Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Röportaj Örnekleri

Röportaj Örnekleri

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Röportaj Örneği, Röportaj örnekleri

Söyleşi: Hakan Eren AYAR dergisinde yayınlanmıştır

Türk Popu'nun birincil kadın laf yazarı Fikret Şeneş en son 1996 yılında Ajda Pekkan için Bir Kusuradlı şarkıyı yazmış Ondan beri laf yazmıyor Türk Popu'na 290'a yakın eser bırakmış Öncelikle Ajda Pekkan almak üzere Semiramis Pekkan, Sevda Karaca, Işıl Yücesoy, Zerrin Özer, Nilüfer, Semiha Yankı, Ayla Dikmen, Neco, Zaliha, Tanju Okan, Sibel Başat, Şenay, Ayten Alpman, Selçuk Ural, Gönül Yazar, Gökhan gibi çoğu manâlı yorumcu Fikret Şeneş'in yazdığı şarkı sözlerini plak yapmışlar Yazdığı bütün şarkılar aradan uzun yıllar geçmesine rağmen hala dillerde ve kuşaktan kuşağa aktarılıyor Daimi olmanın en kayda değer örneği Fikret Şeneş bakın neler söyledi

Şimdiki yazılan şarkı sözlerini nasıl buluyorsunuz?

Hemen yazılan şarkı sözlerinin uygunsuz olmalarının sebebini TRT'ye yüklüyorum Çünkü eskide TRT bizim en ufak bir Türkçe hatası olan veya sakıncalı bir mana açıklama edecek sözleri taşıyan şarkıları anında durdurur denetimden geçirmezdi Lakin şu anda önüne gelen her türlü kelimeden her türlü ağzı bozuk sözlerden şarkı yapıyor Yani Türkçe'mizi rezil etmek için ne lazımsa yapıyorlar Ama müstehcen olsun ama küfürlü olsun ama Türkçe'si yanlış olsun ya da tümce tersinden söylenmiş mühim değil yeter fakat orada bir Sallabulunacak, ya Mucckya da Şaka Şukadiyecek Şak Şukafazla hoş aslında çünkü bir çingenenin yaptığı şarkı ve bir çingene gecesinde söylendiği süre ya da bir göbek atarken fevkalade yerinde Lakin bir TV için yerinde olduğunu düşünemiyorum Sadece müzikalite açısından yahut ben bile bayılıyorum böylece güzel çalışmışlar oysa hakikaten dans show görüyorsun

Bir şarkının kalıcı olması için ne yapılması gerekir? Sizin yazdığınız şarkılar hala her yerde söyleniyor Şarkılarınız bu değin daimi olacağını hissetmiş miydiniz?

Tabii kalıcı olacağını hissettim çünkü onlar bir hayatın yaşanmışları Ben kırkımdan sonradan başladım O yaşa değin gelen hislerin bir süzülmesidir bütün bu sözler Bunları yaşayacaksın fakat ayna gibi her insan kendinden bir parça bulabilsin şarkının içinde Ya acılarını bulur, ya sevgisini, ya aşkından veya özleminden bir şeyler bulur Aaaa tıpatıp bak bu benim için yazılmışdiyebildiği zaman o şarkı artık kalıcıdır Bir şarkının daimi olması için şarkı sözünün fazla arkadaş canlısı ve hakikaten yaşanmış olması lüzumlu Yaşamamış olan şarkı sözü yazamaz lakin şiir yazar Şarkı sözü yazamaz çünkü müzikten etkilenmesi lüzumlu Bugün müzikten daha önemlidir söz

Yıllar önce yazdığınız şarkılarınız her yerde diğer yorumcular tarafından cover yapılarak albümlere konuluyor Bunları nasıl karşılıyorsunuz? Beğeniyor musunuz?

