek salata*
TUZU GEÇİN
BİLDİĞİMİZ: Tansiyonunuzu yükseklere çıkarır her zaman, düşük sodyum taşıyan tuzları tercih edin Tuzluğa dokunulmamalı
UZMANLAR ŞIMDI NE DİYOR: Yüksek tansiyon probleminiz yahut tuzluğa dokunabilirsiniz
NE YAPMALIYIZ: Düşük sodyumlu tuzlar zarar vermez hatta yardımsever bile olabilir Ancak tuzlu krakerlere asalet etmeyin
TEREYAĞ MARGARİN
BİLDİĞİMİZ: Tereyağının her kaşığı yürek krizine çıkarılan bir davetiyedir
UZMANLAR ACILEN NE DİYOR: Bitkisel yağı, katı margarine dönüştürmek, tereyağı dek fena
NE YAPMALIYIZ: İyi kolesterolü artıracak yağlara dönülmeli Istikrarsız margarin veya tereyağına alternatif olarak üretilen Benecol önerilebilir
KALP DOSTU derecesi Benecol *** , Akıcı margarin ** ,Tereyağı** , Katı margarin* , Yağsız süt **** ,
Eksik yağlı süt *** , Meyveli yoğurt** , Tam yağlı süt* , Dondurma* ,
KELLİK
'Kelaj' kıvamında amiyane ifadeyle bir kelle, sadece façayı bozmakla kalmıyor, uzmanlar kellerin, saçlılara tarafından 3 kat daha pozitif kalp krizi geçirdiğini ifade ediyor
SOĞUK HAVA
Araştırmacılar, soğuk havanın sadece soğukalgınlığına yol açmakla kalmadığını, kalbi de etkilediğini ortaya çıkardılar Çok düşük sıcaklıklara maruz kalmak yürek krizi riskini artırıyor Kalbini seven, kışı sevmez
DİŞ ETLERİ
Çalışmalar, diş eti hastalıklarının yürek krizi riskini yaklaşık olarak ikiye katladığını kanıtladı Bakteriler, kana geçip kalp damarlarındaki ölümcül pıhtılaşmaları kolaylaştırıyor
KAROSER ŞEKLİ
Fazla kilolar zaten kalbin en büyük düşmanı Ancak fazla kiloların toplandığı yerler de yürek krizi riski açısından ipuçları taşıyor Kalça yerine göbekte toplanan pozitif kilolar, yürek krizinin evvelden habercisi sayılıyor
GÜN VE SAAT
Kalp krizi olayları genelde akşama doğru 4 ile 6 saatleri aralarında meydana geliyor Bilhassa Pazartesi ve Cuma günleri kritik *
Sağlığa dair yeni gelişmeler
Sağlıkla ilgi yeni durumlar
Yumurta, margarin ve tuzlu hakkında bildiğiniz her şeyi unutun Bu konuda yapılan son bilimsel incelemeler tanıdık bütün gerçekleri aksine çeviriyor Kolesterol efsanesi yıkılıyor
Bir Zamanlar, kalbinize iyi görmek o kadar da büyük bir problem değildi: Dengeli beslenir, azıcık alıştırma yaparsanız, dinç bir hayatı garantilediniz demekti Yine De ekseriyet bunları da yapmazdı lakin en azından suçunu bilir, diyete başlar veya spora tartı verirdi Sonradan farklı alanlara yönlendirilmiş 'araştırma sonuçları' gelmeye başladı; halk gerçekte kalp zehriyiyip içiyorlardı Kırmızı et örneğin, tereyağ, yumurta; bunlar fazla kötü şeylerdi; kalp damarlarını birer tıkaç gibi tıkıyorlardı Tuzlu, bir zehirdi; tansiyonu derhal fırlatıyordu Pozitif yemek ve şişmanlık zaten koroner yetmezliği için yer ayırtmak gibi bir şeydi Aramak ancak ne gerçekleştirmek lazımdı: Kırmızı eti kes, çok canın çekiyorsa haftada tek bir yumurta ye, tereyağı yerine margarin kullan ve tuzluğu sakla Fakat art arda yürütülen bilimsel araştırmalar, her gün diğer bir 'bilimsel gerçeğe' ışık tutuyor İşte kolesterol ve yürek sağlığı cephesinden son gerçekler:
YUMURTA: Sanıldığı gibi yürek düşmanı değil Kolesterol bombası lakin artık biliyoruz ancak, kolesterolün bir iyisi, bir de kötüsü var Yumurta kandaki kötü kolesterol oranını yükselten gıdalar arasında yok
DOYMUŞ YAĞLAR: Kırmızı ette, tereyağında ve öteki hayvansal gıdalarda var Yürek ve damarlar için, kolesterolden daha büyük bir risk teşkil edebilir
