iltasyazilim
FD Üye
Roka bitkisi yetiştirilir
Roka bitkisinin özellikleri
Birinci yıl yaprakları için sofralık olarak üretilir, düşük sıcaklıklarda kışı geçirdikten sonradan ilkbaharda generatif döneme geçer ve tohum oluşturur Yaprakları sebze olarak değerlendirilen rokanın yetiştiriciliği Akdeniz ve Güney Avrupa ülkelerinde çok yaygındır Bütün yıl boyunca yetiştiriciliği yapılmakta ve taze yaprakları salata ve garnitür olarak sevilerek tüketilmektedir Roka bilhassa İtalya ve İspanyada çok üretilmekte ve yılın her ayında pazarda bulunabilmektedir Uzak doğu ülkelerinde Hindistan ve Çin ’de ise yağ bitkisi olarak üretilmektedir Tohumlarından elde edilen yaplar insan beslenmesinde, ilaç sanayinde ve değişik şekillerde değerlendirilir Oysa Eruca vesivaria subsp Sativa (Mill) olarak aşina rokanın değerlendirilen kısımlarını dikkate aldığımızda bir takım farklılıklarının olduğu görülmektedir Özellikle ülkemizde İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilen ve Izgın olarak aşina bitkilerde Eruca sativa (Mill) olarak adlandırılmaktadır Bu bitki yalnızca yağ bitkisi olarak ve hayvan beslenmesinde kullanılmaktadır Sebze olarak değerlendirilen bitkinin genellikle sadece yaprakları tüketilir
Roka Romalılar döneminden buyana sebze olarak değerlendirilmektedir Bu bitkinin değişik hastalıklara iyi geldiği ve afrodizyak özellik taşıdığı bilinmektedir Yaprakları sebze olarak tüketilen roka, eczacılıkta çoğu hastalığa aleyhinde kullanılır Çoğu hastalığın tedavisinde etkili olduğu ve olumlu sonuçlar alındığı bildirilmektedir İnsan sağlığı bakımından öneminin son yıllarda birçok kişi tarafından bilinmesi bu sebzenin imal ve tüketiminin artmasına neden olmuştur Özellikle büyük kentlerimizde kazanç düzeyi yüksek şahısların sebzeye olan talebi çabucak artmaktadır Ülkemizde 1100 ton civarında roka üretimi yapılmaktadır
Rokanın anavatanı hakkında belli bir data olmamakla beraber, Akdeniz ülkeleri bu sebzenin anavatanı olduğu bildirilmektedir
İklim isteği
Roka ekolojik koşullara fazla duyarlı bir sebzedir Sıcaklığın 10 °C ’nin altına düşmesi halinde tohumların çimlenmesi ve bitki gelişimi yavaşlar Bu koşullarda sebze olarak değerlendirilen yaprakların aromatik madde oranı artar ve yeme kalitesi bozulur Benzer şekilde yaz aylarında yüksek sıcaklıklarda da bitkilerin gelişimi negatif yönde etkilenir Bitki Örtüsü için yeterli şartlar yerine getirilirse yaz aylarında tohum ekimi ile hasat olgunluğu arasındaki süre kısalır Ancak düşük sıcaklık koşullarında olduğu gibi yapraklarda aromatik madde miktarı yükselir ve kalite bozulur
İlkbahar ve sonbahar aylarında hava sıcaklığının fazla yüksek ve çok düşük olmadığı koşullarda, toprakta ve havada tatmin edici rutubetin bulunduğu dönemlerde ot gibi yaşama mükemmel gelişir ve nitelikli ürün alınır
Yaprakları değerlendirildiği için ortamın rutubetli olması yaprak kalitesinin artmasına tezgâhtar olur Somurtkan taktirde tatmin edici olmayan rutubet yaprakların küçülmesine, aromatik maddelerin artmasına ve yapraklarda lifleşme ve selülozlaşmaya neden olur Gelişen aromatik madde oranı yapraklarda acılaşmaya niçin olur
Toprak Isteği
Roka toprak istekleri bakımından seçici bir sebzedir Yaprakları değerlendirildiği için ağır bünyeli ve killi topraklarda roka yetiştiriciliği yapılmamalıdır Organik maddelerce zengin ve kumlutınlı topraklar yetiştiricilik için en yerinde topraklardır Toprak pH ’sı bakımından nötr karakterli topraklar tercih edilmelidir
Yetiştirilme Şekli
Roka aracısız tohum ekim yöntemi ile yetiştirilir Ülkemizin batı ve güney bölgelerinde bütün yıl baştan başa açık tarla koşullarına tohum ekimi yapılarak roka yetiştiriciliği yapılabilmektedir Roka soğuk bölgeler de kış aylarında örtü aşağı, sıcak bölgelerde ise yaz aylarında ağaç altlarında gölgede yetiştirilmelidir *