Beğeniyorum lakin zavallılar zamana uyacağım diye onlara ne verilirse onu okuyorlar Ben zamanında bu şarkıyı yazarken yerinde yorumcuya vermişimdir şarkıyı örneğin bir Ne de Olsa Karını Hale Algan okumuştur niye Ajda Pekkan'a vermemişimdir? Ona uymaz diye Derhal başka biri okuduğunda dinlemem lazım iyi okuyor mu diye Gerçekten hissederek okumak lazım Buyursun okusun

Siz daima anlatırsınız bir şarkınızın yazılmasının aylar sürdüğünü ama acilen şarkılar daha tez yazılıyor gibi Sizin şarkılarınızın farkı burada galiba

Hayır beste yok fakat besbelli Do'yu oradan re'yi oradan çalacak nasıl kelimeleri oradan buradan aşırıyorlarsa onlar da müzikleri laylaylom işte Arap müziği Avrupa müziğini takip ediyorlar Benim bir çok şarkımın kelimelerinden şarkı yapmışlardır Derhal aradaki fark nedir biliyor musun? Benim müziği mükemmel bilmem Sesimin çok hoş olmasından nedeniyle bir konservatuar aydın, bir özel ders almış olmam ki hakikaten çok değerli bir konservatuar hocasından ders aldım O zamanki Amerikalı müzik hocamız bize müzikal olmayan bir kelimenin şarkıya girmeyeceğini öğretmişti Eğer her kelime şarkıya girebilseydi o vakit şairlerden bizlere gereksinim kalmazdı ki öyle başarılı şairlerimiz var ama böylece kelimeler var fakat şarkıya uymayabilir En yüksek tonda çıkamayabilirsin o kelimeyle Hiç farkında olmadan Amerikalı müzik hocama fazla şeyler borçluyum Çünkü laf yazarlığının bir okulu yok fakat ben bu eğitimi almışım İngilizce olarak Düzenli kelimeler olması gerekli diyor şarkıda Kalbinden beni ato T harfini düşünebiliyor musun? T harfinin sona gelmemesi gerekli Ya G harfinden başlayan herhangi bir tümce Göödiye giriyor Gööözlerinin Ne değin çirkin, olabilir mi böyle bir şey?

Türk popuna baktığımız vakit en büyük hitleri çıkaran laf yazarlarının kadın olduğunu görüyoruz Tesadüf müdür bu, yoksa kadınlar daha iyi söz yazıyor mu demeliyiz?

Çünkü aşka kadınlar daha çok bedel veriyor İki Fransız şair var birbirlerine fazla aşıklar ve şiirlerle yazışıyorlar Kadından aşkın tarifi çıkıyor Diyor ki Aşk bir kadının bütün hayatıdır, erkeğin varlığının bir parçasıdırDüşünebiliyor musunuz bir kadının bütün hayatı, tüm dünyası Erkek herhangi bir şekilde açık havada bir şey yaptığında belli başlı aşık olan kadına nelerin tesir ettiğinin farkında olan bile değil Lalettayin dıştan yaptığı bir şey gibi addediyor kendini Bu demektir ama , kadının daha iyi mi laf yazarlığının açık havada kadının haleti ruhiyesinin daha ince, daha kırılgan, daha sadık olduğudur Lakin bu dediğin Türk popundaki tesadüftür yoksa başarılı erkek söz yazarları da var

Erkek laf yazarlarını nasıl buluyorsunuz?

Benim çok beğendiğim daha Almanyalar da iken şiirlerini kestiğim Ahmet Selçuk İlkan var ama ne harika bir şairdi geldi buraya arabeskçi oldu Hadi buradan buyurun Yazık oldu Kayahan da dikkatimi çeker lakin Kayahan hiçbir vakit bana cana yakın gelmemiştir Güya biraz zorlamalı gibi Sıradan bir hayatın gidişatı gibi gözükmez bana hayatı her nedense Sahnede de ömrümde bir defa izledim o vakit ismi bile yoktu ortada Arnavutköy'de aralık bir sokakta 2katta bir yerde şarkı söylüyordu oraya gittiydim Orada da itti beni dostça gelseydi çekecekti belki Uzlaşma Manço da aynı şekilde arkadaşça gelmedi bana Kenan Doğulu fazla tabii geliyor bana biliyor musunuz? Hakikaten hisseder hissetmez hemencecik yazıyor ama parçalıyor kendini onu sana da sevdirsin diye Defalarca benzer şey hatta bugün Şenay Düdek'te de okudum diyor fakat Bezginlik düşüyorum Kenan'ı dinlerken Adam kendini parçalıyor Bana da sordu bir gün Nasıl buldun Fikret abladiye Oğlum niye paralıyorsun kendini Bak halk doldurmuş burayı seni dinlemeye zaten gelmiş Ehh şarkıların da güzel niye kendini bu kadar parçalıyorsun dedim

