Saç bakımından etap kokusuna kadar çoğu faydası olan çayın yararları Saç bakımından but kokusuna kadar çoğu faydası var ama siz yine de artı kaçırmayın Uzmanlar çayın, tiryakileri için 5 duyu organına hitap ettiğini belirtiyor ve rengiyle göze, kokusuyla burna, şekerini karıştırırken kulağa, sıcaklığıyla tene, tadıyla ise dile iyi geldiğini ileri sürüyor Farklı Alanlara Yönlendirilmiş kaynaklardan derlenen bilgilere kadar, çayın faydaları şöyle sıralanıyor: 'Saçı şampuanla yıkadıktan daha sonra, son su olarak bir çaydanlık ılık çayla durulayın Ayağınız kokuyorsa, ılık nehir batmış bir leğene ayaklarınızı daldırın ve her akşam yatmadan önce 10 dakika tutun 10 günde koku diye bir şey kalmayacaktır Boğaz ağrılarında posaları süzülüp soğuyan dem boğaz ağrılarında gargara olarak kullanılır Cildiniz yağlıysa banyodan çıkmadan son su olarak bir çaydanlık akarsu ile teninizi ovuşturun, balsam vazifesi görür Derinizdeki yaraların temizlenmesi için çayı, derinizdeki yaraların temizlenmesi ve antibiyotik etkisi göstermesi için pamukla uygulama ederek kullanabilirsiniz Eliniz balık ya da soğan kokuyorsa, elinizi demli çayla yıkayın Gözünüz çapak yapıyorsa, kaynamış çayı bir dert koyup buharı gözünüze gelecek biçimde başınızın üstüne koyun Yemek Yemek yerken dilinizi ısırdıysannız tekrar ilacı demlikteki çaydır Ağzınızı günde üç defa çalkalayın, diliniz 9 yerine 3 günde iyileşecektir Buzdolabınız koku yapıyorsa demlikte kalmış çay posalarını kurutup bir kap içinde buzdolabının orta rafına yerleştirin, kokudan eser kalmayacaktır' ÇAYIN FAYDALARI KADAR, ARTI İÇİLDİû�İNDE ZARARLARI DA VAR Uzmanlar, çay haddinden fazla içilecek olursa, 'Çarpıntı, göğüs anjini, asap bozukluğu, baş ağrısı, sıkıntı, mide bulantısı, el titremesi ve uykusuzluğa sebep verir'' diyerek, ''Şişmanlar, yürek, asap, mide ve karaciğer hastaları, romatizma ve nikristen şikayet edenler, böbreklerinde kum ya da taş olanlar, yüksek tansiyondan yakınanlar, üremi veya albüminüri olanlar, mümkün olduğu değin eksik akarsu içmelidirler' uyarısında bulunuyor Ülkemizde epeyce pozitif tüketilen siyah nehir, faydaları ve zararları ile yine gündemde Son günlerde açıklanan araştırma sonuçlarına kadar, günde iki kadeh akarsu harcamak, yürek krizi ile vefat riskini epeyce azaltıyor Araştırmacılar, bu hayret verici sonuç karşısında çayın daha iyi incelenmesi gerektiğini söyleyerek siyah ve yeşil çayda kalbi koruma özelliğine sahip maddeler bulunabileceğini tahmin ettiklerini söylediler Söz konusu alıştırma, 13 Mayıs'ta Amerikan Kalp Birliği Dergisi'nde yayınlandı Çalışmayı idare eden Dr Kenneth Mukamal, sonuçların beklediğinden fazla daha şaşılacak olduğunu ve nehir bitkisinin kalp sağlığı üzerindeki gerçek etkisinin, araştırma sonucundan daha az olması durumunda bile, yürek krizinden kurtulmak için saygın bir üstünlük oluşturabileceğini savundu Çalışmada nehir içenler ile çay içmeyenler arasında, kalp krizi sonrası ölüm oranları da araştırıldı Araştırma sonuçlarına kadar, dere tüketimi pozitif olanlarda (Günde 2 veya daha fazla bardak), dere tüketmeyenlere oranla yüzde 44 daha az kalp krizi nedenli ölüm görülüyor Bir haftada 14 bardaktan daha az nehir tüketenler ise, hiç tüketmeyenlere oranla yüzde 28 daha eksik kalp krizi sonucunda ölümle karşılaşıyorlar Bu geniş ayrıntılı araştırmada, araştırmacılar kalp krizinden daha sonra hayatta kalan bin 900 kişinin, kalp rahatsızlıklarından önceki nehir tüketimlerini anekdot alıp bu kişileri 4 sene baştan başa izlemeye devam edecekler Araştırmaya katılmış olan doktorlar; deneysel olarak alınan şahısların yeni bir kalp krizine veya kalp rahatsızlıklarına daha meyilli olan, yüksek risk grubundaki insanlardan seçildiğini belirtiyorlar Araştırmacılar 'Flavonoidler'in (Bitkilerden elde edilen, besinlerde doğal olarak bulunan antidoksidanlar) kan damarlarını genişleterek kanın vücuttaki dolaşımını daha kolay sağladığını ve bu nedenle kalbi doğal yoldan korumanın olası olabildiğini söylüyorlar Ayrıca 'Flavonoidler'in, LDL kolesterolünün daha kötü bir kolesterol haline dönüşmesini önleyebileceğine dair kanıtlar da bulduklarını belirtiyorlar Doktorlar araştırmaların az önce bitmediğine dikkati çekerek, fazla dere tüketimini henüz nasihat etmemekle birlikte, yürek krizi geçirmiş olan ve çaydaki kafeinden endişe edenlerin bu konuda korkmasına lüzum olmadığını bahis ediyorlar Araştırma yapılırken hastalara ne tür dere (Kafeinli, kafeinsiz) tükettikleri ile ilgili soru sorulmadı Araştırmacılar tüketilen çayın kafeinli ya da kafeinsiz oluşunun, ortaya çıkan bu olumlu sonucu değiştireceğini düşünmüyorlar Uzmanlar tüm bitki çaylarının bambaşka özellikler taşıdığını ve bu önemli etkiyi hepsinin oluşturamayacağını savunuyor Yeşil ve siyah çaydaki kimyasal bileşimin de birbirinden ayrı olduğu ve bu nedenle bambaşka faydalar sağlayabileceği ileri sürülüyor