Roka bitkisinin özellikleri
Birinci yıl yaprakları için sofralık olarak üretilir, düşük sıcaklıklarda kışı geçirdikten sonradan ilkbaharda generatif döneme geçer ve tohum oluşturur Yaprakları sebze olarak değerlendirilen rokanın yetiştiriciliği Akdeniz ve Güney Avrupa ülkelerinde çok yaygındır Bütün yıl boyunca yetiştiriciliği yapılmakta ve taze yaprakları salata ve garnitür olarak sevilerek tüketilmektedir Roka bilhassa İtalya ve İspanyada çok üretilmekte ve yılın her ayında pazarda bulunabilmektedir Uzak doğu ülkelerinde Hindistan ve Çin ’de ise yağ bitkisi olarak üretilmektedir Tohumlarından elde edilen yaplar insan beslenmesinde, ilaç sanayinde ve değişik şekillerde değerlendirilir Oysa Eruca vesivaria subsp Sativa (Mill) olarak aşina rokanın değerlendirilen kısımlarını dikkate aldığımızda bir takım farklılıklarının olduğu görülmektedir Özellikle ülkemizde İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilen ve Izgın olarak aşina bitkilerde Eruca sativa (Mill) olarak adlandırılmaktadır Bu bitki yalnızca yağ bitkisi olarak ve hayvan beslenmesinde kullanılmaktadır Sebze olarak değerlendirilen bitkinin genellikle sadece yaprakları tüketilir
Roka Romalılar döneminden buyana sebze olarak değerlendirilmektedir Bu bitkinin değişik hastalıklara iyi geldiği ve afrodizyak özellik taşıdığı bilinmektedir Yaprakları sebze olarak tüketilen roka, eczacılıkta çoğu hastalığa aleyhinde kullanılır Çoğu hastalığın tedavisinde etkili olduğu ve olumlu sonuçlar alındığı bildirilmektedir İnsan sağlığı bakımından öneminin son yıllarda birçok kişi tarafından bilinmesi bu sebzenin imal ve tüketiminin artmasına neden olmuştur Özellikle büyük kentlerimizde kazanç düzeyi yüksek şahısların sebzeye olan talebi çabucak artmaktadır Ülkemizde 1100 ton civarında roka üretimi yapılmaktadır
Rokanın anavatanı hakkında belli bir data olmamakla beraber, Akdeniz ülkeleri bu sebzenin anavatanı olduğu bildirilmektedir
İklim isteği
Roka ekolojik koşullara fazla duyarlı bir sebzedir Sıcaklığın 10 °C ’nin altına düşmesi halinde tohumların çimlenmesi ve bitki gelişimi yavaşlar Bu koşullarda sebze olarak değerlendirilen yaprakların aromatik madde oranı artar ve yeme kalitesi bozulur Benzer şekilde yaz aylarında yüksek sıcaklıklarda da bitkilerin gelişimi negatif yönde etkilenir Bitki Örtüsü için yeterli şartlar yerine getirilirse yaz aylarında tohum ekimi ile hasat olgunluğu arasındaki süre kısalır Ancak düşük sıcaklık koşullarında olduğu gibi yapraklarda aromatik madde miktarı yükselir ve kalite bozulur
İlkbahar ve sonbahar aylarında hava sıcaklığının fazla yüksek ve çok düşük olmadığı koşullarda, toprakta ve havada tatmin edici rutubetin bulunduğu dönemlerde ot gibi yaşama mükemmel gelişir ve nitelikli ürün alınır
Yaprakları değerlendirildiği için ortamın rutubetli olması yaprak kalitesinin artmasına tezgâhtar olur Somurtkan taktirde tatmin edici olmayan rutubet yaprakların küçülmesine, aromatik maddelerin artmasına ve yapraklarda lifleşme ve selülozlaşmaya neden olur Gelişen aromatik madde oranı yapraklarda acılaşmaya niçin olur
Toprak Isteği
Roka toprak istekleri bakımından seçici bir sebzedir Yaprakları değerlendirildiği için ağır bünyeli ve killi topraklarda roka yetiştiriciliği yapılmamalıdır Organik maddelerce zengin ve kumlutınlı topraklar yetiştiricilik için en yerinde topraklardır Toprak pH ’sı bakımından nötr karakterli topraklar tercih edilmelidir
Yetiştirilme Şekli
Roka aracısız tohum ekim yöntemi ile yetiştirilir Ülkemizin batı ve güney bölgelerinde bütün yıl baştan başa açık tarla koşullarına tohum ekimi yapılarak roka yetiştiriciliği yapılabilmektedir Roka soğuk bölgeler de kış aylarında örtü aşağı, sıcak bölgelerde ise yaz aylarında ağaç altlarında gölgede yetiştirilmelidir *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.