Peki sizce şarkı bildirmek haykırmak aramak midir?

Hayır Hayır Hayır Fısıldamak demek, konuşmak seslenmek Azıcık da Rap türü bundan çıktı Konuşuyor diyorlar ya Nereden çıktı buradan çıktı Bağırmadan minik sesle şarkı anlatmak dünyanın en baskı işidir Şarkı bildirmek zaten sanatın en güç dalıdır Şarkıyı söyletmiyorlar bağırttırıyorlar gerçekte Zerrin Özer'i sesini işte pek yıktılar, mahvettiler Zerrin Özer'in sesi Türkiye'ye az gelmiş seslerdendir Batı olarak da diğer seçtiği dallar olarak da Fakat bağırtırlar kızı illa oysa Nilüfer'i de bağırtmışlardır fakat Ben Seni Seven Bayanda bağırtmadan söylettim O zamanki kocası Yeşil Giresunlu Fikret hanım tebrik ederim sizi bana bir şarkıcı kazandırdınızdedi Çünkü birincil defa bağırtıp çağırtmadan Nilüfer'e şarkı söylettim İşte bunları bağırtanlar müzik yapımcıları Bağırsın da sesi çıksın ki satacak Olmaz böyle şey

Sizin zamanınızda klip yoktu Acaba şarkılarınıza nasıl klip çekilirdi düşündünüz mü?

Valla bilemiyorum fakat bir siyahlı kadın nasıl olursa olsun oturacaktı böyle elinde bir kırmızı gül Oturduğu yerde hani ilk Zuhal Olcay'ın çıktığı gibi sahnenin ortasında durup şarkılarını icra edecekti Ve ne değin güzel dinlenecekti Zuhal Olcay birincil çıktığı süre Yalnızlığımı söylediği süre mest olmuştum Hep böylece dümdüz siyah bir elbise ile çıktı sahnenin ortasında durdu Bütün şarkılarını söyledi ve çıktı Biz böyle aşılanmış falan gibi kaldık Benim için Zuhal Olcay iyi tiyatro sanatçısı olmasının yanına iyi de bir şarkıcıdır

Şu Anda vaktiyle haklarınızı koruyacak bir MESAM bir MSG gibi meslek kuruluşları yoktu Haklarınızı sanatçılardan mı alırdınız? Nereden alırdınız?

Sanatçılardan yok şirketlerden alırdık Konuşurduk şirketten alırdık 250 Lira Sonradan 3000 Liraya çıktı çok pahalandı dediler Derhal konserlerde de almaya başladık Memleketimşarkısı bile yeterdi aslında Düşünsenize önüne gelen herkes söyledi Hemen de okullara vermişler Okullarda okutuluyor ezberletiliyor ve hükümet benden izin almadığı gibi ne de bir teşekkür etti Yalnızca kullanıyorlar güzel güzel Ondan daha sonra da uyduruyorlar Geçtiğimiz yıllarda TRT'de bir konserde Memleketimsöylendikten daha sonra altına Mehmet Akif Ersoy yazdılar Bütün çıldırıyordum onun için hemen aradım TRT'yi Bu İsrail millet şarkısıdır sözlerini de ben yazdımdiye

Gençlerin iyi laf yazabilmeleri için ne gibi tavsiyelerde bulunacaksınız?