DIĞER YAĞLAR: Zeytinyağı, diğer bitkisel yağlar ve somon ile ton balığı yağı, sanki şifa: fena kolesterol oranını düşürüp, kan dolaşımına asistan oluyor
MARGARİN: minimum tereyağ kadar zararlı Damar tıkayıcı Genel kaide; margarin ne dek yumuşaksa, pek iyi
TUZLU: Tuzdan tansiyonu yükselttiği için sakınmak gerekiyordu Ama tansiyonu yüksek olmayanlar için durum nedir; hala açıklığa kavuşmuş yok
EGZERSIZ: Jogging'e son Kalp sağlığını korumak için o kadar hababam efor sarf etmek, nabız atışlarınızı tırmandırmak zorunda filan değilsiniz Uzmanlar, bahçe işleriyle, hatta konut işleriyle uğraşmanın, yürek sağlığı ve cisim için gerekli egzersizi sağladığı görüşünde
Bilimin verdiği en iyi yenri haber ise şu: Birkaç anahtar noktayı öğrendiniz mi, kalbinize iyi bakmak fazla basit
1 Yağ ve kolesterol
O ilk 'bilimsel hurafeler' bundan böyle çok basit kaldı Yani yumurtayı kesmek, tereyağ yerine bitkisel yağ göstermek, kırmızı et yememekle kolesterol düşmüyor Son bulgular, bu garipliklere bir nebze ışık tutuyor bir defa, yediğiniz kolesterol oranı, kanınızdaki oranı belirleyecek diye bir yükümlülük yok Vücudun kendi kolesterol seviyesini ayarladığı da ortaya çıkan yeni sonuçlar aralarında Yağlardan uzakta durmak da kötü bir düşünce Zira vücudun yağa ihtiyacı var A ve D vitaminlerinin çözülmesi için yağ gerekiyor, yahut beden kadar absorbe edilemiyorlar Düşük yağ oranlı diyetlerin de tamamen kalbe hizmet etmediği doğrulandı Akdeniz insanları örneğin, kalorilerinin en düşük yüzde 30'unu yağlardan alıyorlar ve kalp hastalığı oranları çok düşük
2Tuz
Yüksek tansiyonun kalp için fena bir sinyal olduğu gerçeğini, bilimadamları keşfedeli epey oldu Keza kılcal damarların da patlamasına yol açabilen yüksek tansiyon, bu beyinde gerçekleşirse beyin kanamasına, yürek krizinden sonradan en yaygın ölüm nedenine yol açıyor O yüzden tansiyonu yüksek kişilerin sodyumdan; yani tuzdan uzak durmaları gerekiyor Lakin bundan sıradan tansiyonlu kişiler için de tuzlu kullanmamanın iyi olduğu sonucu çıkmıyor Özellikle egsersiz yapanlar için, egsersiz sırasında vücutta tuz kaybı olduğundan, tuz kullanmamak olur ya de hiç iyi bir us değil
3Aliştirma
1950'lerde başlatılan araştırmalar, spor yapanların kalp krizi geçirme riskinin daha düşük olduğunu gösterdi Bunun nedeni olarak da uzun vakit, kalbin de bir nevi kas olduğu ve çalıştıkça, direncinin arttığı söylendi Bir diğer etmen de, doktorlara tarafından, damarlara daha çok kan pompalayabilmesi olabilir Damarlar genişleyip, kan dolaşımı arttıkça, nabız hızlandıkça, tansiyon da düşer ve böylece yürek krizi riski azalır Egzersiz yapanların hala yüzde 30 daha şanslı olduğu düşünülüyor, yürek krizi geçirmeme babında Lakin yine de bu tespitlerin hepsi belirlenmiş yok En fazla kafa kurcalayan sorun ise, alıştırma yaptıkça daha fazla yapmanız gerekiyor Akıllı yiyin, sağlıklı yaşayın
SOĞAN VE SARMISAK
BİLDİĞİMİZ: Ağız kokuturlar; ihtiyarlar faydalı olduğunu söylenti eder
UZMANLAR ŞU ANDA NE DİYOR: Soğanlar flavonoidve sarmısak da polifenolmaddesi içerdiklerinden her ikisi de kalbe çok yararlı
NE YAPMALIYIZ: Her ikisinden de çokça yemeli
ZEYTİNYAĞI
BİLDİĞİMİZ: Bu da bir çeşitlilik yağ, şişmanlatır Muhakkak uzakta durulmalıdır
UZMANLAR ŞIMDI NE DİYOR: Karoser bir takım yağlara gereklilik duyar Ve doymamış yağ oranı yüksek olduğu için kolesterol seviyesini yükseltmeyeceğinden zeytinyağı en iyi kaynaktır
NE YAPMALIYIZ: Aşırıya kaçmamakta yarar var Yemeklerde ve salatalarda göstermek nasihat edilir
KALP DOSTU derecesi ***
Öteki yağlar : Çoklu ya da tekli doymamış yağ taşıyan yağlar iyidir Dolu yağlar ise kötüdür
Mısırözü yağı** , Ayçiçek yağı** , Palmiye yağı*
YASAKLANMIŞ LİSTESİNDEN ÇIKARIN
BİLDİĞİMİZ: Yumurta, kolesterol deposudur Zehirdir Uzakta durmalıyız
UZMANLAR ŞIMDI NE DİYOR: Gıdanın ihtiva ettiği kolesterol ille de kandaki kolesterol seviyesini yükseltmez
NE YAPMALIYIZ: Kolesterol problemi varsa yumurtadan kaçının Ancak yahut aşırıya kaçmadan yenmesinde bir sakınca değil
KALP DOSTU derecesi: **
KIRMIZI ET , BEYAZ ETE KARŞI
BİLDİĞİMİZ: Kırmızı et tavuktan daha fazla kolesterol içerir böylece kümes hayvanlarına yönelin
UZMANLAR ŞIMDI NE DİYOR: Batmiş yağ sağlığa zararlıdır Tavuk hala iyi, bilhassa derisini yemezseniz Koyu renkli etlerden de kaçının
NE YAPMALIYIZ: Tavuk ısmarlayın Ama kızarmış yok
YÜREK DOSTU : Tavuk** , Biftek*
NE DEK YEŞİL , O KADAR İYİ
BİLDİĞİMİZ: Göbek salata ve marul Her ikisi de yeşil ve her ikisi de yapraklı dolayısıyla sağlığa yararlı
DOKTORLAR ŞIMDI NE DİYOR: Göbek salata sağlğınız için fena değil Ama sudan da daha besleyici değil Öteki koyu yeşil yapraklı sebzeler de flavonoiddenilen (bir çişet bitki pigmenti) kalbe arkadaş maddeyi içerdikleri için yardımsever
NE YAPMALIYIZ: Salatanızdaki yeşilin rengini koyultun
KALP DOSTU derecesi : Marul**** , Göbek salata*
TUZU GEÇİN
BİLDİĞİMİZ: Tansiyonunuzu yükseklere çıkarır her zaman, düşük sodyum taşıyan tuzları tercih edin Tuzluğa dokunulmamalı
UZMANLAR ŞIMDI NE DİYOR: Yüksek tansiyon probleminiz yahut tuzluğa dokunabilirsiniz
NE YAPMALIYIZ: Düşük sodyumlu tuzlar zarar vermez hatta yardımsever bile olabilir Ancak tuzlu krakerlere asalet etmeyin
TEREYAĞ MARGARİN
BİLDİĞİMİZ: Tereyağının her kaşığı yürek krizine çıkarılan bir davetiyedir
UZMANLAR ACILEN NE DİYOR: Bitkisel yağı, katı margarine dönüştürmek, tereyağı dek fena
NE YAPMALIYIZ: İyi kolesterolü artıracak yağlara dönülmeli Istikrarsız margarin veya tereyağına alternatif olarak üretilen Benecol önerilebilir
KALP DOSTU derecesi Benecol *** , Akıcı margarin ** ,Tereyağı** , Katı margarin* , Yağsız süt **** ,
Eksik yağlı süt *** , Meyveli yoğurt** , Tam yağlı süt* , Dondurma* ,
KELLİK
'Kelaj' kıvamında amiyane ifadeyle bir kelle, sadece façayı bozmakla kalmıyor, uzmanlar kellerin, saçlılara tarafından 3 kat daha pozitif kalp krizi geçirdiğini ifade ediyor
SOĞUK HAVA
Araştırmacılar, soğuk havanın sadece soğukalgınlığına yol açmakla kalmadığını, kalbi de etkilediğini ortaya çıkardılar Çok düşük sıcaklıklara maruz kalmak yürek krizi riskini artırıyor Kalbini seven, kışı sevmez
DİŞ ETLERİ
Çalışmalar, diş eti hastalıklarının yürek krizi riskini yaklaşık olarak ikiye katladığını kanıtladı Bakteriler, kana geçip kalp damarlarındaki ölümcül pıhtılaşmaları kolaylaştırıyor
KAROSER ŞEKLİ
Fazla kilolar zaten kalbin en büyük düşmanı Ancak fazla kiloların toplandığı yerler de yürek krizi riski açısından ipuçları taşıyor Kalça yerine göbekte toplanan pozitif kilolar, yürek krizinin evvelden habercisi sayılıyor
GÜN VE SAAT
Kalp krizi olayları genelde akşama doğru 4 ile 6 saatleri aralarında meydana geliyor Bilhassa Pazartesi ve Cuma günleri kritik *