Gençler iyi laf yazamaz Çünkü yazması için yaşaması gerekli Nasıl bir meyve olgunlaşmadan düşüp yenmiyorsa gençler de hissedemez daha Ama idealist laflar ederler o da sakıncalı bulunur zülfüyare dokundu diye Onun hissettikleri orta yaşın hissettiklerine uymaz Hayatı bilmiyor daha yaşaması gerekli

FİKRET ŞENEŞ NE DEDİ?

AJDA PEKKAN

Ajda Pekkan sahneler için yaratılmış Gerçekten sahneleri dolduran yegane batı şarkıcımızdır benim için Bunun yanı sıra dinleyicisine en çok saygısı olan , en mükemmel şekilde gözükmek isteyen bir şarkıcıdır bir sanatçıdır daha doğrusu Öylesine saygılıdır oysa saçının bir teli kıvrılsa ya da elbisenin bir tarafı ütüsüz olsa asla sahneye çıkmaz, şarkı söylemez Bu ne demektir , dinleyicisine olan saygısından ileri gelen bir şeydir Ve bunların mükemmel olması için elinden geleni yapar Bunları yaparken de ara sıra şarkı sözlerini unutabilir öyle saçıyla başıyla meşguldür ama bir anda kayıverir şarkının sözü ama Ajda toparlar önemli değildir Kendine de her zaman söylediğim gibi benim şarkılarımın en iyi vitrinidir Çünkü o şarkılarımı alıp kendi mükemmeliyetçi kişiliği ile birleştirdiği zaman gayet tabii o şarkı nazarı dikkati cezbeder cümbür cemaat kadar tutulur ve sevilir Fakat bir başkası tarafından da söylense belki aynı alakayı görebilir de görmeyebilir de Şarkıcın görüntüsü de fazla mühim yahut önünüze her gelen sesi hoş birileri de şarkıcı olabilirdi

SEZEN AKSU

Tanrının hakikaten eksik insanlara nasip ettiği bir bedel benim için Fransızların nasıl bir Edith Piaf'ı varsa bizim için de Sezen Aksu benzer şeydir o kadar hoş şeyler yaptı oysa sonunda daha da tatmin olayım diye öbür yönlere saptı O süre da bizim sevip kabul ettiğimiz Sezen'i bu öbür türlerin fazla azında gördüm Örneğin son şarkısı Farkındayımbenim için dünyaya bedel bir şarkısıdır Yalnız şarkının A'sı ile B'sinin aralarında en minik bir bağlantısı yok lakin bunu ama müziği bilenler anlayabilir Lakin bunu böylece iyi başarmış ancak şarkıyı dinlerken başka dünyaya gidiyorsunuz

NÜKHET DURU

Eskiden beri hep özgün besteler diye tutturdu Fevkalade bir yorumcu fevkalade bir insandır Eşsiz besteler diye tutturdu lakin bizim memleketimizde tam manasıyla batı müziğinde besteci olarak böylece pozitif bir insan göremiyorum Avrupa mesela hem müziği keza sözü eşdeğer tutar ama doğrusu bana sorarsanız söz daha mühimdir Müzik ne değin güzel olursa olsun sözler olmayınca melodi kayar kafanızdan ama fazla güzel bir laf kafanıza çakılır kalır Melodisi aklınıza gelmese bile şu sözlü şarkı nedir diye sorarsınız Sahnesine gelince kendini o kadar sebatla yetiştirdi hem çok da hatırşinasdır Çok severim ve her ne kadar beraber egzersiz imkanımız olmasa bile gerçi hep arar sorar ve ben aradığım süre hep telefona kendisi çıkar ötekilerde bunu göremezsin

NİLÜFER

Nilüfer'in sesi her ne dek çağlayan gibi gürler gözükse de oktavı çok artı geniş değildir Ajda, hele ders aldıktan sonradan çok daha iyi çıkabildi Gırtlağı daha iyi kullanabilmek için şan dersi şarttır daima Nilüfer çıkabildiği halde aynı oktavdan pozitif dışarı çıkamaz ve o oktav içindeki şarkıları da fazla hoş değerlendirir Çünkü hoş bir sesi var temiz bir gırtlağı var Kendine mükemmel bakar Benim için değerlidir *